Teszt: melyik a legjobb természetes hajfesték?

Vannak emberek, akik szeretnének más színű hajat, viszont nem szeretnének kemikáliákat használni, ezért növényi hajfestéket keresnek. A henna ezek közül a legismertebb,de számos cég kísérletezik már növényi festékekkel. Ezekben nincs hidrogén-peroxid, mely képes az eredeti hajszínt eltüntetni, és a helyére a festékpigmenteket tenni. Sokan viszont roncsoló hatása miatt ódzkodnak ettől az anyagtól, és szeretnék elkerülni a használatát. Azt fontos tudni, hogy a növényi festékek esetében is érvényes a valamit valamiért elv: bár hidrogén-peroxid hiányában nem roncsolják a hajat, nem is képesek igazán világosítani, bármennyire is szeretnénk. A német test magazin 4 növényi festéket vizsgált meg 20 tesztalany részvételével, akik kipróbálták a festéket.

shutterstock 118678189

Mik rejtőztek a festékekben?

A vizsgálatot végzők kíváncsiak voltak, mi minden van a termékekben, ezért nehézfémekre és baktériumokra is teszteltek. A nehézfémek és növényvédő szerek nem jelentettek gondot, ám a Logona Color Creme festékében nagy mennyiségű baktériumot mutattak ki. A lap szerint ez a kezeletlen natúr termékeknél egyáltalán nem szokatlan, akárcsak az, hogy bizonyos növényi részekkel együtt mikroorganizmusok is találhatóak ezekben a termékekben.

logona

Mi a különbség a növényi és a kémiai hajfestékek közt?

A kémiai festékek maximum 30-35 perc alatt megváltoztatják a hajszínt, míg a természetes festékekkel maximum egy árnyalatot lehet változtatni az eredetihez képest, világosítani pedig egyáltalán nem lehet velük. Ha kémiai festék után váltana növényire, meglepetések érhetik, ezért érdemes kipróbálni egy tincsen, miből mi lesz. Ha nem tetszik az eredmény, akkor marad a kémiai hajfestés, ami viszont megint veszélyeket rejt magában, mert vagy nem fogja meg a hajat a festék, vagy előfordulhat, hogy teljesen más árnyalatot kap. A növényi festékek nagy része por alakú, melyet forró vízzel kell elkeverni , majd - az elérni kívánt hajszíntől függően - bizonyos ideig a hajon hagyni, aztán gondosan kiöblíteni.

Az eredmények

A tesztelők szerint a Németországban mindössze 5 euróba (1500 Ft) kerülő Sante festék jól színez, tartós, és könnyű használni. Hennát, indigót és dióhéjat tartalmaz. Mindössze a kopása az, ami nem teszi vonzóvá a terméket, és némileg az, hogy a fejbőrt is megszínezi, és a textilekre sincs jó hatással.

1000x1000

A Logona hajfestéke szépen puhít, és csillogó lesz tőle a haj. Negatívuma viszont, hogy a forró vízzel elegyített pépet nehéz felhordani és eloszlatni a hajon. Hennát, indigót és dióhéjat tartalmaz.

Egy másik Logona festék a por helyett már krémverziót használ, jóval drágább is. Nem meglepő módon ezt a legkönnyebb felhordani és kiöblíteni, a tesztelők értékelték is ezt a tulajdonságát. Viszont nem kopik egyenletesen. Tölgyfakérget és hennát tartalmaz.

A Khadi festéke a legolcsóbb, ezt találták a tesztelők a leginkább macerásnak, ugyanis csak legfeljebb 50 fokos vízzel lehet elkeverni, és túl nagy a hozzá adott kesztyű. Ennek ellenére ez is bőven a tűréshatáron belülre került a tesztelőknél, csak pár dolgot nehezményeztek vele kapcsolatban. Színeit a henna, az indigó és az amla hatásával éri el.

Ami csak annak látszik

Számos hajfestéket neveznek natúrnak vagy növényinek, de ezek nem feltétlenül jelentik azt, hogy károsanyag-mentesek is. Az ammóniamentes nem jelenti azt, hogy nincs benne más olyan vegyszer, amely nem feltétlenül tesz jót a hajnak. Ilyen a Hairwonder Colour & Care, melyben parabén ugyan nincs, van helyette viszont phenylenediamin, resorcinol és hidrogén-peroxid. A Henna Plus Long Lasting Color Hajfesték szintén tartalmazza ezeket, de számos, natúr névvel futó terméket lehetne felsorolni. Ami biztos: egy természetes festék nem tudja a hajat világosítani, úgyhogy ha egy festék ezt állítja, akkor vagy ne higgyen neki, vagy ne higgye el, hogy természetes. Ne tévessze meg, az sem, hogy bioboltban kelletik magukat a termékek, ez még semmit nem jelent.

Festék Sante növényi festék Logona hajfesték Logona Color Creme Khadi hajfesték
tesztszin mogyoróbarna dióbarna-gesztenye nugátbarna természetes mogyoróbarna
ár 2995.- 2580.- 4590.- 2070.-
milyen lett a szín
tartósság
használat nagyon jó
Oszd meg másokkal is!
Mustra