Zöld takarékossági tippek kis-és középvállalkozásoknak

Okos irodaválasztás, átgondolt papírhasználat, fenntartható IT eszközpark - így válthatnak takarékosabb üzemmódba a KKV-k.

Iroda: menni vagy maradni?
Ha irodai környezetre nincs is minden vállalkozásnak szüksége, de az irodához tartozó informatikai megoldások, szolgáltatások nélkül szinte egyetlen KKV sem működhet professzionális módon. Amennyiben az irodabérlés mellett tesszük le voksunkat, úgy érdemes alaposan körülnézni a piacon. Ha nincs szükségünk folyamatosan irodára, az otthoni munka, vagy az ún. open office-okban óradíjas alapon bérelt íróasztalok jelentik a legjobb megoldást.

Informatikai megoldások
Számos olyan szolgáltatás létezik a piacon, amellyel bárhonnan profi munkát végezhetünk. Ilyen például a Telekom Compleo Connect szolgáltatása, aminek segítségével nem csak internet- és telefon előfizetésünket oldhatjuk meg havidíjas alapon, hanem a csomagban foglalt irodai és informatikai szolgáltatásokat is szabadon kihasználhatjuk. Így ahelyett, hogy egyszer mélyen a zsebünkbe kellene nyúlni, költséghatékonyan jutunk komplex informatikai szolgáltatáshoz.
A Compleo Connect segítségével egy év alatt akár 400.000 forintot is megtakaríthatunk azáltal, hogy nem saját szervert üzemeltetünk, hanem hostingoljuk, azaz fix havi díjért bérelünk egy eszközt egy szerverparkban. Amellett, hogy infobiztonsági szempontból is ez a legpraktikusabb megoldás, a környezetet is jelentősen kíméljük azáltal, hogy egy több ezer gép befogadására alkalmas helyen tároljuk szerverünket, ahol az energiaellátástól a megfelelő hőmérséklet biztosításáig mindent professzionális eszközök optimalizálnak.
A szolgáltatás segítségével a közüzemi számláinkon is jelentősen faraghatunk, hiszen az infrastruktúra áramfogyasztása nem nálunk jelentkezik, ráadásul további kiadásoktól is mentesülhetünk, hiszen az eszközöket a Telekom folyamatosan felügyeli, nekünk csak a cég ügyeire és tevékenységére kell koncentrálnunk.

Papírtenger vagy digitalizálódás?
Az irodai munka egyik legkárosabb mellékterméke a tonnányi kinyomtatott papír. Amellett, hogy a környezetet sem óvjuk, hosszú távon komoly költséget jelent. A digitális forradalom korában számos fronton spórolhatunk, például már lehetőségünk van teljesen online alapokra helyezni a faxolást: a Fax2Email szolgáltatás segítségével egy bárhonnan elérhető webes felületen tudjuk kezelni faxüzeneteinket, és a készülék üzemeltetése sem ró ránk újabb terheket.
Az e-számla ugyan még nem terjedt el széles körben hazánkban, de hosszú távon érdemes áttérni erre a megoldásra. Kevesebb papír- és nyomtatóhasználattal nem csak a környezetet óvjuk, de időt, pénzt és helyet is spórolunk.

Értekezlet vagy konferenciahívás?
A digitális forradalom egyik legfontosabb vívmánya, hogy az internet segítségével konkrét fizikai helyünk elhagyása nélkül tudunk olyan környezetet teremteni, mintha egy tárgyalóasztalnál ülnénk ügyfeleinkkel. Ezzel a megoldással nem csak az utazás idejét takarítjuk meg, de a benzinköltség is a pénztárcánkban marad, miközben innovatív vállalkozás benyomását keltjük.

Informatikai megoldások a Telekomtól - üzlet minden vállalkozásnak: www.uzletitelekom.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra