Fúziós szusi az ötkerben: ősszel nyílik a Nobu

Szeptembertől Budapesten is lehet menni Nobu étterembe: a Matsuhisa Nobuyuki által elindított, világhíres étteremlánc Közép-Európában elsőként nálunk nyit éttermet. Nobu legendája akkor kezdődött, amikor 24 éves korában kénytelen volt a japán fogásokat perui alapanyagokkal átdolgozni. Azóta is szeret improvizálni.

A japán fúziós konyha legsikeresebb képviselője lép be az idén ősszel a hazai gasztropiacra. A korszerű japán konyhát a Dél Amerikai (főként perui és argentin) hagyománnyal ötvöző Nobu (nb. nem azonos az évekkel ezelőtt hasonló néven futó szendvicsbárral.) a Kempinski Hotel Corvinusban lesz, bejárat a Bécsi utca felől. A hírt a hotelben megrendezett sajtótájékoztatón jelentette be Andy Vajna filmproducer, Rogán Antal a kerület polgármestere és az étteremlánc névadó-tulajdonosa, Matsuhisa Nobuyuki.

Vajnáék sokszor kint rekedtek

Vajna elmesélte, hogy az éttermet több mint húsz éve ismeri, és annak idején tulajdonképpen az ő és barátai unszolására kezdett el terjeszkedni a japán séf. „Emlékszem, milyen picike volt az első étterem, jó, ha tizenketten befértek. Mi is elég sokszor kint rekedtünk, ezért amikor a szomszédos japán étterem tönkrement, rábeszéltük Nobu szant, hogy nyissa össze a két helyet. Azóta huszonkét étterme van, úgyhogy elég jól sikerült a megdumálás.”

A Nobu sokak számára újszerű és különös (nem mellesleg: nagyon-nagyon sikeres) gasztro profilja a legenda szerint akkor kezdett formálódni, amikor a séf nem egész huszonnégy évesen egy törzsvendége meghívására Limába utazott, hogy ott éttermet nyisson. Mivel ott nem voltak hozzáférhetőek azok az alapanyagok, amikhez japánban hozzászokott, kénytelen volt improvizálni, és hagyományos japán fogásokat perui cuccokkal átdolgozni. Nobu Matsuhisa Limából Buenos Airesbe, onnan pedig Alaszkába utazott, szintén étteremnyitási tervekkel, amik elég hamar dugába dőltek, az étterem ugyanis nem sokkal megnitása után leégett.

Felkapta a filmsztár-siserehad

Ezután jött az Egyesült államok, 1987-ben Nobut már a Beverly Hillsen találjuk, ahol ismét saját helyet nyit. Az újszerű, igényes és izgalmas konyhát szinte pillanatok alatt fölkapja Beverly Hills-i filmsztár-siserehad, és nem sokkal később már Robert DeNiro kapacitálja egy New Yorki üzlet megnyitására. (A DeNiróval való spanoskodásnak köszönhetően Nobu feltűnt az 1995-ös Casino című Scorsese-filmben is, Icsikava szerepében.) A hely New Yorkban is hatalmasat szakított, úgyhogy innentől kezdve nem volt megállás, egyre másra nyíltak az éttermek, és nemcsak az Államokban, de Európában (Londonban például kettő, ezek közül az Old Park Lane-i a Zagat kalauz szerint London legnépszerűbb étterme), Afrikában (Fokváros), Ausztráliában (Melbourne).

Közben akadt pár Michelin csillag is: a két londoni és a Las Vegasi étterem egy-egy csillagot kapott a kalauzban. Ilyen méretek mellett nehéz garantálni minden egység tökéletes és nívós működését és az ételek kifogástalan színvonalát, márpedig egy csúcsétteremláncnál ez létfontosságú. A tulajdonos séf éppen ezért különös műgonddal választja ki a személyzetet, többek között ezért is utazott most hazánkba.

Az étteremlánc atyja és tulajdonosa megjegyezte, hogy egy budapesti Noburól már évek óta folyik az egyeztetés Vajnával, ám eddig nem volt megfelelő a környezet ahhoz, hogy belevágjanak egy ilyen üzletbe. Az utóbbi években azonban történt akkora előrelépés az igényes gasztronómiai alapanyagok beszerezhetőségét illetően, hogy mostanra kiszámítható színvonalon tudják biztosítani a beszerezéseket. A Nobu konyhájában fontos szerepet játszó halakat és különböző tengeri állatokat külföldről szállítják majd naponta, garantálva az áru frissességét.

Az étterem szeptember 1-jén nyílik meg először, aztán október közepén másodszor, csinnadrattával – ekkor, ha minden igaz, Robert DeNiro is tiszteletét teszi a megnyitón.

Oszd meg másokkal is!
Mustra