Nyers férfiösztön, páratlan zoknik és vízimajális

A hétvégén az ideális férfit keresve nyakig merülhetsz a tesztoszteronban, a legnépszerűbb nyomtatott lapok fesztiválján az alkotókkal is találkozhatsz, a népszigeti vízimajálison pedig kalózbőrbe bújhatsz.

RUMBLE - Maszkulin monológok a Trafóban (Fotó: Dömölky Dániel)
RUMBLE - Maszkulin monológok a Trafóban (Fotó: Dömölky Dániel)

Ezen a hétvégén központi szerepet kap az olvasás: a Vörösmarty téren ötödik alkalommal rendezik meg a nyomtatott sajtó legjavát felvonultató Sajtófesztivált, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig a Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztiválnak ad otthont, ahol az újrahasznosítást, az újraírást és a különböző művészeti ágak közti átjárások kérdését járják körül. Emellett a nyers férfiösztön is jócskán szóhoz jut.

Fesztivál a nyomtatott sajtó legjavával és a The Mooggal

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) május 14-én ötödik alkalommal szervezi meg a Vörösmarty téri Sajtófesztivált. Az itt felvonuló kiadók régi és új kiadványaikkal több mint 40 standon, író-olvasó találkozókkal és kedvezményes előfizetői akciókkal várják a betérőket. Az országos és megyei napilapok mellett szaklapokból, folyóiratokból és magazinokból is lehet válogatni, sőt, maguk a készítők - lapkiadók, szerkesztők, újságírók - is jelen lesznek. A nagyszínpadon zajló szórakoztató programok között találjuk az Alma Együttes koncertjét, de lesz bohócműsor, beatbox- és zumba-bemutató, sőt, Balkan Fanatik és The Moog-koncert is.

Iparművészeti termékek és olvasás – Újraírás, újrahasznosítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum idén szintén ötödik alkalommal megrendezett nemzetközi fesztiválján, a Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon ebben az évben az újrahasznosítás, az újraírás és a különböző művészeti ágak közti párbeszéd kerül fókuszba. Idén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a fő együttműködő partnerük, a külföldi kulturális intézetek közül pedig a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Szlovák Intézet, a Cervantes Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és Mexikói Nagykövetség.

Az újraírás mellett az újrahasznosítás, a fenntartható fejlődés is nagy hangsúlyt kap. 13-án, pénteken 19 órától Újraírt történet 3. címmel rendeznek beszélgetéssel egybekötött felolvasóestet, ahol Bartis Attila íróval és osztrák kollégájával, Antonio Fiannal Wernitzer Julianna irodalomtörténész beszélget. 21 órától a ruhákra írt szövegek bemutatója következik, míg 14-én egész nap iparművészeti termékeket csodálhatunk és készíthetünk újrahasznosított anyagokból.

Tánc és hímek: nyers férfierő és -ösztön a Trafóban

Egy kissé más műfajok felé kalandozva érdemes 13-14-én este a Trafót célba venni, hiszen egy igazi pasis, mégis a nők érdeklődésére is joggal számot tartó előadásnak, a Duda Éva Társulat RUMBLE - Maszkulin monológok című premierjének lehetsz tanúja. A tavaszi 200% tánc sorozat záróeseménye - amelynek keretében az elmúlt hetekben világhírű koreográfusok munkáit láthatta a magyar közönség – a férfiak világába vezet be bennünket a táncon keresztül.

RUMBLE - PREMIER @ TRAFO 05.13-14. from Eva Duda Dance Company on Vimeo.

„Mit követel a tradíció, a neveltetés, az ego és az ösztönök, és mit kínálnak a trendek? Milyen az ideális férfikép? Mi dédapáink öröksége?” A fiatal alkotó, Duda Éva - aki Lunatika című előadásáért tavaly megkapta az év legjobb kortárs táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat - ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ.

Egy páratlan zokni sztorija és vízimajális a kalózokkal

És hogy a családosok se maradjanak program nélkül: május 15-én 11 órától az Aranytíz Kultúrház látja vendégül BRUB-ot, a zoknit, akinek nincs párja. A zenés, bábos, kalandos interaktív mesét 3-10 éveseknek ajánlják: bár Brub elveszítette a párját, éppen ennek köszönhetően találta meg legjobb barátait, Trappot, Uppit és Kexet. Négyük kalandjait meséli el az elődás, amiből kiderül, mitől lesz náthás egy életerős porszívó, hogy érdemes játszani a bújócskát, kitől kérhetünk kölcsön bátorságot és hogy mikor támad a kupiszörny. (Előadják: Kis Bernadett, Berki Szofi, Bernáth Dénes.)

A szabadtéri kikapcsolódás egyre többek szükséglete, ennek kielégítésére ad lehetőséget a Vízimajális a Népszigeten – Kalózok és matrózok című esemény. A Budapest Evezős Egyesülettel közösen, a Népsziget déli végén található evezőstelepen megrendezett programra olyan családokat várnak, akik május második szombatját a Dunához közel szeretnék eltölteni és szívesen avanzsálnának kalózokká vagy épp matrózokká. A gyerekeket reggeli tücsöktorna, kézműves foglalkozás és kalózjátékok várják, a Trambulin Színház előadásában pedig Az aranyhal meséjét is hallhatják. Az idősebbek sanzonoknak és kupléknak, a fiatalabbak pedig az ír kocsmapunkot játszó Firkin zenekarnak örülhetnek. A belépés díjtalan, további információ itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek