Másként hat ránk ez az óraátállítás, mint a korábbi

GettyImages-2018004124

Március 31-én vasárnap hajnali 2-ről 3-ra állítjuk át az órákat, megkezdődik a nyári időszámítás. Bár esténként jóval tovább lesz világos, ez nem kárpótol mindenkit azért, amit a szervezettel tesz az átállás.

A biológiai ritmusunk szabályozza a napjainkat és a testünk működését. A belső óránkat évente kétszer összezavarják az óraállítással, amit a szerencsések kevésbé, sokan azonban napokig, akár hetekig is megéreznek. Ez nemcsak a testünkre, hanem a lelkivilágunkra is hatással van.

Nem csak mítosz, tudományos tény

Rengeteg folyamat zajlik a testünkben napközben. Ezek közül többet érzünk, másokról – ha minden rendben működik – nem veszünk tudomást. A változó értékek közé tartozik a vérnyomás, a pulzusszám, a testhőmérséklet, az agy működése vagy éppen a veseműködés, de bizonyos hormonok szintje is. Ezekre a funkciókra nagy hatással van a belső óránk, amire a nap járása, a nappal és az éjszaka váltakozása van a legnagyobb befolyással. Ugyanígy a melatonintermelésre is, ami az alvást, a pihenést irányítja. Ráadásul a testünkben lévő rendszerek eltérő sebességgel próbálnak alkalmazkodni a változáshoz, ami további zavarokat okozhat. Ezeket pedig gyorsan felboríthatja a szervezetünk biológiai órájának legkisebb ingadozása is; és ezzel el is érkeztünk az óraátállításhoz.

Akár hetekig tartó fáradtságot is okozhat az óraátállítás
Akár hetekig tartó fáradtságot is okozhat az óraátállításOleksandra Troian / Getty Images Hungary

Így hat a testünkre és a lelkünkre

A tavaszi átállásnál egy órával korábban kelünk fel, mint azt az elmúlt fél évben megszoktuk, és ez egyebek mellett a melatonintermelésre vagy az addigi alvásidőre beállt vércukorszintre is hatással van, emiatt fáradtak, levertek és figyelmetlenek leszünk, csökken a koncentrálóképességünk- és akár szívfrekvencia-ingadozást is okozhat. Sokan gyógyszerekhez nyúlhatnak, hogy az segítsen az alvászavarukon vagy éppen a hangulatváltozásukon.

Az adatok szerint ilyenkor növekszik a közlekedési balesetek száma, különösen a reggeli időszakban. A dolgozóktól is gyakran hallani, hogy néhány hétig jóval fáradtabban érkeznek a munkahelyükre, ami egyes szakmákban balesetveszélyes is lehet.

Balesetveszélyes lehet az átállás miatti fáradtság
Balesetveszélyes lehet az átállás miatti fáradtságaluxum / Getty Images Hungary

Az őszi óraállításhoz általában könnyebben alkalmazkodunk, hiszen ekkor kapunk plusz egy óra alvásidőt, azonban ez is jelentősen megviseli a szervezetet. Ez főként a betegeket, az időseket és a gyerekeket viseli meg. Ennek egyik oka, hogy ilyenkor hamarabb érzik fáradtnak magukat.

A szervi betegséggel küzdőknek különösen nehéz az évi kétszeri átállás.

Hogyan szokjunk hozzá?

Az egészségesek és a fiatalabb korosztály könnyebb helyzetben van, ők körülbelül 4–14 nap alatt hozzászoknak a változáshoz, legfeljebb enyhe álmosságot, fáradtságot éreznek.

Akiket azonban megvisel, azok hetekig is érezhetik a hatását. Éppen ezért érdemes már napokkal előtte elkezdeni a testünk felkészítését. Ajánlott már legalább két héttel az átállítás előtt mindennap egy kicsivel korábban kelni, hogy ne legyen annyira megterhelő a hirtelen változás.

Ha ezt most kihagytuk, akkor figyeljünk az étkezésünkre, együnk könnyű, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket, és mozogjunk mindennap legalább fél órát, ez az elalvást és a pihenést is javítja.

Ha érdekelnek az óraátállítás további hatásai, olvasd el ezt a cikkünket. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek