Húsvéti mézes-mentás báránysült

A bárányhús igazi ünnepi fogás - különösen Magyarországon, ahol nem fogyasztunk sok bárányt. Húsvétig még be lehet szerezni ezt a különlegességet - recepttel és budapesti lelőhelyekkel segítjük az ünnepi készülődést.

Sokan mondják, hogy nem szeretik a bárányt, pedig jó eséllyel nem is kóstolták. Zsenge, omlós, ízletes húsa jellegzetes ugyan, de semmiképpen nem olyan erőteljes ízű, mint a birkáé, ami tényleg megosztó lehet.
Húsvétkor a bárányhús különösen aktuális, ilyenkor több hentesnél is találkozhatunk vele, több helyen rendelést vesznek fel rá. Három hentesnél egész évben beszerezhető:

Szír Delicates

1111 Budapest, Karinthy Frigyes u. 27.
Telefon: +36 1 279 17 68
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 9:30-23 óráig, vasárnap 12-23 óráig

Török hentes
1051 Budapest, Magyar u. 52.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9-18, szombaton 9-14 óráig, vasárnap zárva

Gál József
Nagycsarnok, 1093 Budapest, Vámház körút 1-3. földszint C-VI/4.

A bárányhús elkészítése nem igényel különösen nagy jártasságot a konyhában, elég ha egy kicsit tudsz bánni a húsokkal, de ebben egy húshőmérő is remek segítségül szolgál. Nem szabad túlsütni és kiszárítani, ez is egy olyan húsféle, ami igazán akkor jó, ha nem sül teljesen át. Túlfűszerezni, hosszan pácolni sem érdemes, mert a hús kellemes ízét veszítjük így el. A mentával készült báránysült igazi klasszikus.

Hozzávalók:

6 ek finomra vágott menta

2 narancs finomra reszelt héja

10 dkg puha vaj

2 tk só

1 ek fehérborecet

1 kicsontozott, lehártyázott báránycomb

1 narancs vékonyan levágott héja (fehér részek nélkül)

1 dl olívaolaj

4 gerezd fokhagyma

1/2 l száraz vörösbor

1/4 l húsleves vagy alaplé

bors

3 ek méz

A fűszervajhoz keverd össze a vajat a mentával, ecettel, sóval és narancshéjjal. Akár előző nap is elkészítheted, de akkor hűtsd be, és felhasználás előtt engedd szobahőmérsékletűre melegedni.

A lehártyázott húst hegyes késsel szurkáld meg, és tűzdeld meg egy-egy darab, kb. 2-cm-es narancshéjjal. (Akár ezt is egy nappal korábban megcsinálhatod, így jobban átjárja a narancs íze a húst, ebben az esetben tekerd fóliába, és pihentesd a hűtőben egy napot.) Ha hűtötted, vedd ki a húst, és hagyd pihenni, hogy szobahőmérsékletű legyen.

A sütőt melegítsd elő 220 fokra. A szobahőmérsékletű húst sóz, borsozd. Egy serpenyőben melegíts fel 1 ek olajat, tedd rá a húst, és minden oldalát pirítsd 2-2 percig, hogy kérget képezz rajta. Tedd át egy tepsibe, kend be 2 ek fűszervajjal, és süsd 220 fokon 15 percig. Vedd ki, ismét kend be 2 ek fűszervajjal, a sütőt pedig vedd vissza 180 fokra. Tedd vissza a húst a sütőbe és süsd kb. 40 percig, vedd ki, kenj rá 2-3 ek mézet és süsd további 10 percig, amíg szép piros lesz, és a húshőmérő 60 fokot mutat. Így rozéra sül a hús. Vedd ki, tedd át egy tányérra, és fóliával takard le, legalább fél órát pihentesd szeletelésig.

A tepsit a benne maradt lével és sült darabkákkal tedd a tűzhelyre, öntsd bele a bort, és a húslevest, a leragadt darabokat kapard fel, majd az egészet forrald fel. Forrald tovább, kb. 5 percig, amíg kissé besűrűsödik - kb. fél liter mártást kell kapnod. Keverd hozzá a maradék fűszervajat, sózd, borsozd ízlés szerint. A szeletelt hús mellé tálald.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek