Whiskys-étcsokis trüffel – ajándékba és vendégvárónak is elkészítheted

A felnőttek nagyon fognak örülni egy-egy ilyen finomságnak, ha pedig gyerekek is lesznek, csináld duplán, és alkohol helyett egy kis Nutellával üsd fel a nekik szánt adagokat.

Bonbon, nugát, praliné, trüffel – mondhatnánk, hogy mindegy a neve, de nem lenne igaz, ugyanis ezek mind-mind más édességet takarnak. Hivatalosan bonbonnak azt az édességet nevezzük, ami cukorszirupalapból és hozzá kevert csokoládéból és mindenféle ízesítőből, töltelékből áll – szóval valami töltött finomság. A nugát a pirítottmogyoró-alapú desszerteket jelenti eredetileg, míg a praliné alapja a cukormassza, és eredetileg olajos magvakat tartalmazó, sokszor csokiba mártott finomságot jelentett. A trüffel pedig egy csokoládéalapú, gyakran tejszínes és alkoholos ízesített desszert, ami már nem feltétlenül van bevonva csokival. Főleg nem manapság, amikor ezt a sok fehér csokis, kókuszos, gyümölcsös finomságot is el kellett nevezni valahogy.

Gyerekeknek készítsd Nutellával, vagy karamellsziruppal.
Gyerekeknek készítsd Nutellával, vagy karamellsziruppal.Natalia Khimich

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 20 deka étcsokoládé
  • 15 deka nugátkrémes csokoládé
  • 4 evőkanál whisky
  • 1 deci tejszín
  • kakaópor a forgatáshoz
  • 15 deka tejcsokoládé
  • 0.5 mokkáskanál
  • 1 evőkanál sűrített tej
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd össze kis lángon a hozzávalókat, majd amikor langyosra hűltek, robotgéppel keverd krémesre a keveréket. Tedd újra a hűtőbe, és amikor formázható állagú, gyúrj belőlük kis golyókat, és forgasd kakaóporba vagy csokireszelékbe. Ha kicsit édesebben, még különlegesebben szeretnéd, akkor reszelt narancshéjjal elkevert kristálycukorba is burkolhatod.

Tíz érdekesség a whiskyről, amivel este felvághatsz a kocsmában Tíz érdekesség a whiskyről, amivel este felvághatsz a kocsmában

Egy kutatás szerint a whisky megvéd a fertőzésektől, és még Jockey Ewing is rosszul itta.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Ünnepekkor és egyszerű hétköznapokon is remek ez a gyors halleves

Ha idén a halászlé helyett valami mást készítenél, dobj össze egy gyors hallevest, amiben az a legklasszabb, hogy minden tengeri herkentyű remekül illik bele. Lime-szeletekkel és pirított, vajas kaláccsal érdemes tálalnod ezt a pofonegyszerű fogást.

2020. december18., 06:08

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek