Ezekre figyelj, ha kölyökkutyád van!

Mint minden új családtag, egy kölyökkutya érkezésével is számos tennivaló, felelősség jár.

Kötelező oltások, külső-belső élősködők elleni rendszeres védelem, hogy olyan veszélyes betegségektől, mint például a szívférgesség, megóvjuk kedvencünket.

Alap oltások

Az oltások a kölyökkutya állatorvosi ellátásának egyik legfontosabb elemét jelentik, ezzel minden felelős gazdi tisztában van. Kiválasztott állatorvosotok összeállítja a helyes oltási sorrendet és időzítést a megfelelő védettség biztosításának érdekében. Ám az alap oltások nem elegendőek ahhoz, hogy megvédjük a lehetséges megbetegedésektől!

Külső és belső élősködők elleni védelem

Az élősködők elleni védelem is nagyon fontos a kiskutyád, sőt még családtagjaid egészségének megőrzése érdekében is. A kölykök ugyanis kifejezetten jó gazdatestek a különböző paraziták számára. A folyton szaglászó, mohó, nyalakodó, mindent (piszkot, szemetet, de akár ürüléket is) megevő kutyakölykök szervezetébe szinte garantáltan bejutnak az élősködők. Minden, amit a kölykök a szájukkal csinálnak: a tisztálkodás, a nyalakodás, a játék is átadhatja a fertőzéseket játszótársaiknak, az együtt tartott egyéb kutyáknak, de akár a gazdiknak is.

Bolhák, kullancsok és szúnyogok elleni védekezés

Az éghajlatváltozás miatt egyre inkább szükséges az egész éves védelem. A bolhák az allergiás bőrgyulladás leggyakoribb okozói, valamint galandférgeket is átadhatnak a kölyköknek. Ha a kutya féreggel fertőzött bolhát nyelne le, a féreg a bélrendszerében fog tovább növekedni. A kullancsok akár halálos betegségeket is átadhatnak a kutyáknak, mint például a Lyme-kór, a babézia, a vérzéses kullancsláz és az anaplazmózis. A szúnyogok nem csupán kellemetlenséget okozhatnak egy-egy csípéssel, de akár szívférgességgel is megfertőzhetik a kölyökkutyákat is.

A gyomor-és bélrendszeri férgek elleni védekezés

Speciális kezeléssel még az elválasztás előtt, illetve havonta az elválasztás után, felnőtt kutya esetében is szükséges védekezni.

Szívféreg elleni védekezés

Tudtad, hogy az akár halálos szívférgesség kölyökkutyákra is veszélyt jelent? Csupán egyetlen szúnyogcsípéssel megfertőződhet a kutyus, a kezeletlen betegség pedig sokáig lappang és diagnózis, illetve kezelés nélkül sajnos elhulláshoz vezethet.

Felnőtt kutyák esetében meg kell bizonyosodunk arról, hogy kedvencünk teszteredménye negatív, csak ekkor kezdhetjük meg a megelőző kezelést. A jó hír, hogy 6-7 hónapos kor alatt nem szükséges szívférgesség szűrést végezni a kölyökkutyán, nyugodtan megkezdjük a havi rendszerességű védekezést.

Látogass el az országos Szívférgességszűrő Programban részt vevő állatorvosok egyikéhez, ahol hasznos tanácsokat kaphatsz kölyökkutyád paraziták elleni védelmével kapcsolatban és akár egy Kölyökkutya kezdőcsomaggal is megajándékoznak!

Advertisement
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek