Valahol Európában

Némettanár vagyok, emellett gyakran fordítok és tolmácsolok is. Van egy öreg kis Fiatom, egész jól működik, bár viszonylag keveset vezetek. Múlt nyáron azonban úgy adódott, hogy ki kellett mennem Ausztriába, Semmeringbe tolmácsolni. Az időbeosztás és a macerás vonatátszállás gondolatától megriadva úgy határoztam, hogy márpedig én megkockáztatom a kocsikázást.

Vettem egy nagy levegőt és elindultam. Fel voltam szerelkezve hagyományos térképekkel (a GPS-től még idegenkedtem, hozzám ne beszéljen valami gép folyamatosan) és a biztonság kedvéért kaptam egy okostelefont is a főnökömtől, meg egy Ausztriába érvényes SIM kártyát, hogyha bármi segítség kellene, ne kerüljön egy vagyonba a kommunikáció. Persze reménykedtem benne, hogy semmi ilyesmire nem lesz szükségem. Semmeringet biztosan sok honfitársunk ismeri és csak egészen keveseknek okoz gondot odaérni. Kivételek azért mindig vannak...

Magyarországon semmi gond nem volt, határ már nincs is, hurrá, gyerünk tovább! Aztán egyszer csak úgy éreztem, mintha nem közelednék az úti célomhoz. Viszont a tolmácsolás időpontja adott volt... még jó, hogy jócskán rászámoltam az időt. Kezdtem aggódni, egyre jobban elbizonytalanodtam, a térképet pedig bárhogy forgattam, nem segített. Mielőtt úrrá lett volna rajtam a pánik, felhívtam a főnököm. Felvázoltam a helyzetet, már amennyire tudtam az idegességtől. Végül kiderítettük (így közösen), hogy valószínűleg rossz helyen tértem le az útról. „Csak” néhány száz méteren múlott...

Ezután az egész úgy nézett ki, hogy a főnököm Magyarországon ült az irodában a Google Maps mellett és diktálta nekem, hogy merre menjek, merre ne... én pedig vezettem, a kihangosított telefonból jövő utasításokat követve. Nem is érzékeltem, hogy telik az idő, csak az számított, hogy időben célba érjek. Persze a főnököm pontosan tudta: több mint fél órába került visszatalálnom a helyes útra! De a helyi SIM kártya és internet segítségével, Skype-on keresztül nem került plusz pénzbe ez a kis malőr. Valóban kifizetődött a bölcs előrelátás.

Végül kissé feszülten, de időben megérkeztem a helyszínre, sikeresen zárva a nem kis izgalommal kezdődő napot.

Mai kérdésünk: Mennyit kellene fizetni egy ilyen félórás beszélgetésért, ha nincs No Roaming SIM kártyánk, és nem Skype-on, hanem mobiltelefonon keresztül beszélünk (kedvezmény nélkül) a kék propeller logós mobilhálózat segítségével?

Mai nyereményünk: MiFi + SIM-kártya korlátlan adatforgalommal 10 napra Horvátországba 17000 Ft helyett 12000 Ft-ért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek