7 dolog, ami pillanatok alatt tönkretesz egy párkapcsolatot

GettyImages-1144130467

Kapásból fel tudunk sorolni egy csomó olyan tényezőt, ami elengedhetetlen a jól működő kapcsolathoz. Ilyen például a kommunikáció, az őszinteség és a nyitottság.

És bár rengeteget beszélünk arról, hogy mi minden kell egy jól működő párkapcsolathoz, legalább ennyire fontos, hogy tisztába legyünk azzal, ami pillanatok alatt teszi tönkre a kapcsolatot. Ronald E. Riggio pszichológus szerint a következő 7 dolog egyenes út a szakításhoz.

#1 Egyoldalúság

Egy jó kapcsolat működésébe mindkét fél fektet energiát. Könnyen felborul az egyenlőség, ha az egyik fél úgy érzi, sokkal többet ad, mint amennyit a partnere beletesz a kapcsolatba. 

Fontos a kiegyensúlyozott teherviselés, legyen szó a pénzügyekről, a házimunkáról, a gyereknevelésről vagy akár az érzelmi szintről.

#2 Az empátia hiánya

Az empátiának különböző formái léteznek, ideértve a másik nézőpontjának elfogadását vagy az együttérzés kifejezését, ha a partnered nehéz helyzetben van. Ha az egyik fél nem tud együttérezni a partnerével, támogatni is nehezebben fogja tudni, ezek nélkül pedig a kapcsolat nem lesz hosszú életű.

#3 Megvetés

Kutatások eredményei szerint a partnerek közötti megvetés vetíti leginkább előre a szakítást. A kudarcra ítélt kapcsolatokban a negatív érzelmek kifejezése 5:1 arányban van jelen a pozitív érzések kifejezésével szemben, míg az egészséges kapcsolatokban fele-fele arányban vannak a pozitív és a negatív érzelmi megnyilvánulások.

#4 Játszmák

A jó kapcsolatok alapja az egymás iránt bizalom. Amikor az egyik fél folyton a másikat hibáztatja, olyan helyzeteket teremt, amik veszekedéseket generálnak, a kapcsolat idővel szétesik. Gyakori jele ennek a gaslighting, a másik állandó hibáztatása, túlérzékenynek titulálása.

#5 A kommunikáció hiánya

A kapcsolatok működéséhez elengedhetetlen a nyílt, őszinte és rendszeres kommunikáció. Azok a párok, akik ritkán beszélgetnek, kerülik a problémák megvitatását vagy a konfliktusok megbeszélését, nagy eséllyel nem maradnak sokáig egymás mellett.

#6 Hűtlenség

A hűtlenség túlmutat a megcsaláson – ami már önmagában elég indok lehet a szakításhoz. Ha az egyik fél szinte minden idejét a saját elfoglaltságaival, barátaival vagy munkatársaival tölti, miközben nem szakít időt a párjára, a kapcsolat nem fog sokáig tartani.

#7 A kapcsolat karbantartásának hiánya

A hosszú távú kapcsolatokon dolgozni kell, a partnereknek tenniük kell azért, hogy működjön a dolog. Minőségi időt kell együtt tölteni, gondoskodni kell egymásról és ki kell elégíteni egymás testi, érzelmi és mentális szükségleteit. Ezek nélkül a kapcsolat hamar kiüresedik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra