Egy tuti gasztroajándéktipp: borsos-mézes limoncello

Nem kell a fűszerekből sok, nem szeretnénk, hogy elnyomják a finom citromos likőr szuper ízét, inkább csak azt, hogy különleges aromákkal kísérjék a citromos italt. Kipróbálhatod vaníliás-szegfűszeges változatban is.

A limoncello egy olasz eredetű citromlikőr, amit mára ezerféle variációban piacra dobtak, amiknek persze már semmi köze a finom, citromos italhoz. Ott van például a mandarinból készített mandarinetto, a gyömbéres zenzerino, a málnából kevert raspicello és az őszibarackos peachcello. Azt hitted, ennyi? Hát nem. Létezik például a pisztáciás pistachiocello, az epres fragoncello, a sárgadinnyés meloncello, de van borssal, mézzel, ízesített változat is. Ezt fogjuk most elkészíteni.

Egyrészt nem túl erős kontyalávaló, másrészt nem csak inni jó: teheted pohárkrémekbe, citromos tiramisuba, gyümölcsköretek mellé, de egy hétvégi reggeli, friss gyümölcssmoothie-t is feldobhatsz vele, hogy ellensúlyozd bántó vitamintartalmát. Gyümölcs- és zöldségcsatnikban és csirkés saláták fűszeres önteteiben is remek. 

Még salátaöntetekbe is keverheted.
Még salátaöntetekbe is keverheted.tenkende

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 4 darab biocitrom
  • 5 deci vodka
  • 4 deci víz
  • 1 citrom leve
  • 15 deka cukor
  • 2 teáskanál egész bors
  • 1 nagy evőkanál méz
Recept idők

A citromot alaposan mossuk meg, majd hámozzuk meg, vigyázva arra, hogy a héj fehér része ne kerüljön a likőrbe (mert keserű lesz tőle).  A fóliával jól lezárt alkoholos alapot 14 napon át lezárva érleljük. Ekkor a cukrot sziruppá főzzük a vízzel, majd hagyjuk teljesen kihűlni.  A teljesen kihűlt szirupot az alkoholos részhez keverjük, ekkor jöhet hozzá a méz, majd az így kapott limoncellót jól zárható üvegbe szűrjük. Az üvegekben jól mutatnak a fekete borsszemek, de ha akarod, el is hagyhatod a fűszerezést. Egyes receptek szerint egy-egy citrom levét is érdemes beletenni, mert az feldobja, szerintem elég citromkarikával szervírozni, és tálaláskor belecsöpögtetni.

 

kapcsolódó Így válassz jó citromot a boltban
Így válassz jó citromot a boltban

Melyiken van vegyszer? Miért rosszabb, ami nagyobb? És mitől lesz bio egy citrom?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Csak egy gyors linzertészta kell ehhez a habcsókos sütihez

Dobj össze néhány kerek kekszet, kend meg kedvenc lekvároddal vagy téli fűszeres sajtkrémmel és helyezz mindegyik tetejére egy-egy habcsókot. Még a szilveszteri éjfélváráshoz is remek nass lesz belőle, ami nem mellesleg megmenti az ünnepek sokadik napján már kissé unalmas habcsókmaradékokat is.

2020. december23., 06:04

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Ez az egyszerű halas ragu akár ünnepi ételként is bevethető

Egy gyors halpörkölt, ami kapros gyúrt tésztával, de akár friss, sajtos gnocchival vagy zöldfűszeres párolt rizzsel is finom, és nem túl nehéz ünnepi fogás lesz.

2020. december24., 06:24

Mustra