A csirkék kilökik magukból a nem megfelelő spermát

Egy svéd kutatás rámutatott, hiába termékenyíti meg a kakas a tyúkot, csak akkor lesz belőle utód, ha a tyúk is úgy akarja.

Svédországban végezték azt a kutatást, amely a baromfik szaporodásának egy érdekes, eddig nem ismert mozzanatára mutat rá: a tyúkok képesek eldönteni, hogy a beléjük juttatott sperma megtermékenyítse-e a tojásokat, vagy ne, és ha gyengébb génállományú az anyag, akkor azt egyszerűen kilökik magukból.

A kutatók szerint ez a képesség annak köszönhetően alakult ki, hogy a tyúkok sok esetben nem választhatnak, kinek a spermáját fogadják be, viszont az idők során képessé kellett válniuk annak biztosítására, hogy életképes utódokat hozzanak a világra. Ezért a spermakilökéssel abban az esetben is élnek, ha nem voltak rákényszerítve a párosodásra, viszont a kakas alacsony helyet foglal el a hierarchiában.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.