Ezzel a tönköly spagettivel vigyázzon, kivonták a forgalomból

A sajtok után most magas mikotoxin tartalmú, Olaszországban gyártott, de Magyarországon is forgalmazott tönköly spagettit vontak ki a forgalomból. „A 19 EU tagállamban forgalmazott tészta német nagykereskedőn keresztül érkezett az országba, de összesen csak három darabot értékesítettek webáruházon keresztül" – tájékoztatott közleményében a Nébih.

A riasztás az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett. Az olasz gyártó megrendelésére végzett laboratóriumi vizsgálat a „DINKEL-SPAGHETTI Vollkorn” elnevezésű termékben a feldolgozott gabonakészítményeknél megengedett határértéket (3,0 µg/kg) jelentősen meghaladó (14 µg/kg) ochratoxin-A toxin szennyezettséget mutatott ki. A cég ezért több termékét is kivonta a forgalomból.

1
Fotó: NeBIh

Magyarországon a visszavont termékekből mindössze 3 db 500 g-os csomagot értékesítettek web-áruházon keresztül végső fogyasztók részére, a vásárlók értesítése folyamatban van. „A vizsgálat jelenleg még tart, a hatóság kéri a fogyasztókat, hogy aki megvásárolta az érintett terméket, az ne fogyassza el" – áll a Nébih oldalán.

Mi az az ochratoxin-A?

„Az ochratoxin-A (OTA) bizonyos mikroszkopikus gombafajok (penészgombák) által termelt méreganyag (mikotoxin), mely főként gabonákban és gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordul elő. Ha rendszeresen, vagy nagyobb mennyiségben kerül a szervezetbe, erősen toxikus/mérgező, elsősorban vesekárosító hatású vegyület. A szervezetben felhalmozódhat, és átmegy az anyatejbe is.

Mivel az OTA kis mennyiségben többféle élelmiszerben előfordulhat, és jelenléte nem minden esetben küszöbölhető ki teljesen, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította azt az összes élelmiszer fogyasztásából szervezetbe jutó mennyiséget, mely feltehetőleg még nem károsítja az egészséget (tolerálható heti bevitel = 120 ng/testtömeg kg/hét). A kifogásolt száraztésztában talált ochratoxin mennyiségét figyelembe véve, a termék többszöri fogyasztása esetén ez az érték túlléphető, az egészségkárosító hatás nem zárható ki.

Tekintettel a penészgomba toxinok egészségkárosító hatására, az Európai Unió is határértéket szabott meg az OTA maximálisan megengedhető szintjeire különböző termékekben (1881/2006/EK rendelet), melyet a kifogásolt termékben mért érték jelentősen meghalad."

Forrás: Nébih

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra