![](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/226/2266/22661/2266136_91c830893527b203e8bd6a03b293cf43_wm.jpg)
Talán mindenki ismeri Nigella Lawson isteni receptjét, de nagyon kevesen merik elkészíteni. Pedig a Coca-Colában főtt sonka egyszerűen fantasztikus! Karamelles, fűszeres ízű, olyan, amit el is várunk egy igazi slowfood ebédtől. Kihagyhatatlan!
A szénsav még dolgozik a sonka főzésének elején, de utána az idő is teszi a dolgát. Minimum három órát kell rászánni erre a fogásra, és az eredmény nem marad el. Tepsis krumplit, vagy jó sok vajjal kikevert krumplipürét készítsünk mellé. Füstölt combból az igazi, de sima malaccombból is készülhet. Ebben az esetben ne feledkezzünk meg a sóról!
![](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/226/2266/22661/2266128_3104d1aec6abe8797a69c24c0c4f8ac4_wm.jpg)
Hozzávalók
2 kg füstölt comb, esetleg tarja
2 fej lilahagyma
2 liter Coca-Cola
25 szem szegfűszeg
1 ek barnacukor
1 ek angol mustár (esetleg csípős dijoni)
1 ek köménymag
frissen őrölt bors
Egy fazékba tegyük a füstölt sonkát és a negyedekbe vágott lilahagymát, majd öntsük fel a kólával. Alacsony lángon lefedve főzzük két órán át. Szedjük ki, és fejtsük le róla a bőrét úgy, hogy az alsó zsírréteg a sonkán maradjon. Irdaljuk be a zsírt, szurkáljuk bele a szegfűszeget, és kenjük meg a mustár és cukor keverékével. Tekerjük rá borsot, hintsük meg a köménymaggal és toljuk a 170 fokos sütőbe 20-30 perce.