Ezt a vitamint kéne bevinned, ha romlik a látásod és az egyensúlyérzéked

GettyImages-1393065795

Nem kell mindjárt valami rettenetesre gondolni még akkor sem, ha olyan fura tüneteket tapasztalsz magadon, mint a látásod megromlása, vagy épp az egyensúlyérzéked bizonytalanabbá válása. Lehet, hogy csak egy fontos vitamin hiányzik a szervezetedből, és ha pótolod, az ijesztő tünetek is elmúlnak majd.

Az E-vitamin hiánya izomgyengeséget, zsibbadást, koordinációs problémákat és még sok más kellemetlen tünetet okozhat. Különösen nagy az E-vitamin-hiány kockázata, ha valakiknek Crohn-betegsége vagy cisztás fibrózisa van, így e vitamin esetében a legjobb orvossal egyeztetned a lehetséges okokról.

Az E-vitamin olyan tápanyag, amelyre mindannyiunknak szüksége van ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Ennek a vitaminnak számos fontos funkciója van, többek között megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, erősíti az immunrendszert, és megakadályozza a véralvadást. 

Így állapíthatod meg, hogy szenvedsz-e E-vitamin-hiányban

Mivel az E-vitamin az egész test számos területére jótékony hatással van, a hiány számos különböző tünetet okozhat, például:

1. Izomgyengeség

„Megfelelő E-vitamin hiányában az izmok oxidatív stresszt tapasztalhatnak, amikor a szervezetben felborul a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya„

– mondja Kristen Elizabeth Holtz, a Riverside Health System háziorvosa. Ez az oxidatív stressz izomgyengeséget eredményez, magyarázza a szakember.

2. Koordinációs problémák

Az E-vitamin hiánya a Purkinje-sejtek lebomlásához vezethet az agyban. Mivel ezek a neuronok kulcsfontosságúak a koordináció és a mozgásszabályozás szempontjából, Holtz azt mondja, ha ezek az idegsejtek érintettek, a koordináció károsodik.

3. Zsibbadás és bizsergés

Egyes esetekben az E-vitamin hiánya perifériás neuropátiát okozhat, amely állapot zsibbadást okoz – általában a kézben és a lábakban.

„Ez azért történik, mert károsítja az idegrostokat, ami megakadályozhatja azokat abban, hogy megfelelően továbbítsák a jeleket”

– világítja meg a folyamatokat Holtz. 

4. Legyengült immunrendszer

Az E-vitamin elősegíti az immunrendszerünk erősítését azáltal, hogy támogatja a T-sejtek növekedését, amelyek segítenek megelőzni a fertőzéseket. Ha az immunrendszer nem működik megfelelően, akkor legyengül, így az emberek fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre, és nehezen tudják leküzdeni őket.

5. Csökkent látás

Az E-vitamin hiánya gyengítheti a retinában lévő fényreceptorokat, ami látási problémákhoz, például homályos látáshoz vezethet idővel.

Ez a vitamin jó a szemednek
Ez a vitamin jó a szemednekFernando Trabanco FotografÃa / Getty Images Hungary

Ezek lehetnek az E-vitamin-hiány okai

„Az E-vitamin-hiány ritkán kapcsolódik az étrendhez, ehelyett főként olyan genetikai vagy egészségügyi problémákkal küzdő embereknél fordul elő, akiknél a szervezet nem képes felszívni a zsírt, és nem tudja megfelelően megemészteni azt” – húzta alá a témában Shirin Peters belgyógyász, a Bethany Medical Klinika alapítója.

Ennek az az oka, hogy az E-vitamin zsírban oldódik. A szervezet úgy szívja fel az E-vitamint, ahogyan a zsírokat, majd raktározza a zsírszövetben és a májban.

Néhány példa azokra a betegségekre, amelyek kapcsán az érintetteknek érdemes még jobban figyelni az E-vitamin-bevitelükre: 

  • Abetalipoproteinémia
  • Ataxia E-vitamin-hiánnyal
  • Crohn-betegség
  • Cisztás fibrózis 

Ezenkívül az újszülöttek nagyobb valószínűséggel szenvednek E-vitamin-hiányban viszonylagos zsírhiányuk miatt, különösen a koraszülöttek. Ez arra vezethető vissza, hogy az E-vitamin zsírban oldódik. 

Ezek lehetnek az E-vitamin legtökéletesebb, természetes forrásai

Felnőtteknek napi 15 milligramm E-vitamin fogyasztása javasolt. 

„Mindannyiunk étrendi szükségletei kissé eltérnek. Míg a legtöbb ember önmagában az étkezéssel be tud vinni eleget belőle, másoknak esetleg kiegészítőt kell szedniük” – mondja Peters. 

Néhány jó étrendi E-vitamin-forrás :

  • Napraforgómag 
  • Mandula 
  • Mogyoróvaj: 2,9 mg van egy 2 evőkanálnyi adagban
  • Földimogyoró
  • Spenót: 1,9 mg van fél csésze adagban
  • Brokkoli: 1,2 mg fél csésze adagban

Az E-vitamin-hiány nagyon ritka egészséges embereknél, de ha az említett betegségek valamelyikében érintett vagy, és olyan tüneteket tapasztalsz, mint az izomgyengeség, koordinációs problémák vagy zsibbadás és bizsergés, fontos, hogy keresd fel orvosod, hogy megállapítsa, mi lehet pontosan az oka.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek