Óriás spájz a Millenárison: amikor a gasztrobloggerek megetetik, amit főztek

Zanza!

Az volt, amire számítottunk: mangalica finomságok, mézek, csokoládék, és az egészet szervező gasztrobloggerek. A háttérben meg sütikészítő főzőshow-val szórakoztatták a közönséget.

A múlt hétvégén a Millenárison rendezte meg a WAMP első gasztro vásárát WAMP Spájz néven. Vasárnap lenéztem, hátha felfedezek valami újat az ilyen vásárokon megszokott méz-kolbász-tea-csokoládé felhozatalon kívül. Szerencsére tényleg találtam olyat, ami számomra még újdonság volt.

Az ajtón belépve egyből a hazai blogoszféra legismertebb gasztrobloggereibe botlottam.Márk Szonja, aka Édesem; Mautner Zsófia, a Chili&Vanilia szerzője; Vrábel Krisztina, aki Dolce Vita néven vezet blogot; Havas Dóra, azaz Lila Füge; Bodrogi Eszter, aki a Fűszer és Lélek; valamint Jókuti András, a Világevő írója) mosolyogva látták el hasznos gasztrotanácsokkal látták az érdeklődőket.

Engem leginkább Márk Szonja süteményei fogtak meg, aki elmondta, hogy idén fog debütálni termékeivel.

"Eddig még nem nagyon árultam a sütijeimet, most fogok debütálni a karácsonyi Wamp vásárokon mindenféle karácsonyi édességgel, például: olasz panfortéval, angol fruit cake-kel, macaronnal. Jövőre szeretnék egy site-ot csinálni webshoppal, hogy ne csak az ismerősök rendelhessenek, hanem végre bárki hozzájuthasson a termékeimhez. Igazából már egy-két éve azon vagyok, hogy elindítsak egy saját bizniszt, de a szabályozás annyira szigorú, hogy nagyon sok pénzt kell beletolni ahhoz, hogy normálisan el lehessen indulni. A Wamp spájzon most azért voltam kint, mert szerveztek egy rapid randit, ahol néhány gasztrobloggerrel, három percet lehet beszélgetni. Sajnos az emberek nem tolongtak, pár kollégám a szakácskönyveit dedikálta, én pedig próbáltam a sütijeimmel odavonzani a bámészkodókat."

Isteniek voltak az édességek, de az édesre mindig jól jön egy kis sós. Így a következő hely ahol megálltam, a Mangalica & Társai Húspatika pultja volt.

Róluk azt kell tudni, hogy Magyarország egyetlen hivatalos mangalica mintaboltja. Kizárólag olyan termékeket forgalmaznak, amelyeket a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) felügyel. Ami a legérdekesebb, hogy az üzletükben a mangalica és delikát kínálaton túl működik egy kávézó és egy grill bisztró is, ahol a legdrágább étel 1 500 forint (sült karaj, sült tarja és köret). Összesen harminc beszállítójuk van, és a kolbászokon, szalonnákon és sonkákon kívül tőkehúst is árulnak.

"Minden vendég magának válogathatja össze reggelijét, ebédjét vagy vacsoráját, miközben megismerkedik az egyes termékekkel, így később már kibróbált ízeket vihet akár haza is. Hideg és grill szendvicsek, mangalicahúsos saláták és friss pecsenyék szerepelnek a kínálatban" -mondta el a Díványnak Veégh Attila a bolt tulajdonosa.

A méztermelők is próbáltak újítani, a megszokott ízekhez képest rengeteg új különlgességgel rukkoltak elő. A Herbatea Manufaktúra Kft. választékában van Fahéj-Méz, Csipkebogyó-Méz, Kardamom-Repceméz és egy valóban izgalmas párosítás: Fokhagyma-Méz. A cég egyik munkatársa elmondta, hogy tudatosan törekednek arra, hogy a Kárpát-medencében honos, bizonyítottan jótékony hatású, válogatott gyógynövényeket, mézet, és fűszereket forgalmazzanak.

A gyerekek körében a legnépszerűbb persze a Cukorka bolt standja volt. A most nyíló, Múzeum körúti boltjukban, ahol ezeket a különleges édességeket meg lehet venni, a cukorkakészítés folyamatát is végig lehet kísérni, teljesen díjmentesen.

A Keserédes felhozatalát inkább a frelnőttek preferálták: belga és magyar alapanyagokat használnak az adalék- és tartósítószermentes csokoládéikhoz. Nem mindennapi adalékanyagaik közt megtalálható a chili, a levendula, a gyömbér, vagy a zöldcitrom, legizgalmasabb csokijaik közt pedig a belga sörös vagy a Tokaji aszús trüffel, valamint a Zimek pálinkás bonbon.

Aki nem jutott el a hétvégén, ne csüggedjen, mert decemberben, még karácsony előtt három alkalommal megrendezi vásárát a WAMP, ahol nem csak gasztro, hanem a megszokott iparművészeti dizájner cuccok is megjelennek majd.

Blogmustra