Kulináris kaland az egészségedért

Olvasási idő kb. 6 perc

avokado-kicsiA pomelo nem óriásnarancs, az édesburgonyának semmi köze a krumplihoz, a bulgur nem rizs, hanem tört búza – és még sok más olyan egzotikum neked és a vendégeidnek, ami nem csak finom, de egészséges is.

cikk-tipus-altalanos


Ismerkedj meg néhány olyan egzotikus vagy eddig kevésbé ismert alapanyaggal, amelyeket egyre többször láthatsz a boltok polcain! 

Előfordulhat, hogy néhányat az alább felsorolt különlegességekből már ki is próbáltál, csak nem voltál benne biztos, mit is eszel. Esetleg már majdnem megvetted, de nem tudtad, hogyan kell elkészíteni, és nem mertél vele kísérletezni. Fejleszd a gasztronómiai tudásodat és dobd fel a szürke hétköznapjaid vagy hívd át barátaidat egy kulináris kalandra.
 

pomeloPomelo

Óriásnarancsnak is hívják, nem véletlenül, hiszen súlya elérheti akár az 1 kg-ot is. Ezt a sárgadinnye méretű, mégis a narancsra emlékeztető, ám a vastag, könnyen lefejthető héj alatt grapefruitszerű gerezdeket rejtő hibridet kár lenne kihagynod! A grapefruittal ellentétben a pomelo nem keserű, a gerezdeket borító fehér hártya könnyedén lehúzható és a gyümölcs rostjai szinte egyenként ehetőek. Magas rosttartalma révén elég laktató, így egy negyed-fél pomelo helyettesíthet akár egy köztes étkezést is. Kifacsarva egy igazán vitamindús levet kapsz, amely gyümölcssavtartalmánál fogva segíti az emésztést is. A hibátlan, sárgába hajló színű gyümölcsöt válaszd, mert az a legédesebb.
 

Mangó

A mangót gyakran ihatod, eheted trópusi gyümölcslevekben, gyümölcsjoghurtokban, de egyre gyakrabban a hiper-, szupermarketek gyümölcsrészlegén is rálelhetsz. Az első élményed talán nem éppen kellemes, az éretlen mangó ugyanis kifejezetten sárgarépaízű. Nem éppen ezt várnád ettől a kellemesen kerekded, illatos gyümölcstől. Mivel a piacra kerülő árut éretlen állapotban szedik, ezért érdemes akkor megvenned, amikor már nem túl kemény, de nem is nagyon puha a tapintása. De otthon is tárolhatod addig, amíg meg nem puhul. Az érett és bő levű mangót eheted nyersen önmagában, de kiváló gyümölcssalátához, friss gyümölcsléhez is. Jéggel összeturmixolva egzotikus sorbet is készülhet belőle, igazi vendégcsalogató csemege. A fõtt mangóból készült, csípősen fűszeres, édes, lekvárszerű chutney az ázsiai ételek kedvelt ízesítője. Ketchup helyett vagy sült húsokhoz is érdemes kipróbálnod.
 

avokadoAvokádó

Ez a gyümölcs talán a legismertebb az eddigiek közül. Magas zsírtartalma miatt ritka kivétel a gyümölcsök között, ez ugyanis az olajos magvakat, dióféléket leszámítva nem jellemző erre az élelmiszercsoportra. Nem kell megijedned, ez a zsír (olaj) nagyon jótékony hatású, nem hiába teszik bele annyiféle kozmetikumba is. Az avokádóból fantasztikus szendvicskrém is készíthető, amikor már elég érett. Most lehet, hogy csodálkozol, mert a boltokban többnyire kőkemény állapotban találod. Ilyenkor nem érdemes megvenned, ha még aznap enni szeretnél belőle. Ellenben, ha van elég türelmed megvárni, hogy a héja ujjal könnyen benyomható legyen és megrázva hallhasd belül a nagy magot kotyogni, akkor készülj fel az igazi gasztronómiai élvezetre.

Az avokádóból készülő krémet guacamole-nek hívják, amelyet a mexikóiaknak köszönhetünk. A kettévágott avokádóból emeld ki a szép nagy magot, majd kanalazd ki a zöld, már puha húsát. Ezt keverd össze apróra vágott (esetleg megpárolt) vöröshagymával, őrölt borssal, kevés zúzott fokhagymával, friss citromlével, egy csepp olívaolajjal (vagy majonézzel, ha eltérnél az eredeti recepttől), csipetnyi chilivel és sóval. Pirítóssal vagy tortillachipssel kínáld! Hűtőben tárolva másnapra kicsit befeketedik, ha lefeded, de ettől még ehető. Citromlét csepegtess bele és jól keverd össze. Persze nem érdemes sokáig tárolgatni.
 

Édesburgonya

Másnéven batáta, amely nem rokona a burgonyának. Mivel többnyire külföldről szállítják hazánkba, ezárt ára miatt sem tekinthető a szegények eledelének. De ha valami új és mégis ismerős ízre vágysz, feldobhatod vele őszi-téli estéidet. Küllemre egy nagyobb burgonyára hasonlít. Kétféle típusra bukkanhatsz többnyire. Az egyik héja mélylila, húsa világos szürke, ízre a szelíd gesztenyére emlékeztet. A másik felülete sárgás, rézszínű sötét, narancssárga húsú, íze a legédesebb sütőtököt idézi. Utóbbinál kicsit zavarban is érezheted magad, mert olyan, mintha egyszerre ennél burgonyát, sárgarépát (a színe miatt) és sütőtököt. Ne gondolkozz sokáig, hanem főzzél belőle krémlevest (vigyázz, hamar megfő) vagy akár egyben, akár felkarikázva süsd meg egy tepsiben enyhén sózva vagy hagymával. Köretként húsokhoz vagy önmagában is ízletes étek. A szemed épségét védő karotinból még majdnem háromszor annyit tartalmaz, mint a sütőtök.
 

Bulgur

Ez a sejtelmes hangzású gabonaféle nem más, mint törtbúza. Nálunk a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Jó hír, hogy emiatt szinte alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Ez különösen akkor kedvező, ha rizsre vágysz, de nem szeretnél sokáig pepecselni a főzésével. Íze enyhén a dióra emlékeztet. A nagyobb, rizsszem méretű fél-egész búzaszemekből álló bulgur köretnek ideális, míg az egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító inkább salátákhoz, főtt ételekhez kiváló. A rizshez hasonlóan kétszeres mennyiségű vízben - 10-15 perc alatt - puhára főzhető. Érdekesség, hogy a libanoni konyha nemzeti étele, a tabbouleh is tartalmaz bulgurt. Ez valójában egy sötétzöld színű petrezselyemsaláta, amelyet néhány kocka paradicsom és bulgur díszít. A hozzávalók között még a mentalevelet, citromlevet, újhagymát, fűszerként a sót, feketeborsot, őrölt szegfűborsot is megtalálod.

 

a szerző dietetikus

 

cikk-tipus-linkek

Hogyan őrizheted meg a konyhád finom ízeit anélkül, hogy a mérleg az ellenségeddé válna – erre ad választ dietetikusunk: a teendőid négy pontban összefoglalhatók, ha betartod, jókat eszel és karcsú maradsz. | Mérlegképes magyar konyha

A guacamoléból (mexikói avokádókrém) kihagytunk mindent, ami a gyerkeknek túl erős lenne, és beletettük mindazt, amitől finom és egészséges. | Babazsúr: avokádós mártogatós

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek