Akiknek hosszúra nyúlik a karantén

A bezártságot most mind rosszul viseljük. Félünk, szorongunk, dühösek vagyunk. De mit jelent a „maradj otthon” egy olyan gyereknek, akit súlyos betegség kényszerít a négy fal közé?

Divany Bator Tabor1

Emesének kamaszként kellett megküzdenie daganatos betegségével. A diagnózis által ellopott legszebb nyarakat, az életre szóló barátságokat a Bátor Tábor adta neki vissza. Ma az alapítvány munkatársaként azért dolgozik, hogy más súlyosan beteg gyerekek is visszakaphassák a gyerekkorukat. A vírus miatt a tábor kapui zárva tartanak, de Emese és kollégái nem adják fel: ha a Bátrak nem jönnek a táborba, a tábor megy a Bátrakhoz. Digitális Bátor Tábort építenek.

Divany Bator Tabor2

"Szerintem a Bátor Tábor ereje abban (is) rejlik, hogy nem csak az önkéntesek képesek adni a családoknak, hanem a gyerekek és családok között is megtartó erejű sorstársközösségek alakulnak. Nálunk megtapasztalják, hogy nincsenek egyedül a küzdelmeikkel, félelmeikkel, de a sikereikkel sem.
A bezártság talán a legrosszabb hozadéka egy hosszan tartó betegségnek. A gyerekek, akik az addigi mindennapjaikat saját korosztályukkal, megszokott iskolai környezetükben töltötték, hirtelen elszigetelődnek a barátaiktól, már csak a szűk család veszi őket körbe."

"Kicsit ezt éljük meg most mindannyian. Még ha csak néhány hónapról is van szó, úgy érezzük, elszalad mellettünk az élet. Minden, amit biztosnak hittünk, ingatagnak tűnik. Felértékelődnek az emberi kapcsolataink, átrendeződnek az értékeink. Az én kamaszkorom óta rengeteget fejlődött a technika és a kapcsolattartási formák is kibővültek. Emlékszem, annak idején még ádáz harcot kellett vívnunk a betegtársaimmal az onkológián lévő egyetlen internet kábelért."

"A wifi sem feledteti el, hogy el vagyunk zárva a külvilágtól, de a Digitális Bátor Táborral lehetővé tesszük, hogy a családok - egymást is bátorítva - újra löketet kapjanak a mindennapi élethez. Fontos, hogy ne veszítsük el velük mi sem a kapcsolatot, és hogy egy ilyen új helyzethez alkalmazkodva is szolgálni tudjuk azt a célt, amiért néhány fiatal 19 éve megálmodta a Bátor Tábort."

digitalis bator tabor 1
 

Segíts, hogy az otthonokba is elvihessük a nevetést! Adó 1%-oddal adj hozzá egy virtuális téglát a Digitális Bátor Táborhoz!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek