Állítólag 15 nyulat szült egy nő, az utolsót az orvos szeme láttára

GettyImages-1397427063

Igen, jól olvastad: még a szüléseken részt vevő orvosokat is sikerült átvernie, elhitték, hogy nyulat szült.

Szaporodnak, mint a nyulak – szól a mondás, de biztosan nem ilyesmire gondol az, aki kimondja. A 18. században egy szolgálónő, Mary Tofts szentül állította, hogy nyulakat szül, méghozzá sorban egymás után, a király kissé figyelmetlen orvosát pedig sikerült is megtévesztenie ezzel.

Zűrös teóriával magyarázta, miért nyúl és miért nem gyermek születik

Egy régóta megcáfolt teória, az „anyai benyomás” (angolul maternal impression) kiteljesülésének vélték kortársai azt a „tényt”, hogy egyik nyulat a másik után szüli a nő. Ezen elmélet szerint

az anya elméjét a terhesség ideje alatt érő erőteljes behatás eredményeképp a fejlődő magzat akár genetikai károsodáson, erőteljes változáson is átmehet.

Ha például egy állapotos asszonyt megijeszt egy elefánt, bekövetkezhet az is, hogy elefántot szül. Természetesen ezt a teóriát azóta ezerszer megcáfolta az orvostudomány, az 1700-as években azonban még el lehetett hitetni az emberekkel, hogy valaki nyulakat szül. Sőt, nemcsak az emberekkel, hanem nagyon úgy tűnik, hogy szakemberekkel is.

Korabeli illusztráció a nyulak megszüléséről
Korabeli illusztráció a nyulak megszülésérőlWikimedia Commons

Megtévesztette szüléseivel az orvosokat is

Tofts azt állította, 1726-ban megkergették a nyulak egy mezőn, emiatt szülte az egyik nyuszikát a másik után: saját állítása szerint ettől a naptól kezdve ellenállhatatlan és folyamatos vágyat érzett arra is, nyulat fogyasszon.

Történetével sikerült meggyőznie John Howardot, egy nőgyógyászt, aki a csodára igyekezett minél több ember figyelmét hívni, nosza, pennát ragadott hát, és többek között a királynak, I. Györgynek is megírta, micsoda esemény zajlik le újra meg újra közelében. A csodás szülések részletes leírásaival a kor legjobb szakembereit is megörvendeztette a király mellett, beszámolt arról is, hogy kilenc nyulacskát halva szült meg a szolgáló.

Aztán jött a lebukás

Mary Tofts, a nyúlmama
Mary Tofts, a nyúlmamaWikimedia Commons

A kuriózum felkeltette a király orvosának érdeklődését is. Érkeztekor épp tizenötödik nyulával vajúdott Tofts, amikor Nathaniel St. André megérkezett: olyannyira meggyőzte a mutatvány, hogy megerősítette, az asszony valóban nyulat szül. Kicsinyét el is vitte a walesi hercegnek mutatóba. A király kicsit nehezebben ült fel a dolognak, így újabb orvost küldött – aki felfedezte a nyúl gyomrában található kukoricaszemeket, így azonnal átlátta, hogy az állat nem Tofts méhéből, hanem egész máshonnan származik.

Toft közben macskalábakat és disznóhólyagot is szült, aztán rajtakaptak egy férfit, amint nyulat csempészett be hozzá. Ekkor be kellett vallania, hogy

ő volt az, aki az állatokat vaginájába helyzete, majd hagyta, hogy onnan eltávolítsák azokat.

A csalás miatt bebörtönözték, szabadulása után pedig már nem hívta fel magára a figyelmet hasonló tettekkel. A király orvosa rosszabbul járt: még könyve is megjelent az esetről, mely hatalmas blamát jelentett, kegyvesztetté vált, és koldusként halt meg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek