Zanza!

Modellezett időjárás, talaj viszonyok, növényzet és vízrajz, korhű páncélok, és seregek rekonstruált harcrendje. Csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban újraélhető válik a történelem. Rekonstruált csatajelenetek 1526-ból.

Honnét tudjuk, amit tudunk? Igaz-e, amit most tudunk? Tudjuk-e rekonstruálni, mi, miért és hogyan befolyásolta, befolyásolja a régmúltról alkotott képünket? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az eMeNeM Szabadegyetem október 28-i, „Informatika a hadtörténet-kutatásban –  Játszd újra a mohácsi csatát!” című előadásán Baltavári Tamás történész.

Baltavári Tamás történész, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen doktorandusza és Partigh Kis Rómeó, a Károli Gáspár Egyetem történész hallgatója már több éve foglalkozik csatarekonstrukciók elkészítésével a „Creative Assembly” Total War játékcsalád szoftverének felhasználásával. Elkészítették már az 1809-es győri és az i.e.216-os cannae-i csata rekonstrukcióját, legutóbbi vállalkozásuk pedig az 1526-os mohácsi ütközet lemodellezése volt.

Eredeti források és szakirodalom felhasználásával egy komplett csapat dolgozott azon, hogy a mohácsi csata megelevenedjen a képernyőn. Hajnal Ödön és Magyar Zoltán grafikusok, valamint a Károly Gáspár Egyetem Kommunikáció és Multimédia Szakjának gépparkja és munkatársai segítségével rekonstruálták a csatateret, modellezték a környezeti tényezőket, az időjárást, a talajt, a növényzetet és vízrajzot, a településeket, utakat, a páncélokat, de még a seregek harcrendjét, az egységek fizikai tulajdonságait, pszichológiai állóképességét, és a fegyverek hatásadatait is rekonstruálták.

Az Ahogy volt…úgy volt? a Magyar Nemzeti Múzeum eMeNeM Szabadegyetemének 10 alkalmas, ingyenes előadássorozata. A szigorúan értelmezett történeti és régészeti témák mellett, elismert szakemberek segítségével más, a témához kapcsolódó tudományterületek kérdésköreit is feldolgozzák.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Bp., Múzeum krt. 14-16.
Időpont: 2010. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes.

Blogmustra