Csaknem 90 év alatt épült meg Frank Lloyd Wright benzinkútja

Csaknem kilencven évvel azután, hogy a 20.század egyik legmeghatározóbb építésze,Frank Lloyd Wright megtervezte New York állam második legnépesebb városában, Buffaloban található benzinkútját, végre át is adták azt végleges formájában – írja a gizmodo.com a nyüzsgő ipari városban található töltőállomásról, melyet a Pierce-Arrow Museum már 2002 óta szeretne a közlekedési múzeum gyűjteményében tudni.

Csaknem 90 évet kellett várni, hogy megépülhessen
Csaknem 90 évet kellett várni, hogy megépülhessenwww.pierce-arrow.com

A tervek ugyanis több mint egy évtizedig a Wright Alapítvány tulajdonában voltak, majd végül 6.300.000 dolláros állami támogatással az épület belterületén felhúzták azt. A fedett térbe kerüléssel pedig szeretnék megóvni Wright benzinkútját Buffalo szélsőséges időjárásától és biztosítani a hírhedten törékeny Wright-féle struktúra karbantartását.

A szerkezet egyébként igazodik az építész 1927-es terveihez, azaz egyik kedvenc anyagából, öntött betonból, réz tetővel készült, valamint réz panelek és 45 méteres oszlopok is az eredeti terv szerint kaptak helyet a töltőállomáson, ahova Wright autóját, egy 1929-es narancssárga Cord L-29 Cabrioletet is kiállítottak a szervezők.Az építész munkássága során mindig is törekedett a harmóniára, így nem meglepő, hogy szerette volna, ha a benzinkútra érkező ügyfelek kellemesen töltik itt az idejüket. Ezért az épületben elegáns mellékhelyiség, sőt még egy kandallóval ellátott váróterem is helyet kapott.

Íme az építész futurisztikus elképzelései
Íme az építész futurisztikus elképzeléseiwww.pierce-arrow.com

A konzolos tetővel ellátott épület egyébként szerepel Wright városi utópiáról és külvárosi terveiről készült koncepció tervében, a Broadacre Cityben, valamit az 1932-ben kiadott könyvében, a Disappearing Cityben is, melyet 1945-ben a When Democracy Builds majd 1958-ban a The Living City követett a sorban. A fantáziadús művek időrendi sorrendben mutatják be Amerika jövőjének három évtizedét a nagy gazdasági világválságtól a harmincas évek új technológiai, közlekedési és kommunikációs vívmányain át a második világháborúig.

Wright a Broadacre project keretében nemcsak Buffalo városának tervezett benzinkutat, hasonló réz tetőt és természetes fényt beeresztő tetőablakot kapott töltőállomás található a minnesotai Cloquet városban is. Az R.W. Lindholm Service Station névre keresztelt épület mindeddig nagyjából az egyetlen olyan project volt, ami valaha megvalósult Wright utópisztikus terveiből.

Wright másik töltőállomása Minnesotában
Wright másik töltőállomása Minnesotábanwww.pierce-arrow.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra