5 egyszerű, de különleges pulykás recept az ünnepekre

Ünnepek ide vagy oda, bármelyik hétköznap megcsinálhatod ezeket az isteni pulykás fogásokat: egyiknek az elkészítése sem drága, és még csak nem is nagyon munkaigényes. Olyanokat hoztunk, amiket a legtöbben nem eszünk mindennap, így nyugodtan tálalhatod őket ünnepi fogásként is.

Évről évre egyre kevesebb pulykát eszünk, ám a karácsony körüli hetekben jelentősen megnő a pulykahúst vásárlók száma. Ez arra utal, hogy nem hiszünk abban, hogy a szárnyas majd jól hátrafelé kaparja a szerencsénket és a gazdagságot – elég is ettől újévkor félni.

És ha már karácsonyi szokások és hiedelmek: tudtad-e, hogy a babona szerint a karácsonyi mák-, bab- és lencseételek a jólétet terelgetik a házhoz? Viszont a babona szerint nagyon nem jó ilyenkor mosni, végképp rossz döntés a kimosott ruhát rúdon szárítani, mert annál a háznál, ahol megteszik, a jószágok közül elpusztul egy szarvasmarha.

Ám akadnak ünnepi lájfhekkek is: az a lány, aki egy kakast hall kukorékolni, hamarosan férjhez fog menni, aki viszont tyúkot hall kotkodácsolni, szingli marad. Azért nem lehetett egyszerű régen, mivel egy tyúkudvarban nehezen van meg egyik a másik nélkül, de nézzük a jó oldalát: ha éppen nincs otthon szarvasmarhatelep, talán száríthatjuk rúdon a ruhát az ünnepek táján is.

Ha nem vagy egy nagy konyhaművész, akkor is belevághatsz a gesztenyeszószos pulyka elkészítésébe, de a fűszeres kebabbal és a kéksajtos-almás pulykafalatokkal sem lesz gondod.Egy kis sovány hús, sok különleges fűszer, sajt és egy rakás párolt gyümölcs. Így könnyű megúszni az ünnepeket kajakóma nélkül.

Ha kezdő vagy a konyhában akkor is pillanatok alatt összedobsz majd egy finom, tejszínes gesztenyeszószt és ha szereted a különleges köreteket, ezt az almás tócsnit neked találták ki. 

pulyka gesztenyemártásban, almás tócsnival

Egy kis kebabbal egzotikus lesz a karácsony, amihez mi egy jós kis vörösáfonyás rizst és citrusos majonézt készítettünk. Ha még a sült pulykánál is egyszerűbb fogást keresel, ami nem hagyományos, akkor ezt a receptet neked találták ki!

.pulyka kebab vörösáfonyás rizzsel és citrusos-fokhagymás majonézzel 

Ha már unod a gesztenyével és aszalt szilvával készült pulykát, akkor töltsd meg aszalt sárgabarackkal. És ha tovább fokoznád az élvezeteket, egy kis füstölt sajt is kerülhet mellé, na és persze a lilaburgonya-pürét se hagyd ki, ami nagyon látványos lesz majd az ünnepi asztalon. 

    fügével és barackkal töltött pulykamell  lilaburgonya pürével

Ha szereted a kéksajtot, ebben az almás változatban imádni fogod a pulykafaaltok mellett. Mutatjuk, hogyan készítsd!

almás kéksajtos plyka, rózsaborsos  gnocchnival

Nincs is egyszerűbb fogás egy jó kis ciderrel készült pulykánál, ami mellé a mi konyhánkban egy finom, gyömbéres gyümölcsköret került. Ha édesszájú a család, ezt a receptet mindenképpen próbáljátok ki!

.ciderrel sült pulyka, gyömbéres gyümölcskörettel 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek