Ételnév-generátor gasztronáciknak, játszásra

Ferran Adria idén (július 30-án) végleg bezáró El Bullija nem lehetett volna ötször a világ legjobb étterme, ha nem olyan fogásokat szolgálnak fel benne, amilyenről máshol álmodni sem mernek.

Ennek persze megvolt az az átka, hogy az úttörő és forradalmi eljárásokkal készített fogásokat sokan kimódoltnak, manírosnak tartották, az ételköltemények nevei is gyakran szolgáltak tréfák céltáblájául. Jeremy Singer-Vein, a Slate magazin újságírója tüzetesen átvizsgálta az étterem honlapján közölt, 1983 és 2005 között felszolgált 1200 fogás nevét, elemezte azok ritmikáját, hangtani mintáit, és megalkotott egy algoritmust, amelynek segítségével pontosan olyan kacifántos ételneveket lehet alkotni, mint amilyeneket a sztárséf ad a fogásoknak.

A Slate honlapján található játék segítségével bárki próbára teheti a csúcsgasztronómiában való jártasságát, bár lehet, hogy inkább szerencsét kellene írnunk, az algoritmus ugyanis tényleg annyira jól sikerült, hogy inkább csak tippelgetni lehet, hogy a három feldobott név közül melyik kettő az igazi, és melyik a kamu.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek