Újra piacra dobják az egyik legmenőbb Jacobsen széket

A napokban újra Milánón volt a világ szeme, ahol a múlt héten kezdődött tervezők és a designer piac egyik legmeghatározóbb és legfontosabb eseménye, a Milánói Design Hét. A lombardiai fővárosban mutat be többek között az ismert dán bútorgyártó cég, a Republic of Fritz Hansen is, aki leginkább arról ismert a szakmában, hogy az egyik legnépszerűbb skandináv építész és tervező, Arne Jacobsen székeinek jó minőségű replikáit árulja.

A márka ezúttal Jacobsen világhírű székei közül az 1958-ban készült Drop formát irigyelte meg és dobta újra piacra. A közkedvelt székkel valószínűleg nem fog sokat tévedni, hiszen a tojás és hattyú szék mellett ez a könnycsepp forma az egyik legismertebb a modernista építész kollekciójából, melyet 1958-ban tervezett a koppenhágai Radisson Blu Royal Hotel megbízásából.

Hansen 1872-ben alapított bútorgyára egyébként többször is kollaborált már sztártervezőkkel az elmúlt évtizedekben, Jacobsen mellett rendeltek széket Poul Kjaerholmtól, Hans J. Wegnertől valamint Piet Heintől is, de napjainkban is előszeretettel dolgoznak olyan meghatározó dizájnerekkel, úgy mint Hiromichi Konnoval vagy Kasper Saltoval.

A klasszikus, műanyag támlát és krómozott illetve porszórt lábakat kapott széket ezúttal fekete, fehér, kék, szürke, piros és sárga színekben dobták piacra, az ülés pedig opcionálisan textil és bőr kárpitozással is rendelhető lesz.- írja a dezeen.com az eddigiektől eltérően új termelési módszerekkel és anyagokkal készített székekről.

A retro stílusirányzat egyik meghatározó elemeként nyilván tartott szék áráról még nincsenek információk, mindenesetre egy eredeti Jacobsen szék ára 1,2 millió és 700.000 forint között mozog, de egy hiteles másolat is 280.000 és 89.000 forint között van a piacon.

Nemcsak Fritz Hansen látott fantáziát a modern külsejű székekben, idén a lovaggá ütött brit divattervező, Paul Smith az ikonikus székkészítőkből inspirálódott és a másik neves dán bútortervező, Hans J. Wegner székeit húzta át a divatház védjegyének számító csíkos kárpittal, melyek szintén láthatóak lesznek a Milánói Design Hétnek otthont adó Rho Fierán és környékén április 8. és 13. között.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek