Egy tuti gasztroajándéktipp: borsos-mézes limoncello

Nem kell a fűszerekből sok, nem szeretnénk, hogy elnyomják a finom citromos likőr szuper ízét, inkább csak azt, hogy különleges aromákkal kísérjék a citromos italt. Kipróbálhatod vaníliás-szegfűszeges változatban is.

A limoncello egy olasz eredetű citromlikőr, amit mára ezerféle variációban piacra dobtak, amiknek persze már semmi köze a finom, citromos italhoz. Ott van például a mandarinból készített mandarinetto, a gyömbéres zenzerino, a málnából kevert raspicello és az őszibarackos peachcello. Azt hitted, ennyi? Hát nem. Létezik például a pisztáciás pistachiocello, az epres fragoncello, a sárgadinnyés meloncello, de van borssal, mézzel, ízesített változat is. Ezt fogjuk most elkészíteni.

Egyrészt nem túl erős kontyalávaló, másrészt nem csak inni jó: teheted pohárkrémekbe, citromos tiramisuba, gyümölcsköretek mellé, de egy hétvégi reggeli, friss gyümölcssmoothie-t is feldobhatsz vele, hogy ellensúlyozd bántó vitamintartalmát. Gyümölcs- és zöldségcsatnikban és csirkés saláták fűszeres önteteiben is remek. 

Még salátaöntetekbe is keverheted.
Még salátaöntetekbe is keverheted.Fotó: tenkende

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 4 darab biocitrom
  • 5 deci vodka
  • 4 deci víz
  • 1 citrom leve
  • 15 deka cukor
  • 2 teáskanál egész bors
  • 1 nagy evőkanál méz
Recept idők

A citromot alaposan mossuk meg, majd hámozzuk meg, vigyázva arra, hogy a héj fehér része ne kerüljön a likőrbe (mert keserű lesz tőle).  A fóliával jól lezárt alkoholos alapot 14 napon át lezárva érleljük. Ekkor a cukrot sziruppá főzzük a vízzel, majd hagyjuk teljesen kihűlni.  A teljesen kihűlt szirupot az alkoholos részhez keverjük, ekkor jöhet hozzá a méz, majd az így kapott limoncellót jól zárható üvegbe szűrjük. Az üvegekben jól mutatnak a fekete borsszemek, de ha akarod, el is hagyhatod a fűszerezést. Egyes receptek szerint egy-egy citrom levét is érdemes beletenni, mert az feldobja, szerintem elég citromkarikával szervírozni, és tálaláskor belecsöpögtetni.

 

Így válassz jó citromot a boltban
Így válassz jó citromot a boltban

Melyiken van vegyszer? Miért rosszabb, ami nagyobb? És mitől lesz bio egy citrom?

Tovább »

Még több recept

Még egy ellenállhatatlan leves: kókusztejes paradicsomleves barna rizzsel

Ha szereted a paradicsomlevest, akkor itt egy egészséges változat egy kevés kókusztejjel és egy adag egészséges barna rizzsel! Jó sok frissen őrölt színes borssal és petrezselyemmel a tetején az igazi.

január23., 10:44

Szuper gyors édesség süti helyett – 3 összetevős mini mogyorókrémfalatok

Gyors és menő desszert a sok karácsonyi süti után, helyett vagy mellett, aminek a készítését a legtapasztalatlanabb segítőkre is rábízhatod.

2019. december18., 10:40

Senki nem veszi majd észre a trükköt: egészséges kókuszgolyó zabpehellyel és zabkorpával

Egy kis kókuszgolyó szuper, ha vendégek jönnek, és ha ráadásul egészséges változatban készül, akkor sem lesz lelkiismeret-furdalásod, ha időnként rájársz a buli utáni maradékra.

január22., 10:40

Különleges zöldségcsipszek: fahéjas cékla- és köményes-barna cukros fehérrépaszeletek

Na persze, csipszet venni mindenki tud, de olyan zöldségcsipszekkel kínálni a többieket, amit még soha nem próbáltak, csak kevesen.

2019. december17., 09:24

Rajtad nem fog ki a vegán karácsony – puha fahéjas csigák, narancsos cukormázzal

A vegánok nem csak répát esznek uborkával – ennek az életmódnak is megvannak a maga bűnös élvezetei. Már aki szerint bűnös, szerintünk inkább csak nagyon-nagyon finom.

2019. december18., 09:24

Ír krémlikőrös torta kávés piskótával – ennél elegánsabb desszert az ünnepekre sem kell

A kesernyés kávé nagyon jól kihoz minden csokoládés ízt, és remek társa az édes krémeknek is. A sok hagyományos édesség között ez a különleges, likőrös lesz a király.

2019. december17., 12:01

Mustra