Külön becsomagolva sokáig eláll, de a fagyasztót is bírja, így hosszú heteken át lehet belőle szuper uzsonna vagy autós vésztartalék. A karácsonyi fűszerektől ennek a változatnak hamisítatlanul ünnepi hangulata lesz.
Hozzávalók 8 szelethez
- 20 deka szárított datolya
- 1 csésze jó minőségű étcsokoládé (pasztilla) (vagy egy kisebb tábla csoki)
- 7 deka méz
- 15 deka zabpehely
- 1 mokkáskanál só
- 1 csésze szeletelelt mandula
- 1 mokkáskanál fahéj
- 4 deka napraforgómag
- 4 deka tökmag
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 csésze aszalt meggy
- 7 deka mogyoróvaj (mandulavajjal is készítheted)
Elkészítés:
A datolyát késes aprítógépben addig daráld, amíg sűrű masszává áll össze. (Ehhez minél puhább datolya kell, ha nagyon nem sikerül, akkor egy teáskanál meleg vajat adj hozzá.) Kis lángon melegítsd fel a mézet a mandulavajjal, majd mehetnek bele a fűszerek és ízesítők is. Ezek után jöhet hozzá a zabpehely, a magvak, a meggy és a datolya is. (Még finomabb, ha a magvakat és a zabot előtte néhány percig pirítod a sütőben.) Ha sűrű, kezelhető masszává áltt össze, lapogasd egy tepsibe, és tedd a hűtőbe néhány órára. (Itt még dekorálhatod a tetejét egész mandulával, csokipasztillával, ha azt szeretnéd, hogy még szebbek legyenek a szeletek.)
Ha összeállt a tészta, olvaszd fel a csokit gőz fülött, és mártsd meg benne a szeletek felét, talpát, vagy húzz rá csíkokat egy kanállal. Ha van otthon fehér csoki és kókuszreszelék, azzal is dekorálhatod a szeleteket.
Nem, a kettő nem egy és ugyanaz, el is mondjuk, hogy miért.
Tovább olvasom