Egy tuti gasztroajándéktipp: borsos-mézes limoncello

Nem kell a fűszerekből sok, nem szeretnénk, hogy elnyomják a finom citromos likőr szuper ízét, inkább csak azt, hogy különleges aromákkal kísérjék a citromos italt. Kipróbálhatod vaníliás-szegfűszeges változatban is.

A limoncello egy olasz eredetű citromlikőr, amit mára ezerféle variációban piacra dobtak, amiknek persze már semmi köze a finom, citromos italhoz. Ott van például a mandarinból készített mandarinetto, a gyömbéres zenzerino, a málnából kevert raspicello és az őszibarackos peachcello. Azt hitted, ennyi? Hát nem. Létezik például a pisztáciás pistachiocello, az epres fragoncello, a sárgadinnyés meloncello, de van borssal, mézzel, ízesített változat is. Ezt fogjuk most elkészíteni.

Egyrészt nem túl erős kontyalávaló, másrészt nem csak inni jó: teheted pohárkrémekbe, citromos tiramisuba, gyümölcsköretek mellé, de egy hétvégi reggeli, friss gyümölcssmoothie-t is feldobhatsz vele, hogy ellensúlyozd bántó vitamintartalmát. Gyümölcs- és zöldségcsatnikban és csirkés saláták fűszeres önteteiben is remek. 

Még salátaöntetekbe is keverheted.
Még salátaöntetekbe is keverheted.tenkende

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 4 darab biocitrom
  • 5 deci vodka
  • 4 deci víz
  • 1 citrom leve
  • 15 deka cukor
  • 2 teáskanál egész bors
  • 1 nagy evőkanál méz
Recept idők

A citromot alaposan mossuk meg, majd hámozzuk meg, vigyázva arra, hogy a héj fehér része ne kerüljön a likőrbe (mert keserű lesz tőle).  A fóliával jól lezárt alkoholos alapot 14 napon át lezárva érleljük. Ekkor a cukrot sziruppá főzzük a vízzel, majd hagyjuk teljesen kihűlni.  A teljesen kihűlt szirupot az alkoholos részhez keverjük, ekkor jöhet hozzá a méz, majd az így kapott limoncellót jól zárható üvegbe szűrjük. Az üvegekben jól mutatnak a fekete borsszemek, de ha akarod, el is hagyhatod a fűszerezést. Egyes receptek szerint egy-egy citrom levét is érdemes beletenni, mert az feldobja, szerintem elég citromkarikával szervírozni, és tálaláskor belecsöpögtetni.

 

kapcsolódó Így válassz jó citromot a boltban
Így válassz jó citromot a boltban

Melyiken van vegyszer? Miért rosszabb, ami nagyobb? És mitől lesz bio egy citrom?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Felrobbantotta az internetet: eddig 25 millióan nézték meg a TikTok legnépszerűbb, halas receptjét

Vajon tényleg ilyen finom ez az egyszerű fogás? Utánajártunk.

január13., 07:20

Köret és főétel is lehet: gesztenyés kuszkusszal töltött padlizsán

Húsok mellé keleti hangulatú köret, vega és diétázó vendégek számára remek karácsonyi finomság ez a gesztenyével és áfonyával tálalt, jó sok fűszeres kuszkusszal megtöltött finomság.

2020. december18., 06:08

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Edd magad csinosabbra! Görög csirkés kebab tzatzikivel

Ha már az év eleje a diétás napoké, legyenek a fogásaink úgy kalóriaszegények, hogy közben igazán finomak is!

január7., 06:24

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Heti kedvencünk: sült karfiol édesen és csípősen, narancsos mázzal

Ez a finom, karfiolos fogás kevés kalóriát tartalmaz, és csak egy nagy adag párolt rizst kell főznöd mellé!

január16., 06:24

Mustra