Ők az idei legjobbnak jelölt magyar építészek

Kinek a munkája tetszik a legjobban?

Három építész verseng idén a Prima Primissima-díjért, név szerint Czigány Tamás, Pálfy Sándor és U. Nagy Gábor. De kik ők, és mit tettek le eddig az asztalra?

Czigány Tamás építésznek nem ez lenne az első díja - már ha ezúttal is nyer. A győri építész kapott már Pro Architectura- és Ybl Miklós-díjat is.
Első sikerét a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközponttal aratta, majd a pannonhalmi apátsági borászatot tervezte meg. 

Nem ez az egyetlen, egyházhoz kötődő épülete, az újrónafői katolikus templom, vagy a tihanyi apátság fogadóépülete (Czigány Tamás, Papp Róbert, Juhász Réka, Cseh András munkája) ugyancsak az ő munkái, nem is beszélve a szintén díjnyertes Szent Jakab Zarándokház és Kápolna tervezéséről, amely szintén Pannonhalmán található. Czigány a győri Széchenyi István Főiskola docense.

Újrónafő, római katolikus templom
Újrónafő, római katolikus templomCzigány Tamás

U.Nagy Gábor színtén kapott már Ybl Miklós-díjat és Kós Károly-díjat is.A Műegyetemen végzett, a diploma megszerzése után Vendvidékre, az Őrségbe költözött. Főleg helyben tervez, a családi házak mellett teaházat Orfalun, Táncpajtát és Fürdőházat Őriszentpéteren. A Nyugat-magyarországi Egyetem, Alkalmazott Művészeti Intézetének igazgatója és tanszékvezetője.

Faház a Zsida patak völgyében, Vas megyében
Faház a Zsida patak völgyében, Vas megyébenU. Nagy Gábor
 
Pálfy Sándort színtén díjazták már, idén márciusban a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét kapta a
"nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató munkájáért."
A BME Urbanisztikai tanszékének volt igazgatója. Jelentősebb munkái közt a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítése, a szombathelyi Arena Savaria, illetve a budapesti 
Alsó-Víziváros részletes rendezési terve tartozik. 
 
 
Az Arena Savaria épülete Szombathelyen
Az Arena Savaria épülete SzombathelyenPan Peter / Wikimedia Commons
 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek