Vizsgálják a SPAR vödrös narancs akcióját

Nemrég ért véget a Sparban a vödrös narancs akció, tudják, amiben választ magának egy vödröt, telepakolja gyümölccsel, óvatosan elsétál vele a pénztárhoz, és ott búcsút inthet annak a narancsnak, ami az olykor akadozó futószalagon mégis kiesik a vödörből. Ez a fajta akció annyira népszerű, hogy az Auchan, a CBA és Lidl is rendszeresítette, de mindig vannak elégedetlenek: most újra egy Spar-narancsos akcióval kapcsolatos panasz terjed futótűzként a Facebookon.

A sztori lényege tömören annyi, hogy a vásárló átverve érzi magát, hiszen a kiírt kb. 5,3 kg-os mennyiség helyett, az ő vödrébe csak 4,2 kg fért. A vásárló feltalálta magát, külön zacskóba pakolta a különbözetet, mely megoldást a pénztárnál először nem akarták elfogadni, de aztán a boltvezető a balhé miatt mégis megengedte, hogy elvigye az 5,3 kg narancsot, mégha nem is fért bele a vödörbe. A januári akció egyébként panaszokban bővelkedő volt a Spar Facebook oldalán is. Az üzletláncnál - az őket ért vádakra írt válasz szerint - hatósági vizsgálatokat végeztek, ahol semmi kifogásolni valót nem találtak.

Egyébként a hirdetésben azt állították, hogy kb 5,3 kg fér a vödörbe, aminek egységára 969 Ft/vödör, tehát 183 Ft/kg áron lehet narancshoz jutni, amihez még egy vödröt is kap ajándékba. Ugyanakkor, ha nem sikerül ügyesen pakolnia és súlyban alulteljesíti az átlagot, akkor az ajánlat már nem ennyire kedvező. Ha az előbb említett, zacskós esetet vesszük alapul, akkor máris 231 Ft/kg áron jutott volna a vásárló a narancshoz és a felbecsülhetetlen értékű műanyagvödörhöz.

stockfresh 471125 ripe-oranges-pile-with-an-orange-sliced sizeM

Megkérdeztük az akcióról a Nemzeti Fogasztóvédelmi Hatóságot is, akik azt a tájékoztatást adták, hogy amennyiben a vizsgálatok során a bolt tudja bizonyítani, hogy a vödör űrtartalma alkalmas az akcióban meghirdetett mennyiségű narancs megvásárlására, úgy a jogszabályban előírtaknak megfelelően járt el. Tehát ha belefér a vödörbe 5,3 kg mennyiségű narancs a hatósági vizsgálatok során, akkor minden rendben van, és az üzletlánc nem tévesztette meg a vásárlókat. Figyelembe kell venni, hogy a vasárlók a narancsok között maguk válogatnak, azok eltérő nagyságúak és súlyúak, ezért a jól megpakolt vödrök is eltérő tömegűek. Amennyiben a hatósági vizsgálatok alátámasztják, hogy a vödör űrtartalma kizárja, hogy abba a meghírdetett mennyiségű gyümölcs pakolható, akkor országos akció révén a Gazdasági- és Versenyhivatal hatáskörébe tartozna a jogsértés kivizsgálása. Az NFH egyébként érdeklődésünkre azt is megerősítette, hogy vizsgálatot folytatnak az ügyben fogyasztói bejelentés alapján, de az eredményről egyelőre még nem tudnak tájékoztatást nyújtani.

A Spar Magyarország sajtórészlege elmondta, hogy a hirdetésben szereplő hozzávetőleges súlyt előzetes mérések alapján állapították meg, és a visszajelzések szerint voltak olyan vásárlók, akik nemhogy a kiírt 5,3 kg-nál kevesebbet, hanem többet vittek haza az egyébként nagyon sikeres akció során. A legutóbbi, február 14-től 20-ig meghirdetett vödrös vásáron egyébként ugyanaz a narancs vödör nélkül is megvásárolható volt, úgy 199 ft/kg egységáron lehetett hazavinni a gyümölcsöt. Kérdésünkre megerősítették, hogy különböző megyei kormányhivatalok Fogyasztóvédelmi Felügyelőségei végeztek náluk hatósági vizsgálatot.

A Facebook oldalon amúgy komoly tippeket és taktikákat is megosztottak egymással a sorsközösség tagjai, eszerint a legjobb megoldás az, ha kisebb méretű narancsokat vásárol, mert így több helyet tud kitölteni, vagy agyonpasszírozza őket, szóval legközelebb szánja rá a délutánját. Az is egy megoldás lehet, ha kreatív anyukaként játszóháznak tekinti az áruházat, és rászabadítja a gyerekeket a vödörre: az nyer, aki a legtöbb narancsot pakolja bele úgy, hogy nem esik ki. Az élelmesebbek egyébként a Facebook kommentek alapján felveszik a kesztyűt, és kihozzák a maximumot az ajánlatból: módszerük az, hogy fogvájóval felszerelkezve érkeznek, azzal rögzítik a kupac tetején a narancsokat, hogy sikeresen eljussanak velük a pénztárig.

Oszd meg másokkal is!
Mustra