Egy tuti gasztroajándéktipp: borsos-mézes limoncello

Nem kell a fűszerekből sok, nem szeretnénk, hogy elnyomják a finom citromos likőr szuper ízét, inkább csak azt, hogy különleges aromákkal kísérjék a citromos italt. Kipróbálhatod vaníliás-szegfűszeges változatban is.

A limoncello egy olasz eredetű citromlikőr, amit mára ezerféle variációban piacra dobtak, amiknek persze már semmi köze a finom, citromos italhoz. Ott van például a mandarinból készített mandarinetto, a gyömbéres zenzerino, a málnából kevert raspicello és az őszibarackos peachcello. Azt hitted, ennyi? Hát nem. Létezik például a pisztáciás pistachiocello, az epres fragoncello, a sárgadinnyés meloncello, de van borssal, mézzel, ízesített változat is. Ezt fogjuk most elkészíteni.

Egyrészt nem túl erős kontyalávaló, másrészt nem csak inni jó: teheted pohárkrémekbe, citromos tiramisuba, gyümölcsköretek mellé, de egy hétvégi reggeli, friss gyümölcssmoothie-t is feldobhatsz vele, hogy ellensúlyozd bántó vitamintartalmát. Gyümölcs- és zöldségcsatnikban és csirkés saláták fűszeres önteteiben is remek. 

Még salátaöntetekbe is keverheted.
Még salátaöntetekbe is keverheted.Fotó: tenkende

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 4 darab biocitrom
  • 5 deci vodka
  • 4 deci víz
  • 1 citrom leve
  • 15 deka cukor
  • 2 teáskanál egész bors
  • 1 nagy evőkanál méz
Recept idők

A citromot alaposan mossuk meg, majd hámozzuk meg, vigyázva arra, hogy a héj fehér része ne kerüljön a likőrbe (mert keserű lesz tőle).  A fóliával jól lezárt alkoholos alapot 14 napon át lezárva érleljük. Ekkor a cukrot sziruppá főzzük a vízzel, majd hagyjuk teljesen kihűlni.  A teljesen kihűlt szirupot az alkoholos részhez keverjük, ekkor jöhet hozzá a méz, majd az így kapott limoncellót jól zárható üvegbe szűrjük. Az üvegekben jól mutatnak a fekete borsszemek, de ha akarod, el is hagyhatod a fűszerezést. Egyes receptek szerint egy-egy citrom levét is érdemes beletenni, mert az feldobja, szerintem elég citromkarikával szervírozni, és tálaláskor belecsöpögtetni.

 

Így válassz jó citromot a boltban
Így válassz jó citromot a boltban

Melyiken van vegyszer? Miért rosszabb, ami nagyobb? És mitől lesz bio egy citrom?

Tovább »

Még több recept

Egyszerű, ünnepi vendégváró: parmezános sajtgolyók snidlingbundában

Szeretjük, mert egy kicsit izgalmasabb, mint néhány szelet keksz és sós mogyoró, mégis hamar elkészül, és azok a vendégek is örülnek majd neki, akik nem rajongói az édes vendégváró falatkáknak.

2019. december17., 11:20

Gluténmentes túrós-sajtos minipogik

A világ legfinomabb sós aprósütije lesz belőle, gluténmentesen.

május25., 06:00

Ez a könnyű gombasaláta egy kis frissen sült baconnel lesz az igazi

Néhány szelet tejszínes aromájú, zöldfűszeres halloumi sajt mellett a legfinomabb ez a gombasaláta, ami a szalonnakockák nélkül akkor is tökéletes, ha épp vega vendég érkezne a házhoz.

május27., 06:00

Maradt egy kis pulyka az ünnepekről? Az orosz hússaláta pulykasültből is finom!

Az egészből egy izgalmas, zöldséges vacsora lesz, amit egy-agy adag jó kis fűszeres majonéz fog össze.

2019. december24., 10:44

Ír krémlikőrös torta kávés piskótával – ennél elegánsabb desszert az ünnepekre sem kell

A kesernyés kávé nagyon jól kihoz minden csokoládés ízt, és remek társa az édes krémeknek is. A sok hagyományos édesség között ez a különleges, likőrös lesz a király.

2019. december17., 12:01

Karfiolnuggets: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán étel

Egy újabb húsmentes, sőt, vegán falatkák, feltét- vagy főételrecept gluténmentesen, tejmentesen, tojásmentesen.

május25., 06:00

Mustra