A hal mint az agy tápláléka
Az agy legjobb serkentő hatású fehérjeforrása a hal. Gazdag ómega-3 zsírsavakban, amelyek kulcsfontosságúak az agyunk egészséges működéséhez. Ezeknek az egészséges zsíroknak elképesztő erejük van: jótékony hatásait már összefüggésbe hozták a demenciával, a stroke kockázatának csökkentésével, valamint a lassabb szellemi hanyatlással. Ráadásul létfontosságú szerepet játszhatnak a memória fejlesztésében, különösen az időskor előrehaladtával.
Az agy – és nem mellesleg a szív egészsége – érdekében érdemes heti legalább kétszer halat fogyasztani. Fontos tudni azt is, hogy a sovány halak, mint például a tonhal, tőkehal és a friss vízi halak, nem rendelkeznek hasonló tulajdonságokkal. Összehasonlítva, a zsíros halak 30-szor több ómega-3 zsírsavat és ötször több D-vitamint tartalmaznak.

Kevés csoki és dió
A diófélék és a magvak ugyancsak jó forrásai az antioxidánsoknak és az E-vitaminnak, amelyet egyes tanulmányok a kognitív képességek kisebb mértékű hanyatlásával kapcsoltak össze.
Az étcsokoládé más erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és olyan természetes stimulánsokat tartalmaz, mint a koffein, amelyek fokozhatják a koncentrációs képességet.
Viszont ezekből nagyon kevés is elég. Félmaréknyi dió naponta elegendő ahhoz, hogy a szervezet élvezhesse a jótékony hatásokat.
Fő a reggeli: avokádó és teljes kiőrlésű gabona
A teljes kiőrlésű gabonát és gyümölcsöket, például az avokádót tartalmazó étrend csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, valamint a rossz koleszterinszintet. Így képes javítani a véráramlást, ami segíti az agysejtek egészséges működését. Bár az avokádó elég zsíros, ez a „nyugodtan ehető, jó zsír” kategóriába tartozik.

A teljes kiőrlésű gabonák szintén hozzásegítenek az élelmi rostokhoz és az E-vitaminhoz. Ha pedig ezeket reggel fogyasztjuk el, még biztosabb lesz a hatás. Köztudott, hogy egy kiadós reggeli csodákra képes, de a mértéktartás ebben az esetben is fontos, hiszen ha már reggel túlesszük magunkat, biztos, hogy később sem fog menni a koncentráció.
A szupertápláló áfonya
Az áfonya rendszeres fogyasztása is segíthet megvédeni az agyat a szabad gyökök által okozott károktól, és csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek, például az Alzheimer-kór vagy a demencia hatásait. Állatkísérletekkel kimutatták, hogy az áfonyában gazdag étrend javította az idősödő állatok tanulási és izomműködését, így mentálisan egyenrangúvá váltak a sokkal fiatalabb példányokkal.

Az elfeledett cukor
Hajlamosak vagyunk arra, hogy ha a diétában fő ellenséget kell kijelölni, akkor a cukorra esik a választásunk. Pedig a cukor az agy leginkább kedvelt üzemanyaga. Igaz, nem a szacharóz, hanem a tiszta glükóz.
Ezért érdemes például frissen facsart gyümölcslevekből fogyasztani egy pohárral, ami löketet adhat a memóriának, a mentális képességeknek.
Kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket, mert ha már túl sok a cukor, akkor azzal nemcsak a memória károsodhat, hanem az egész szervezetünk.
Végül, ha nem csak étellel szeretnénk jó hatással lenni az agyunkra és a koncentrációs képességünkre, akkor elegendő alvással, sok folyadékkal, sétával és némi meditációval is segíthetünk magunkon.

Az álmodozásnak számos hasznos oldala van, amit gyerekként másként tanítanak nekünk.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés