10 étel, amely segíthet izomgörcsök esetén: ezért legyen nálad mindig kedvenc déligyümölcsöd

GettyImages-1309476116

Mindenki tapasztalt már izomgörcsöt akár futás, jóga, de akár pihenés közben is. A görcsös vádli miatt kínszenvedés minden lépés, és ahelyett, hogy ellazulhatnánk, éles fájdalom rántja össze a lábat. Ma abban segítünk, milyen természetes módszerekkel enyhíthetsz a fájdalmakon.

Az izomgörcs az izmok önkéntelen, erőteljes összehúzódását jelenti. Az izomműködés biomechanikája szerint az erőkifejtés az izomrostok összehúzódásával (kontrakciójával) jár, az ezt követő fázis az elernyedés. Ennek során az izom megnyúlik, visszatér a normál tónusához. Az edzett izom jellegzetessége, hogy intenzív kontrakciót követően könnyedén elernyed. Az izomgörcs azonban olyan összehúzódás, melyet nem követ az izmok relaxált állapota, hanem a feszes állapot tovább, akár hosszabban is fennáll. Érzékelhető egészen enyhe mértékben is, de fokozódhat jelentős fájdalmakig. Tarthat egészen rövid ideig, vagy lehet folyamatosan ismétlődő, például egy védekezőmechanizmus esetén vagy valamilyen betegség tüneteként.  

Ha mozgás közben lép fel izomgörcs, az a vörös izomrostok oxigénhiányára utal. A hemoglobin, amely oxigént szállít, nem jut el az izmokba. Ha a vérben kevés a megfelelő ásványi anyag, a kalcium-magnézium arány megbomlik, amire az izom összehúzódással reagál.

10 étel, amelyek segíthetnek izomgörcsök esetén

Az izomgörcsök kialakulásáról tudjuk, hogy összefüggésben vannak az intenzív testmozgással, az elektrolit-egyensúllyal, a gyógyszerhasználattal, a kiszáradással és különböző betegségekkel is.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy bizonyos tápanyagok, köztük a kálium, a nátrium és a magnézium pótlása segíthet ellenük. Ráadásul az olyan tápanyagok hiánya, mint a magnézium, a D-vitamin és bizonyos B-vitaminok, növelheti az izomgörcsök esélyét. Ezen okok miatt a tápanyagban gazdag, bizonyos vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása segíthet csökkenteni a fájdalmas összehúzódást.

Lássuk, a leghatékonyabbakat!

1. Avokádó

Az avokádó krémes, ízletes gyümölcs, amely különösen gazdag káliumban és magnéziumban, két ásványi anyagban, amelyek elektrolitként működnek a szervezetben, és szerepet játszanak az izmok egészségében.

2. Görögdinnye

A megfelelő izomműködéshez hidratációra van szükség, a vízhiány pedig gátolhatja az izomsejtek összehúzódási képességét, ami aztán görcsöket okozhat. A görögdinnye rendkívül magas víztartalmú gyümölcs, sőt, jó magnézium- és káliumforrás is.

Bárhol is bukkan fel, nagyon várjuk, hogy elköszönjön
Bárhol is bukkan fel, nagyon várjuk, hogy elköszönjönbymuratdeniz / Getty Images Hungary

3. Kókuszvíz

A kókuszvíz remek választás azoknak a sportolóknak, akik természetes módon szeretnének rehidratálni, és pótolni az elektrolitokat – és ennek jó oka van. Kalciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot és foszfort biztosít szervezetünknek

4. Édesburgonya 

A legegészségesebb zöldségek közé tartozik, amelyet a húsában és héjában található vitaminok, ásványi anyagok kombinációja miatt érdemes fogyasztanunk. Tele van káliummal, kalciummal és magnéziummal – olyan ásványi anyagokkal, amelyek létfontosságúak az izomműködéshez.

5. Görög joghurt

Kiváló forrása a kalciumnak, foszfornak, káliumnak, azaz azoknak az anyagoknak, amelyek megelőzik a görcsöket. A joghurtban lévő fehérjék az izmok építésében játszanak szerepet. Ezért egy megerőltető edzés után görög joghurt fogyasztása segíthet bizonyos tápanyagok pótlásában, az izmok felépülésének felgyorsításában.

6. Csontleves 

A lassan, órákon át gyöngyöztetett, igazi zöldségekkel készült csont- vagy húsleves pótolja a hiányzó folyadékot, emellett jó magnézium-, kalcium- és nátriumforrás. Minél tovább főzöd – akár egész nap –, annál több jótékony anyag oldódik ki a lébe. 

7. Papaja 

Különösen magas kálium- és magnéziumtartalommal rendelkezik. Az édes gyümölcs ráadásul még egy sor vitaminnal is ellát, nem beszélve a rák megelőzésében játszott szerepéről. 

Nagyon bosszantó és fájdalmas
Nagyon bosszantó és fájdalmasvitranc / Getty Images Hungary

8. A sárgarépa zöldje

Ez a legtáplálóbb zöldféle, ami tele van jótékony tápanyagokkal. Ha legközelebb pucolod a répát, ne dobd a szemétbe a zöldjét, inkább főzd bele a levesbe. Gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban és B-vitaminban is. 

9. Erjesztett élelmiszerek

A kovászolt vagy fermentál savanyúságok és a kimchi gazdagok nátriumban. Már a lé elfogyasztása is segíthet meggátolni az izomgörcsöket.

10. Lazac

Hihetetlenül gazdag fehérjeforrás, egészséges gyulladáscsökkentő zsírok és egyéb tápanyagok tárháza. A halhús D-vitamint és vasat is tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges vérsejttermeléshez, az izomszövetek oxigénellátásához és a véráramláshoz – ezek mind fontosak az izomgörcsök megelőzésében.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra