Ismét PLACCC Fesztivál Budapest utcáin

Ne lepődjön meg senki, ha a következő napokban a legváratlanabb utcai helyszíneken szalad bele valami furcsaságba. Szeptember 24-től ugyanis kezdetét veszi a PLACCC Fesztivál, amelynek nem titkolt célja, hogy kitörjön a nagyvárosi hétköznapok megszokott kerékvágásából és felrázza a szürkeségbe süppedt városlakókat.

Szeptember 24. és október 3. között meglepetésszerű performanszok és üdítő utcai megmozdulások zajlanak Budapest-szerte: elindult a PLACCC Fesztivál, ahol hazai és külföldi csoportok igyekeznek felrázni a mindennapi rohanásba belefásult nagyvárosi embert.

Holnap minden más lesz?

Indításképp, 24-e és 27-e között a lehető legváratlanabb budapesti helyszíneken számíthatunk a Szövetség'39 Művészeti Bázis katonai teherautójának felbukkanására. Persze senki ne tartson semmiféle támadástól, inkább örömteli várakozással figyelje, hátha talál egy verset a kocsija szélvédőjén, vagy egy fotókiállítást a kapualjban. A „spontán partraszállás” játékos improvizációkkal lepheti meg akár a zebránál várakozókat is.

Az eseménysorozatra Dániából és Csehországból is érkeznek művészek: a hello!earth alkotócsoport Holnap minden más lesz címmel sms-ek és titokzatos kísérők segítségével kalauzol minket a város ismeretlen zegzugaiban, míg a cseh Handa Gote kollektíva egy hamisítatlanul retro helyszínen, a városligeti Pántlika Bisztróban idézi meg a '60-as, '70-es és '80-as évek atmoszféráját.

A lengyel Fundacja Laury Palmer szeptember 30. és október 3. között igazi kuriózummal lepi meg a közönséget: a XI. kerületi Sashegy hobbikertjeibe varázsolja a Velencei Biennálé hangulatát.

Átalakul a Nyugati-felüljáró, szalonná válik a Pollack tér

A PLACCC fontosnak tartja a közterek élhetőbbé és nem utolsó sorban izgalmasabbá tételét, e nemes cél szolgálatában valósul meg a Haszondesign Projekt. Ennek keretében alakul igazi, nyüzsgő városi szalonná a Pollack Mihály tér, a Moszkva téren pedig egy csendautomatába lépve tapasztalhatjuk meg a tökéletes csend és a városi forgatag kontrasztjának élményét.

Az 1000% alkotócsoport pedig nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy a Nyugati téri felüljáró pilléreit alakítja saját képére: érdemes lesz megtekinteni a nagyvárosi elidegenedés ellen a maga módján felszólaló vizuális üzenetet. Bővebb információ a www.placcc.hu oldalon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek