Lejárt egy fontos határidő a nyugdíjaknál: minden magyart érint

határidő nyugdíj
Olvasási idő kb. 3 perc

A három lépcsősre tervezett nyugdíjreform első két szakaszának a határideje már lejárt, de még el sem kezdődött a társadalmi egyeztetés. Így kérdéses lehet, hogy jövő márciusig hatályba léphet-e a módosító jogszabály, amit az Európai Unió előír.

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) nyugdíjreformot irányoz elő, de a kormány tervezett intézkedései nehézkesen haladnak. A reformot három szakaszban kívánják megvalósítani,viszont az Európai Bizottságnak tett ígéret szerinti határidők közül 3-ból 2 már lejárt – mutat rá a Pénzcentrum.

Lejárt határidők a nyugdíjreform előkészítésében

Az RRF nyugdíjreformot vár a magyar kormánytól, amely ezt három szakaszban kívánja megvalósítani. Az elsőben független nemzetközi szakértői jelentést kellett készíteni a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságáról. A jelentés elkészítésének határideje tavaly év vége volt, de azóta sem tették közzé a szöveget, így azt sem lehet bizonyosan tudni, hogy elkészült-e.

A nyugdíjreform első két szakaszának már lejárt a határideje
A nyugdíjreform első két szakaszának már lejárt a határidejeAndrew Bret Wallis / Getty Images Hungary

A második szakaszban össze kell állítani a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslatot, amelyet társadalmi vitának kell megelőznie. Ennek határideje a kormányzat saját vállalása szerint 2024. június 30. volt, de a társadalmi egyeztetés még meg sem kezdődött.

Az utolsó lépés a kormányzati terv szerint a nyugdíjrendszert módosító jogszabály hatályba léptetése lenne legkésőbb 2025. március 31-én, de ahogyan nem került sor az első két lépésre, úgy erős aggályaink lehetnek a harmadik lépés tekintetében is 

– fogalmazott Farkas András nyugdíjszakértő.

Magyarországon 2022. január 1-jén zárult le az a nyugdíjkorhatár-emelési ciklus, amelyben úgy módosították a törvényt, hogy az 1957-ben és azután születettek már csak a 65. életévük betöltése után vonulhatnak nyugdíjba. Akkor úgy számoltak, hogy ezzel a korhatáremeléssel várhatóan 2035-ig fenntartható marad a nyugdíjrendszer. Idén azonban kiderült, hogya nyugdíjkassza kiadásainak negyedét már nem fedezi a járulékbefizetések összege, azokat tehát más forrásból kell az államnak előteremtenie. 

Szakértők szerint a probléma megoldására három lehetséges út van: vagy a nyugdíjak összegét csökkentik, vagy a járulékbevételeket növelik, vagy tovább emelik a nyugdíjkorhatárt. Jelenleg azonban az látszik, hogy a születéskor várható átlagos élettartam már így is alacsonyabb, mint maga a nyugdíjkorhatár.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek