oltas_3Milyen oltásokkal milyen betegségek ellen védekezhetünk? Hány éves korban, milyen rendszerességgel kell ezeket az oltásokat beadni? Összefoglaló anyagunkból ezt is megtudhatod.A legtöbb gyermekorvos szerint az egészségügy egyik legnagyobb vívmánya, hogy a legveszélyesebb gyermekbetegségeket védőoltással ma már el tudjuk kerülni. Azok miatt a feltételezések miatt, amelyek szerint az autizmust az MMR-ben lévő higany okozza – bár nem nyert bizonyítást –, mára ezt a csekély higanymennyiséget is kivonták a vakcinákból. Az, hogy olyan oltásoknál, amelyek a betegség legyengített vírusát tartalmazzák – ilyen például a kanyaró – kialakulhat az oltás után a betegség enyhe formája. Az ily módon kialakult betegségnek azonban nincsenek szövődményei, és nem is fertőző.


A kötelező védőoltások

Neve Mikor adják? Mit tartalmaz? Mi ellen?
BCG néhány napos korban élő, gyengített bacilus TBC ellen. Ma is a második leggyakoribb infekciós halálok a világban.
HiB két hónapos korban antigént tartalmaz Gennyes agyhártyagyulladás ellen – tüdő-, ízületi és csontvelőgyulladást okoz.
Di-Per-Te 3, 4, 5 hónapos, majd 3 és 6 éves korban elölt baktérium Torokgyík ellen, mely fulladással járó, halálos kimenetelű betegség volt, szamárköhögés ellen (napi 30–40 köhögési rohammal járó betegség volt, amely a roham csúcspontján légzéskimaradást, ezáltal halált is okozhatott). Merevgörcs ellen – a ferőzés a központi idegrendszert támadta, újszülött korban gyakran halálos volt.
MMR 15 hónapos és 11 éves korban gyengített kórokozó Mumpsz (fültőmirigy-gyulladás) ellen. Szövődménye a savós agyhártyagyulladás, felnőttkorban heregyulladás, amely sterilitást okoz. Kanyaró ellen magas lázzal, kiütéssel jár, szövődménye gége- és agyhártyagyulladás, amely, miután nincs ellene gyógyszer, halálos lehet. Rózsahimlő ellen – lázzal, kiütéssel, nyirokduzzanattal járó betegség. Azért veszélyes, mert ha terhes kismama kapja el, fejlődési rendellenességgel hozhatja világra gyermekét.
Polio három hónapos kortól 6 éves korig 6 alkalommal először elölt vírus: Salk-vakcina, ötször gyengített vírus: Sabin-csepp Járványos gyermekbénulás ellen. 2002 óta Európa poliomentes. A betegség bénulást és a légzőizmok elérése után halált okozott.
Hepatitis B 13-14 éves korban antigén Súlyos fertőző betegség ellen, mely tünetmentesen hordozható. A fertőzöttek 5–10%-ánál májzsugorodást vagy májrákot okoz.

Mi a helyzet nyugaton?

A nyugat-európai oltási kultúra a szülő és orvos között inkább meggyőzésen, mint sem kényszeren alapszik Az Egyesült Államokban, Németországban vagy Nagy-Britanniában kevesebb a kötelező, és több az ajánlott vakcina. Franciaországban a diperte és a BCG  kötelező, a többi oltás csak ajánlott. Az időpontok is kevésbé merevek, az oltások beadásának határidejét írják elő. A gyermekintézmények azonban csak az előírt oltások megléte esetén fogadják be a gyerekeket.

Mustra