Egy egészséges gasztroajándék: Ünnepi müzliszelet vaníliával és aszalt meggyel

Sokszor azért választunk egészségtelen ételeket, mert nincs időnk és nincs jobb alternatíva, mint a benzinkúton egy-egy gyors csoki, chips vagy péksütemény. Elég menő, ha karácsony körül gondolsz azokra a felnőttekre és gyerekekre, akik fontosak neked, és egy olyan isteni édességet állítasz össze, ami véletlenül egészségesebb is, mint a csokiszeletek.

Külön becsomagolva sokáig eláll, de a fagyasztót is bírja, így hosszú heteken át lehet belőle szuper uzsonna vagy autós vésztartalék. A karácsonyi fűszerektől ennek a változatnak hamisítatlanul ünnepi hangulata lesz.

Így is szép, de a fehér csoki is jól mutat rajta.
Így is szép, de a fehér csoki is jól mutat rajta.Anthony McGovern

Hozzávalók 8 szelethez

  • 20 deka szárított datolya
  • 1 csésze jó minőségű étcsokoládé (pasztilla) (vagy egy kisebb tábla csoki)
  • 7 deka méz
  • 15 deka zabpehely
  • 1 mokkáskanál
  • 1 csésze szeletelelt mandula
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 4 deka napraforgómag
  • 4 deka tökmag
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 csésze aszalt meggy
  • 7 deka mogyoróvaj (mandulavajjal is készítheted)
Recept idők

Elkészítés:

A datolyát késes aprítógépben addig daráld, amíg sűrű masszává áll össze. (Ehhez minél puhább datolya kell, ha nagyon nem sikerül, akkor egy teáskanál meleg vajat adj hozzá.) Kis lángon melegítsd fel a mézet a mandulavajjal, majd mehetnek bele a fűszerek és ízesítők is. Ezek után jöhet hozzá a zabpehely, a magvak, a meggy és a datolya is. (Még finomabb, ha a magvakat és a zabot előtte néhány percig pirítod a sütőben.) Ha sűrű, kezelhető masszává áltt össze, lapogasd egy tepsibe, és tedd a hűtőbe néhány órára. (Itt még dekorálhatod a tetejét egész mandulával, csokipasztillával, ha azt szeretnéd, hogy még szebbek legyenek a szeletek.)

 Ha összeállt a tészta, olvaszd fel a csokit gőz fülött, és mártsd meg benne a szeletek felét, talpát, vagy húzz rá csíkokat egy kanállal. Ha van otthon fehér csoki és kókuszreszelék, azzal is dekorálhatod a szeleteket. 

 

Mi a különbség a müzli és a gabonapehely között? Mi a különbség a müzli és a gabonapehely között?

Nem, a kettő nem egy és ugyanaz, el is mondjuk, hogy miért.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek