Fotózd le a kisebbségek életét!

„Együtt-lét – Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében” címmel nemzetközi fotópályázatot hirdettek. Cél: bemutatni a határontúli magyar kisebbségeknek a többséggel és más kisebbségekkel való együttélését, illetve a hazánkban élő kisebbségek, nemzetiségek életét.

2011. január 1. és június 30. között Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét, amelynek során nagy hangsúlyt fektet a nyelvek és kultúrák sokszínűségére, a kisebbségek hagyományainak megőrzésére. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Országgyűlés és a Magyar Fotográfusok Háza Együtt-lét - Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-medencében címmel nemzetközi fotópályázatot hirdet, amelynek célja, hogy bemutassa a határontúli magyar kisebbségeknek a többségi népcsoporttal és más nemzetiségekkel való együttélését, illetve a Magyarországon élő kisebbségek, nemzetiségek életét.

Négy kategóriában lehet pályázni: 1. Emberábrázolás, portré, 2. Építészet, környezet, tárgyi világ, 3. Mindennapi élet, 4. Ünnepek és hagyományok.

A pályázat eredményeként egy nagyszabású kiállításon mutatják majd be a Kárpát-medencében és Moldvában (Románia) élő közösségek életét. A legjobb 50-100 pályaművet felvonultató kiállítás 2011 márciusában a Parlament előtt, a Kossuth téren lesz látható, a kiemelkedő pályázati anyagok a kiállításhoz kapcsolódó katalógusban is megjelennek.

A pályázaton az EU tagországainak és a Magyarországgal szomszédos államoknak az állampolgárai vehetnek részt. A leadási határidő 2010. november 1-30., eredményhirdetés decemberben várható. A Korniss Péter fotográfus vezette zsűri kategóriánként három díjat oszt ki: az 1. díj 1000, a 2. díj 500, míg a 3. díj 300 euró.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek