5 intő jel, melyből felismerheted a narcisztikus személyeket

GettyImages-502195109

A narcisztikus emberek első látásra gyakran tűnnek intelligensnek, vonzónak és érdekesnek, ezért könnyen ujjuk köré csavarnak, és csak későn veszed észre, hogy egy mérgező személyiség hálójába kerültél. Néhány jellemző tulajdonság azonban könnyen nyomra vezethet – kellő odafigyeléssel még időben és sértetlenül elkerülheted a narcisztikus személyiségekkel való közelebbi viszonyt.

A Medium Mind Cafe blog szerzője, Eric Sangerma marketingszakember, újságíró, életmód-tanácsadó öt alapvető, intő jelet gyűjtött össze, melyekből erős bizonyossággal megállapíthatod, ha narcisztikus személlyel van dolgod.

1. A narcisztikus személyiségű emberek imádnak magukról beszélni

A narcisztikus emberek rendkívül nagy tehetséggel adaptálódnak a különböző társas helyzetekhez, csoportokhoz, könnyen csatlakoznak egy-egy beszélgetéshez, azonban lételemük, hogy folyamatosan kitűnjenek mások közül, ezért bármiről is folyjon a társalgás, előbb-utóbb saját magukra terelik a szót. Könnyen észreveheted a narcisztikust a társaságban, hiszen be nem áll a szája arról, hogy mennyire tehetséges, okos, vonzó, illetve milyen kiváló eredményeket ért el valamiben – nem véletlen, hogy a naiv embereket könnyen megtéveszti és magához vonzza.

2. Hozzád beszélnek, de nem veled beszélgetnek

A narcisztikusak mesterei a társalgásnak, gyakran öröm hallgatni őket, ahogy különböző témákban érdekesebbnél érdekesebb sztorikat mesélnek el – amikor azonban te is szeretnél hozzászólni a beszélgetéshez, megemlítenéd számukra a saját nézőpontodat, mintha meg sem hallanák a közbevetésed, csak folytatják tovább. Jellemző tulajdonságuk, hogy folyamatosan figyelemre éhesek, és nem engedik át a reflektorfényt másnak, ha mégis megpróbálod elvenni tőlük, úgy tesznek, mintha a te hibád lenne a társalgás ellaposodása.

A narcisztikus személyiségű emberek egóját bármilyen apróság felhorzsolhatja, ez például figyelmeztető jel lehet
A narcisztikus személyiségű emberek egóját bármilyen apróság felhorzsolhatja, ez például figyelmeztető jel lehetLjupco / Getty Images Hungary

3. Figyelmeztető jel lehet, hogy könnyen megsértődnek

Bár a felszínen magabiztosnak és karizmatikusnak tűnnek, a narcisztikus személyek egója rendkívül törékeny: bármin könnyen megsértődnek, és heves agresszióval reagálnak, ha úgy érzik, hogy veszélybe került az önképük. A velük való társalgás gyakran egy aknamezőn való átsétáláshoz hasonlít, hiszen sohasem tudhatod, éppen milyen apróságon sértődik vérig a másik fél, és kezd fennhangon drámázni. Mindez persze nem elég, igyekeznek azt elhitetni veled, hogy jogosan haragudtak meg és te vagy a hibás, miután pedig naiv módon elnézést kértél, eljátsszák, mintha nagy kegyesen megbocsátanának, és ez kiváltságot jelentene számodra.

4. Lekicsinyelnek másokat

Szintén a narcisztikus emberek törékeny egójára jellemző, hogy nem nézik jó szemmel mások sikereit, és igyekeznek jelentéktelennek vagy érdemtelennek beállítani azokat. Fontos jel lehet, amikor egy társalgás során a partnered – akár vicces formában – kritizálni kezd egy harmadik felet, próbálja lekicsinyelni őt és az elért eredményeit, úgy tesz, mintha ostoba, érdektelen dolgok lennének, miközben valójában nagyon is bántják őt.

5. A hierarchiák megszállottjai

A narcisztikus személyek az egész világot hierarchiák szerint képzelik el: mindennek és mindenkinek megvan a maga értéke, a legfontosabb dolog, amit elérhetnek, ha a hierarchia csúcsára, magas státuszba kerülnek. A beszélgetés során szívesen győzködnek arról, hogy ők már eljutottak bizonyos szintre, fontos munkáikról, anyagi javaikról mesélnek, esetleg felsorolnak néhány híres és fontos embert, akit személyesen ismernek (és szinte azonnal sorolni kezdik az illetők negatív tulajdonságait).

Te magad szintén a hierarchia része vagy számukra: ha nem képviselnél kellő „értéket” a szemükben, szóba sem állnának veled. Szeretnek bókolni, így kifejezve, hogy milyen sokat érsz számukra, de azért mindig igyekeznek éreztetni, hogy ők maguk egy fokkal így is feletted állnak. Nem csoda, hogy egy narcisztikussal való társalgás hosszú távon fárasztó, egy közelebbi barátság, romantikus kapcsolat pedig súlyos terheket ró rád, és könnyen kikészít érzelmileg.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra