Próbáltad már a pulykasültet naranccsal és csilivel?

Ha még pikánsabbá tennéd, készíts narancsszörpből, olvasztott vajjal, narancslével és narancshéjjal egy enyhén sós mázat hozzá, majd kenegesd meg vele, ha elkészült, és szórd meg kissé összetört csilipelyhekkel.

Naranccsal és rukkolával klassz salátát készíthetsz mellé.
Naranccsal és rukkolával klassz salátát készíthetsz mellé.Fotó: GMVozd

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 darab kisebb pulyka (4-5 kilós)
  • 10 deka puha vaj
  • ízlés szerint só, bors, szegfűszeg, gyömbér, Cayenne-bors
  • 1 nagyobb darab narancs héja és leve
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek. narancsszörp
  • 1 darab mandarin héja
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított pulykát alaposan kend be a fűszerekkel, ízesítőkkel. A puha vajat keverd el a fokhagymával, a narancslevével és héjával, a mandarin héjával, a szörppel, és töltögesd a keveréket a pulyka bőre alá. Alufóliával lefedve, kilónként 15 perc alatt készül el a sütőben. Ezek után fólia nélkül is süsd negyedórán át, majd pihentesd még legalább fél órán át, mielőtt felszeleteled. 

Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel
Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

Tovább »

Még több recept

Mandulás aszaltszilva-torta vaníliás tejszínhabbal – karácsonyra tökéletes lesz!

Ez a desszert szuper, ha már unod a megszokott karácsonyi édességeket, és valami újat készítenél. A mandula és az aszalt szilva nagyszerűen összeillenek, a vaníliás tejszínhab pedig egy nagyszerű, visszafogott és krémes kísérő a különleges karácsonyi süti tetején.

2019. december20., 11:24

Hallottál már az almavajról? Mostantól az elkészítése sem okoz majd gondot

Az almavaj nem az alma és vaj kombinációját takarja. Ebben a klassz szószban egyáltalán nincs vaj, úgyhogy aki elnevezte a cuccot, valamivel jobb munkát is végezhetett volna. De akkor mi ez a sötét kulimász? Az almavaj lényegében tömény almaszósz. Általában az alma mellett gyakran használt fűszerekkel ízesítik – fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval –, majd hosszabb ideig főzik, amíg végül egy sötétbarna, mélyen karamellizált, kenhető, intenzív almaízű szósz lesz a végeredmény.

november18., 06:04

Garnéla és édeskömény: különleges, mégis egyszerűen elkészíthető leves a végeredmény

Ha idén karácsony környékén a halat valami másra cserélnéd, próbáld ki ezt a levest garnélával és édesköménnyel. Tökéletes fogás az ünnepek második és harmadik napján is, amikor már semmi kedved a nehéz ételekhez.

november21., 06:24

Ezt a mézeskalács-sajttortát a tél minden napján falnánk

Talán csak egy kis narancsos-narancslikőrös tejszínhab teheti még tökéletesebbé ezt a desszertet, ami ünnepi édességként is tökéletes, ha idén nem a hagyományosakban gondolkodsz.

november21., 06:24

Van otthon egy nagy adag alma? Készíts belőle pitetölteléket!

Ha sikerült valahonnan egy nagyobb adag almát szerezned, vagy éppen van egy almafád, érdemes elgondolkodnod azon, mi a legjobb módja a gyümölcsök tartósításának. Ha szereted a pitét, érdemes tartósítanod a tölteléket, ami ezek után nemcsak süteményekben, de zabpehely tetején és klassz, téli turmixokban is finom.

november19., 06:24

Ünnepek a világ körül: készítsd el az izlandiak báránycombját

Ünnepek körül megszaporodnak az üzletekben a máskor ritkán látott húsok, és ha látsz köztük bárányt, most már azt is tudod, mit érdemes elkészítened belőle. Izlandon imádják ünnepekkor a bárányt, miért ne dobhatnánk össze egyik kedvencüket?

november22., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.