Világító fák válthatják az utcai lámpákat a jövőben

A holland tervező, Daan Roosegaarde szerint a nem is olyan távoli jövőben akár világító fák is helyettesíthetik az utcai lámpákat. A világító úttestben, intelligens ruhában és egyéb látványos innovációkban is gondolkodó dizájner ugyanis olyan biolumineszcens élőlények tulajdonságait vizsgálta az elmúlt időszakban, mint a saját fényt kibocsátó medúza, egyes gombák, vagy a szentjánosbogarak, melyek segítségével szerinte felváltható az utcai világítás a jövőben.

Banner
bioglowtech.com

„Az elmúlt évben nagyon megszerettük a bionikát. Fel kellett tenni magunknak a kérdést, hogy mit tanulhatunk a természettől és hogyan tudjuk azt alkalmazni a mesterségesen megépített környezetünkben, az utakon, közterületeken, városokban. A medúza például a mély vízben is képes saját fényt kibocsátani. És nincs szüksége hozzá napelemes akkumulátorra, ahogy villanyszámlát sem kell fizetnie. Mindezt teljesen önállóan teszi. Mit tanulhatunk ebből?” – mondja a biológiai jelenségek bűvöletében élő Roosegaarde, aki a New York-i egyetemmel és a Bioglow technológiai cég alapítójával, Alexander Kricsevszkivel (Krichevsky) dolgozott a genetikailag módosított, sötétben saját fényt kibocsátó növényeken.

Így nézne ki a terv a valóságban
Így nézne ki a terv a valóságbanstudioroosegaarde.net

Kricsevszki is kivette a részét a munkából, ugyanis a biolumineszcens tengeri baktériumok DNS-ének valamint a kloroplasztisz genom párosításából létrehozta a világító növényt, melynek szára és levelei a szentjánosbogarakéhoz és a medúzáéhoz hasonló fényt bocsátanak ki. A kisméretű prototípus sikere után a kreatív csapat nem áll le, éppen a világító fa kifejlesztésén dolgoznak, mellyel a későbbiekben az utcai világítást lesz lehetséges majd helyettesíteni. – írja a dezeen.com.

„Hihetetlenül izgalmas, hogy ez energiasemleges, de ugyanakkor hihetetlenül költői is" – áradozik Roosegaarde a projektről, melyet azért az Egyesült Államokban fejlesztett ki, mert az EU-ban hatályban lévő szigorú törvények nem teszik lehetővé a géntechnológiával módosított növényekkel való kísérletezést. Nézze meg a videóban, hogy hogyan oldaná meg a dizájner a 21.század utcai világítását!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek