Meglepődsz, miből van a 100 százalékos gyümölcslé

GettyImages-1133785219

Sokan azt gondolják, hogy a 100 százalékos gyümölcslé teljesen természetes módon készül, ezért fogyasztása maga a színtiszta egészség, de ez nem egészen igaz. Ha a téli immunerősítéshez gyümölcsleveket iszol, most jól figyelj!

A boltokban kapható 100 százalékos gyümölcslevek valójában két csoportra oszthatók. Az egyik a gyümölcslé, amelynél a gyümölcs friss levét dolgozzák fel, a másik pedig a koncentrátumból, vagyis sűrítményből készülő gyümölcslé, ami alatt azt kell érteni, hogy az ipari előállítás során az előzetesen besűrített levet hígítják vissza – írja a Szupermenta.

Mit mondanak az előírások?

Azt, hogy mi nevezhető gyümölcslének, a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Az uniós irányelv átvételével született előírás szerint „a gyümölcslé olyan erjeszthető, de nem erjesztett termék, amelyet a gyümölcs egészséges és érett, friss, hűtéssel vagy fagyasztással tartósított, egy vagy több gyümölcsfajta összekeverésével előállított, ehető részéből nyertek, amely rész jellegzetes színe, aromája és íze a termék előállításához felhasznált gyümölcsnek a levére jellemző”.

Az előírás által meghatározott másik csoport a „koncentrátumból előállított gyümölcslé”, melyre a következő meghatározás vonatkozik: „a sűrített gyümölcslé (amelyet a víztartalom meghatározott hányadának fizikai úton történő kivonásával állítanak elő) olyan ivóvízzel történő hígítása útján készült termék, amely teljesíti az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendeletben előírt kritériumokat”.

A frissen préselt gyümölcsleveket hűtve kell tárolni
A frissen préselt gyümölcsleveket hűtve kell tárolniRapidEye / Getty Images Hungary

De miért van szükség a sűrítményre?

Pleva György, a Nébih Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője a Kossuth rádiónak korábban elmondta, a termőhelyről nagyon bonyolult lenne a friss gyümölcsöt a magyarországi feldolgozókba szállítani, ezért is engedi meg a jogszabály, hogy a gyártók különböző vízelvonási eljárásokkal készülő sűrítményeket állítsanak elő, amelyek sokkal tovább eltarthatók.

A százszázalékosnak feltüntetett leveknél a gyártás során annyi vizet pótolhatnak vissza, amennyit korábban kivontak belőle.

A szakember hangsúlyozta, ezek a termékek nem tartalmaznak tartósítószert. A gyártási folyamat részeként a gyümölcsleveket az UHT-tejhez hasonló pasztőrözési eljárásnak, vagyis egy gyors hőkezelésnek vetik alá. Ennek köszönhető, hogy hosszabb az eltarthatósági idejük. Az eljárás hátránya, hogy a termék ilyenkor veszít tápértékéből. Egy későbbi fázisban ezért is szokták visszapótolni az aromákat, rostanyagokat, illetve gyakran a vitaminokat is. Az is igaz, hogy a gyümölcslevekbe nem a legszebb és legjobb minőségű gyümölcsök kerülnek, ám ettől még biztonságosan fogyaszthatók. A hatóság a gyümölcstartalmat rendszeresen ellenőrzi.

Mire érdemes figyelni a vásárlásnál?

A szakember szerint már a termék megnevezéséből is sok minden kiderül, de a biztonság kedvéért érdemes átolvasni az összetevőket is. A gyümölcs ízét, aromáját természetesen a frissen facsart vagy préselt gyümölcslevek adják vissza legjobban, ugyanakkor ezek a legdrágábbak is. A következő minőségi kategóriát pedig a 100 százalékos gyümölcstartalommal rendelkező, de nem sűrítményből készülő italok jelentik.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra