Ezért imádja a macskád a karácsonyfát: de vigyázz, baja is lehet tőle!

Bálint Lilla
GettyImages-459873589
Olvasási idő kb. 6 perc

A karácsony az év legcsodálatosabb időszaka – nemcsak nekünk, hanem a macskák számára is, hiszen számtalan izgalmas dolog történik ilyenkor. Szét lehet cincálni a dekorációt, bele lehet bújni az ajándékdobozokba, vagy játszani a csillogó gömbökkel. Az első és legizgalmasabb célpont pedig maga a karácsonyfa.

A macskatulajdonosok bizonyára rengeteg történetet tudnának arról mesélni, milyen is volt kedvencük első találkozása a feldíszített fával. Annak, hogy nemcsak mi, hanem a cicák sem tudnak betelni a karácsonyfával, több oka is van. A macskák kíváncsi természetű állatok: ha valami újdonságot viszünk otthonunkba, biztosan meg akarják vizsgálni. A karácsonyfa ráadásul illatos, idegen szagot áraszt, amit a karmukkal meg is lehet karcolgatni – mi lehet ennél izgalmasabb?

Macskatámadás a díszek ellen

Hát a díszek, amiket a fára aggatunk. A sok fényes, zörgő, csillogó gömb óriási macskajátékká változtatja nagy gonddal díszített fenyőnket. A cicák számára jó mókának tűnhet, hogy ezeket a gömböket ütögessék vagy megpróbálják leszedni, de ez számtalan veszélyt is rejt: könnyen arra csábítja kedvencünket, hogy felugorjon a fára, amit valószínűleg a legkevésbé sem szeretnénk.

Ezt inkább ne engedjük a macskának karácsonykor!
Ezt inkább ne engedjük a macskának karácsonykor!oxygen / Getty Images Hungary

Így lesz biztonságos a karácsony

A macskák köztudottan szeretnek fára mászni, nem hibáztathatjuk őket azért, ha mi magunk viszünk a házba egy fát, ami hatalmas mászókának tűnhet számukra. A fa azért is csábító, mert innen a legjobb a kilátás. De bármennyire is cuki a karácsonyfa tetején egy cicus, jobban tesszük, ha a biztonságról sem feledkezünk meg.PETA tippeket is adott, hogyan tehetjük macskabiztossá a karácsonyfánkat:

Válasszunk műfenyőt

Az igazi fák előnyeit nem szükséges hosszan ecsetelni, de a tűlevelek veszélyesek lehetnek a macskák számára. Sok macska szereti ezeket megrágni, az éles levelek pedig könnyen felsérthetik kedvencünk száját, és lenyelniük sem ajánlatos: súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Ma már könnyen beszerezhetünk egy olyan műfenyőt, ami a megszólalásig hasonlít az igazira, és nem kell attól tartani, hogy a macska „lelegeli”.

Vegyünk kis fát

Ha nem szeretnénk lemondani a fenyőillatról, és valódi fenyőt választunk, akkor érdemes egy kisebb fa mellett dönteni. Egy kisebb fa biztonságosabb a macskák számára: ha le is dönti, nem valószínű, hogy megsérül – nekünk pedig könnyebb lesz összetakarítani utána.

Türelem!

Ne rohanjunk rögtön a díszekért, amikor hazavittük a fát. Érdemes a díszítés előtt néhány nappal felállítani a fenyőt, így esélyt adunk kedvencünknek arra, hogy alaposan megvizsgálja – és megunja. Remélhetőleg néhány napon belül elveszíti az érdeklődését iránta.

Nem mindegy, hogyan és hová állítjuk a fenyőt 

Ha a macskánk szeret bútorról bútorra ugrálni, ügyeljünk arra, hogy ne keresztezze a fa a szokásos útvonalát. Figyeljünk arra, hogy a fa stabilan álljon a talpban, és a biztonság kedvéért jobb, ha a falhoz vagy a mennyezethez is rögzítjük egy damillal. Ha valódi fát választunk, és vizet teszünk alá, fedjük be a vizesedényt, mert a víz megbetegítheti a cicát, ha inni támadna kedve.

Macskariasztó illatok

A legtöbb macska utálja a citrusos illatokat, ezért helyezzünk citrom- vagy narancshéjat a fenyő köré. A fenyőtobozokat is ajánlják ugyanilyen célra.

A díszek felhelyezése

Inkább a fa felső részét díszítsük. Ne az ágak végére, hanem inkább a fenyő törzséhez közel aggassuk fel a díszeket, ezeket ugyanis nehezebben éri el a cicus. Az égőkre is érvényes ez a szabály: ne az ágakra, hanem a törzshöz közelebb helyezzük el az égőket, így remélhetőleg kevésbé érez késztetést a macskánk, hogy megrágcsálja az égősort. Ha nem vagyunk a szobában, hogy szemmel tartsuk a cicát, mindig kapcsoljuk ki az égősort, és a konnektorból is húzzuk ki. Ha a macska ennek ellenére megpróbálja elrágni a vezetékeket, jobb, ha levesszük az égőket a fáról: nem éri meg kockáztatni, hogy áramütést szenvedjen vagy megégjen.

Jobb, ha a kezünkből csodálja meg az égősort
Jobb, ha a kezünkből csodálja meg az égősortLinda Raymond / Getty Images Hungary

Karácsonyfadíszek – csak óvatosan!

  • A szaloncukor-akasztók helyett használjunk inkább vékony zsinórt, hiszen a pici fémkampók sérülést okozhatnak kedvencünknek.
  • Mondjunk le a girlandról. Csillogó és mutatós, de komoly veszélyt jelent a macskákra, mert ha minden óvatosságunk ellenére megeszik, könnyen fulladást vagy bélelzáródást okozhat. 
  • A törékeny gömbök megsérthetik kedvencünk érzékeny mancsát vagy száját. Válasszunk inkább papír-, fa- vagy filcdíszeket, ezek kevésbé csábítóak, mint a szuperfényes kiegészítők.
  • Kerüljük el az egyéb, veszélyesnek tűnő díszeket: a műhó káros vegyszereket tartalmazhat, a valódi gyertyák tűzveszélyesek, az apró dísztárgyak pedig könnyen fulladáshoz vezetnek, ha a cica lenyeli őket.
  • Ne feledjük, hogy a fagyöngy, a liliom, a ciklámen, a mikulásvirág és az amarillisz szintén mérgező a macskák számára.

Ne stresszeljük túl

Mindezek ellenére ne stresszeljünk túl sokat: jó macskatulajdonosként tegyük meg a tőlünk telhetőt a biztonságos karácsonyért. Ne feledjük: a macska még mindig dönthet úgy, hogy felmászik a fára és „újradíszíti”. De éppen ezért tartjuk őket – hogy ne legyen túlságosan unalmas az élet vagy a karácsony.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek