Évről évre egyre kevesebb pulykát eszünk, ám a karácsony körüli hetekben jelentősen megnő a pulykahúst vásárlók száma. Ez arra utal, hogy nem hiszünk abban, hogy a szárnyas majd jól hátrafelé kaparja a szerencsénket és a gazdagságot – elég is ettől újévkor félni.
És ha már karácsonyi szokások és hiedelmek: tudtad-e, hogy a babona szerint a karácsonyi mák-, bab- és lencseételek a jólétet terelgetik a házhoz? Viszont a babona szerint nagyon nem jó ilyenkor mosni, végképp rossz döntés a kimosott ruhát rúdon szárítani, mert annál a háznál, ahol megteszik, a jószágok közül elpusztul egy szarvasmarha.
Ám akadnak ünnepi lájfhekkek is: az a lány, aki egy kakast hall kukorékolni, hamarosan férjhez fog menni, aki viszont tyúkot hall kotkodácsolni, szingli marad. Azért nem lehetett egyszerű régen, mivel egy tyúkudvarban nehezen van meg egyik a másik nélkül, de nézzük a jó oldalát: ha éppen nincs otthon szarvasmarhatelep, talán száríthatjuk rúdon a ruhát az ünnepek táján is.
Ha nem vagy egy nagy konyhaművész, akkor is belevághatsz a gesztenyeszószos pulyka elkészítésébe, de a fűszeres kebabbal és a kéksajtos-almás pulykafalatokkal sem lesz gondod.Egy kis sovány hús, sok különleges fűszer, sajt és egy rakás párolt gyümölcs. Így könnyű megúszni az ünnepeket kajakóma nélkül.
Ha kezdő vagy a konyhában akkor is pillanatok alatt összedobsz majd egy finom, tejszínes gesztenyeszószt és ha szereted a különleges köreteket, ezt az almás tócsnit neked találták ki.
pulyka gesztenyemártásban, almás tócsnival
Egy kis kebabbal egzotikus lesz a karácsony, amihez mi egy jós kis vörösáfonyás rizst és citrusos majonézt készítettünk. Ha még a sült pulykánál is egyszerűbb fogást keresel, ami nem hagyományos, akkor ezt a receptet neked találták ki!
.pulyka kebab vörösáfonyás rizzsel és citrusos-fokhagymás majonézzel
Ha már unod a gesztenyével és aszalt szilvával készült pulykát, akkor töltsd meg aszalt sárgabarackkal. És ha tovább fokoznád az élvezeteket, egy kis füstölt sajt is kerülhet mellé, na és persze a lilaburgonya-pürét se hagyd ki, ami nagyon látványos lesz majd az ünnepi asztalon.
- fügével és barackkal töltött pulykamell lilaburgonya pürével
Ha szereted a kéksajtot, ebben az almás változatban imádni fogod a pulykafaaltok mellett. Mutatjuk, hogyan készítsd!
almás kéksajtos plyka, rózsaborsos gnocchnival
Nincs is egyszerűbb fogás egy jó kis ciderrel készült pulykánál, ami mellé a mi konyhánkban egy finom, gyömbéres gyümölcsköret került. Ha édesszájú a család, ezt a receptet mindenképpen próbáljátok ki!
.ciderrel sült pulyka, gyömbéres gyümölcskörettel