Whiskys-étcsokis trüffel – ajándékba és vendégvárónak is elkészítheted

A felnőttek nagyon fognak örülni egy-egy ilyen finomságnak, ha pedig gyerekek is lesznek, csináld duplán, és alkohol helyett egy kis Nutellával üsd fel a nekik szánt adagokat.

Bonbon, nugát, praliné, trüffel – mondhatnánk, hogy mindegy a neve, de nem lenne igaz, ugyanis ezek mind-mind más édességet takarnak. Hivatalosan bonbonnak azt az édességet nevezzük, ami cukorszirupalapból és hozzá kevert csokoládéból és mindenféle ízesítőből, töltelékből áll – szóval valami töltött finomság. A nugát a pirítottmogyoró-alapú desszerteket jelenti eredetileg, míg a praliné alapja a cukormassza, és eredetileg olajos magvakat tartalmazó, sokszor csokiba mártott finomságot jelentett. A trüffel pedig egy csokoládéalapú, gyakran tejszínes és alkoholos ízesített desszert, ami már nem feltétlenül van bevonva csokival. Főleg nem manapság, amikor ezt a sok fehér csokis, kókuszos, gyümölcsös finomságot is el kellett nevezni valahogy.

Gyerekeknek készítsd Nutellával, vagy karamellsziruppal.
Gyerekeknek készítsd Nutellával, vagy karamellsziruppal.Fotó: Natalia Khimich

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 20 deka étcsokoládé
  • 15 deka nugátkrémes csokoládé
  • 4 evőkanál whisky
  • 1 deci tejszín
  • kakaópor a forgatáshoz
  • 15 deka tejcsokoládé
  • 0.5 mokkáskanál
  • 1 evőkanál sűrített tej
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd össze kis lángon a hozzávalókat, majd amikor langyosra hűltek, robotgéppel keverd krémesre a keveréket. Tedd újra a hűtőbe, és amikor formázható állagú, gyúrj belőlük kis golyókat, és forgasd kakaóporba vagy csokireszelékbe. Ha kicsit édesebben, még különlegesebben szeretnéd, akkor reszelt narancshéjjal elkevert kristálycukorba is burkolhatod.

Tíz érdekesség a whiskyről, amivel este felvághatsz a kocsmában
Tíz érdekesség a whiskyről, amivel este felvághatsz a kocsmában

Egy kutatás szerint a whisky megvéd a fertőzésektől, és még Jockey Ewing is rosszul itta.

Tovább »

Még több recept

Mediterrán hangulatban: joghurtfagyi gesztenyemézzel és friss mentalevelekkel

Ha még tovább mennél, egy kevés cukorral felvert tejszínhabhoz adj citromhéjat és egy kevés limoncellót, és ezzel tálald egy kehelyben.

július10., 06:04

Ez a lime-os-levendulás fehércsoki-fagylalt pont jó lesz, ha valami izgalmasat készítenél

Nem kell a levendulából sok – nem az a cél, hogy egy erős, markáns ízt adjon a desszertnek, annyi épp elég belőle, amitől klassz virágos, nyári hangulata lesz.

július11., 06:04

Az édes banáncobbler ízét egy adag savanykás fekete ribizli dobja fel

Áfonyával, ribizlivel és fekete ribizlivel is készülhet ez a süti, a lényeg, hogy a sült banán édes ízét kiegészítse valamilyen savanykás gyümölcs.

július9., 06:04

Szuper gyors édesség süti helyett – 3 összetevős mini mogyorókrémfalatok

Gyors és menő desszert a sok karácsonyi süti után, helyett vagy mellett, aminek a készítését a legtapasztalatlanabb segítőkre is rábízhatod.

2019. december18., 10:40

Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol christmas pudding!

Persze, hogy nem puding, hanem egy nagyon finom, sűrű és fűszeres desszert.

2019. december20., 09:20

Mogyoróvajas kókusztejleves friss zöldségekkel és csírákkal

Állítólag annak idején a vegetáriánusokra gondolva fejlesztették ki a mogyoróvajat, hogy ők is magas fehérjetartalmú táplálékhoz juthassanak, a lehető legélvezetesebb formában. Egy másik legenda szerint betegek kapták először, akiknek még a rágás is nehezére esett, ám így mégis kalóriadús, fehérjében gazdag táplálékhoz jutottak.

július9., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.