Itt a Nébih állásfoglalása arról, ehető-e a hímes tojás

GettyImages-1464765896

A locsolkodásra kapott vagy a díszítésként használt hímes tojásokat nem szívesen dobjuk ki, inkább megennénk. A Nébih elárulta, megtehetjük-e.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmünket, hogy több dolgot is vegyünk figyelembe, mielőtt beleharapnánk a megpucolt hímes tojásba.

Fontos szempont, hogy tudjuk-e, mivel festették a tojást. Ha például a locsolkodásért adták, akkor nagy eséllyel fogalmunk sincs róla, mivel alkották a tojásokra a mutatós színeket, rajzokat. Így ha nem vagyunk azzal tisztában, mivel festették, akkor semmiképpen ne együk meg a hímes tojásokat.

A festéktől is függ, ehető-e a hímes tojás
A festéktől is függ, ehető-e a hímes tojásMelkiNimages / Getty Images Hungary

A magunk készített darabokról azonban tudjuk, mi került rájuk, és ha az természetes anyag, például vöröshagyma levével színeztük vagy egyéb fogyasztható növényi anyaggal, akkor bátran megehetjük.

Azonban, az egyéb színezőkkel díszített, saját kezűleg festett hímes tojások esetében is fontos az óvatosság.

Ugyanis a tojásfestésre szánt színezők legtöbbször ételfestéket tartalmaznak, és a héjon átszivárgó anyagok nem okoznak kockázatot, de a festékben esetleg lehetnek másfajta összetevők is.

Ezért ajánlott festés előtt elolvasni a készítmény tájékoztatóját, melyben leírják az összetevőket, ebből már tudhatjuk, hogy később megehetjük-e a hímes tojásokat

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek