Ezért nem akarod megnyerni a lottóötöst!

GettyImages-155385947

Hányszor hangzik el baráti beszélgetésekben is, hogy „majd ha nyerek a lottón!” Szinte mind tele vagyunk vágyakkal és ötletekkel, hogy mi mindent tudnánk venni és csinálni, ha megnyernénk a lottóötöst.

Majd ha nyerek a lottón, veszek egy birtokot lovakkal. Majd ha nyerek a lottón, körbeutazom a világot. Majd ha nyerek a lottón, segítek a nélkülöző gyerekeken. És még sorolhatnánk. A valóság azonban azt mutatja, hogy a lottónyertesek legnagyobb része egyáltalán nem tudja jól kezelni a hirtelen jött gazdagságot. Egy kanadai felmérés szerint a váratlanul nagy összeghez jutó személyek 70 százaléka hét éven belül elveszíti az így szerzett vagyont. És a legtöbben még a vagyonvesztés előtt egészen belebetegednek az új helyzetbe.

Az eufória hamar elmúlik

Pszichológus és szociológus szakemberek sokat tanulmányozzák az ismert lottónyertesek helyzetét, és arra a következtetésre jutottak, hogy többségüknél alig telik el egy év, már semmivel sem érzik magukat boldogabbnak és szerencsésebbnek, mint a nyeremény előtt. A jóhoz ugyanis gyorsan hozzá lehet szokni, olyan gyorsan, hogy a hirtelen jött szerencse akár még ürességet is hagyhat maga után. Az Egyesült Államokban

volt olyan, aki az eufória elmúlása után boldogtalanabb lett, mint a nyeremény előtt,

ugyanis már nem lelte kedvét azokban az egyszerű tevékenységekben, amelyek korábban örömet szereztek neki. Stephen Goldbart pszichológus sudden wealth syndrome-ként írta le a hirtelen meggazdagodott ember állapotát, aki általában szorong az új helyzetben, új társadalmi pozíciójában megfelelési kényszer gyötri, rettenetes stressz nyomasztja, és előbb-utóbb utoléri a depresszió.

Nagy jelentőséget tulajdonítunk az ikszeknek
Nagy jelentőséget tulajdonítunk az ikszeknekGetty Images

Lássuk, miért nem jó a lottónyertesek élete

1. Sokan abbahagyják a munkát

Aki megszokta, hogy rendszeres jövedelemből él, az sokszor képtelen beosztani az egyszeri nagy összeget. A kezdeti költekezés és osztogatás után az új életszínvonalat fenntartani nagyon nehéz. Befektetésről, utánpótlásról pedig a legtöbben nem gondoskodnak.

2. A nyeremény megfoszthat a kiteljesedéstől

A munkánk ideális esetben nem csak pénzkereső tevékenység. Hozzájárul a személyiségünk kiteljesedéséhez, az önmegvalósításhoz. Az extra pénzösszeg pedig ettől foszthatja meg a nyertest, aki tévesen úgy érzi, minek fáradjon bármivel is, hiszen így is bármit megvehet magának.

A pénz tényleg boldogít?
A pénz tényleg boldogít?Getty Images

3. Hiányzik a pénzügyi tudás

Az átlagos lottózó alacsony iskolai végzettségű, aki egész életében keményen dolgozott, és úgy érzi, mégsem vitte semmire. Amikor nyer, túlbecsüli a nyereményét, és elkapja a gépszíj, hogy elképesztő iramban kárpótolja magát mindazért, amiről azt gondolja, eddig kimaradt az életéből.

+1 Végezetül ne feledjük Csíkszentmihályi Mihály gondolatait:

Az anyagi jövedelem önmagában nem befolyásolja az emberek boldogságát, a legfontosabb, hogy legyen előttünk egy konkrét cél.

Oszd meg másokkal is!
Mustra