A házifagyi verhetetlen, csak gépet kell venni hozzá

Kezdetben azt gondoltuk, hogy az otthoni fagylaltkészítéshez megszállottság kell. Kell hozzá az is, de könnyen rá lehet érezni a dologra, és onnatól cukrász legyen a talpán, aki jobb fagyit készít, mint mi magunk.

A fagyigépről sokan gondolják, hogy nagy helyet elfoglal és a konyhaszekrény tetején porosodik, és alapvetően az ottfelejtett háztartási gépek csoportjába tartozik. Miért akarna bárki saját maga fagylaltot készíteni, amikor a sarki közértben is többféle jégkrém közül lehet választani? Az elmúlt néhány évben mégis egyre több otthon elkészíthető fagylaltrecepttel találkozhatunk, és a gép is viszonylag könnyen hozzáférhető már. Az ára néhány ezer forinttól a csillagos égig terjed.

A házi fagyi mindenek felett?

Őszinte pillanatában bármelyik cukrász bevallja, hogy a fagylaltpor, az állományjavító és a színezék olcsóbb, mint a tejszín, a tej és a tojás.  Az is igaz, hogy a fogyasztók nagy többsége ezekhez a fagylaltokhoz szokott, és ezeket az ízeket keresi - egyáltalán nem biztos, hogy nem halna éhen az a cukrász, aki egyszer csak úgy dönt, visszatér a gyökerekhez, és főzött fagylaltot készít. A házi fagyi soha nem lesz annyira krémes, mint a cukrászdai, a színe se lesz annyira élénk, az íze viszont kárpótol minden hiányosságáért. Az otthoni fagylaltkészítés azoknak való, akik keresik a tiszta ízeket és ezért erőfeszítésekre is hajlandók.

Először is be kell szerezni egy fagyigépet. Két alapvető szempontot érdemes a vásárlás során figyelembe venni, a kettő ráadásul összefügg: a gép fajtája és ára. Otthoni felhasználásra kétféle gép közül választhatunk Magyarországon: az olcsóbb készülékek fagyasztóedényét a mélyhűtőbe kell tennünk 18-24 órával a fagyikészítés előtt, ezek ára 8-25 ezer forint között mozog, és igen jó eredmény érhető el velük. Ennek a megoldásnak nagy hátránya, hogy egyszerre csak egyféle fagyit készíthetünk, a következő adaghoz a tálat újra le kell fagyasztani legalább 18 órára. Gyakorlott fagyikészítők állandó helyet utalnak ki a fagyasztótálnak a mélyhűtőben, ami nem kis áldozat, egy ilyen tál egy közepes mélyhűtő fiókjának felét elfoglalja. Azoknak ajánljuk, akik most ismerkednek a házi fagyikészítéssel, vagy nem készítenek többet évi 10-15 adag fagyinál.

Pacojet

A profi éttermek egy Pacojet nevű csodamasinával készítenek szorbetet és fagylaltot (és sok minden egyebet is, pl. zöldborsókrémlevest). Bármit el lehet helyezni a gép fémtartályában, amit lefagyasztanak, majd amikor fagylalt készül belőle, előveszik, és jeges állapotában a gép szuperéles késeivel csodálatosan homogén, krémes állagúra aprítják. Adalékanyag nélkül ez a gép képes a legkrémesebb fagylalt előállítására. Ára közel egymillió forint.

A drágább gépek akár fél óra alatt készre fagyasztják a fagyit, cserébe 50 ezer forinttól indul az áruk. Viszonylag nagy gépekről van szó - kb. mint egy nagyobb kenyérsütőgép -, így itt is számolni kell a hellyel, igaz, nem a mélyhűtőben, hanem a konyhaszekrényben vagy a pulton. Ezek a gépek saját motorral és kompresszorral rendelkeznek, az elkészített fagyit csak akkor kell a mélyhűtőbe tenni, ha nem fogy el azonnal. A nagyobb fagyigépeket általában azok szokták keresni, akik annyira rákattannak a fagyikészítésre, hogy nem akarják kivárni a 18-24 órát, amíg lehűl a fagyasztótál, több ízt szeretnének egymás után készíteni és mindezt évszaktól függetlenül, egész évben. Mindkét fajta géppel egyszerre 1-1,5 l fagyit készíthetünk.

Főzve vagy keverve

Miután megvan a gép, azt kell eldöntenünk, hogy milyen fagylalt elkészítésére vállalkozunk. Készíthetünk tejes alapú fagyit, egyből kétféleképpen: főzve vagy csak simán keverve. Ezeket variálhatjuk, ahogy csak akarjuk: gyümölccsel, olajos magvakkal, csokoládéval, de akár kecskesajttal vagy bazsalikommal is. A gyümölcsös fagyikat nem minden esetben készítjük tejjel vagy tejszínnel, ez esetben sorbet-ről beszélünk, de ennek elkészítéséhez is szükség lesz fagylaltgépre. Következő cikkünkben a tejes fagylaltok és a sorbet-k elkészítési technikáit vesszük sorra. Receptekkel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek