Ezért érzed úgy, hogy állandóan fázik a lábad még tavasszal is

GettyImages-609957274

Vannak, akiknek akkor is fázik a lábuk, amikor mások vígan elvannak mindenféle kellemetlenség (és zokni) nélkül is.

A hideg láb nem feltétlenül pusztán csak alkati kérdés. Ha a „lefagy a lábam" érzés akkor sem hagy alább, amikor bebújsz a meleg takaró alá, nem lehet kizárni egy komolyabb betegség lehetőségét sem. Lássuk, hogy melyek a leggyakoribb okok, és milyen megoldások léteznek a probléma enyhítésére.

1. Fázós vagy

Ez üres frázisnak tűnhet, de nem teljesen alaptalan. „Egyesek fázósabbak, mint mások, ezért jobban és/vagy gyakrabban fáznak” – mondja dr. Aarti Agarwal, a Juno Medical egészségügyi igazgatója, megjegyezve, hogy a jelenség gyakran

az alacsonyabb izomtömegre vezethető vissza.

Akik ugyanis fázósabbak, a testméretükhöz viszonyítva relatíve alacsonyabb izomtömeggel rendelkezhetnek, és mivel az izmok hőt termelnek, a testük úgy próbálja melegen tartani őket, hogy elvezeti a hőt a végtagjaiktól.

2. Rossz a keringésed

Az emberi szervezetben a keringési rendszer felelős azért, hogy a vér minden szükséges helyre eljusson a testben, ám ennek hatékonysága bizonyos esetekben csökkenhet. Ha rossz a vérkeringésed, a vér nem tud olyan szabadon vagy gyorsan áramlani, ahogy kellene, és miután a keringés befolyásolhatja a testhőmérsékletet, akár ettől is fázhat a lábad.

„Az erek a kezekben és a lábakban a legkisebbek és legérzékenyebbek, ezért a rossz keringés miatt a végtagjaidat különösen hidegnek érezheted” – magyarázta dr. Agarwal, aki szerint a keringési zavarokban közrejátszhat több tényező is. A dohányzás és az elhízás például gyakori kockázati tényező, de összefügghet egyes megbetegedésekkel is.

Ismerős az érzés?
Ismerős az érzés?PM Images / Getty Images Hungary

3. Stresszes vagy

Ha extrém mértékű stressznek vagy kitéve, vagy szorongás gyötör, arra a szervezeted is heves reakciót adhat. Ilyenkor megemelkedhet a vérnyomásod és a pulzusod, illetve nehezebben kaphatsz levegőt.

Ez abból fakadhat, hogy a szervezeted erőforrásokat, vagyis vért, tápanyagokat és oxigént csoportosít át a fő izomcsoportokhoz, ami egyfajta evolúciós beidegződésként lehetővé teszi, hogy megküzdj a helyzettel (vagy elmenekülj). Csakhogy a végtagjaid nem tartoznak a fő izomcsoportokhoz, így a stressz hatására csökkenhet bennük a véráramlás. Az eredmény: fázni és/vagy izzadni kezdenek a kezeid és a lábaid.

4. Alulműködik a pajzsmirigyed

A pajzsmirigy egy kis mirigy a nyak elülső részén, amelynek az a feladata, hogy olyan hormonokat termeljen, melyek a szervezet energiafelhasználását szabályozzák. Pajzsmirigy-alulműködés (szaknyelven hypothyreosis) esetén azonban kevesebb hormon termelődik, ami fokozatosan lelassíthatja a szervezetet, így az nem tud megfelelően működni. Ennek a fáradtságtól a fájdalmon át a depresszióig számos tünete lehet, köztük az is, hogy érzékenyebbé válsz a hidegre.

5. Valamilyen krónikus alapbetegséged van

Bár a kiváltó okok általában kevésbé súlyosak, ritkábban előfordul, hogy a hideg láb egy sokkal aggasztóbb, orvosi ellátást igénylő betegség, például a perifériás neuropátia, a perifériás artériás betegség, a Raynaud-kór vagy a Buerger-kór kísérője lehet. Dr. Agarwal szerint ezek más tünetekkel járnak együtt, ezért ha a fázós érzésen kívül más panaszaid is vannak, érdemes lehet orvoshoz fordulnod.

Ha átfázott a lábad, egy forró fürdő sokat segíthet
Ha átfázott a lábad, egy forró fürdő sokat segíthetJena Ardell / Getty Images Hungary

Mit lehet ellene tenni?

Itt van néhány általános érvényű tipp, ami megmenthet a fagyoskodástól, ha fázósak a lábaid (és nem krónikus betegség áll a háttérben).

Nyújtsd ki vagy mozgasd meg a lábad: A mozgás hatására vér áramolhat a lábaidba, ami segíthet felmelegíteni őket.

Kezdj el edzeni: A rendszeres testmozgás az egyik legegyszerűbb módja a keringés javításának.

Vegyél lábfürdőt: Egy meleg vizes lábfürdő csodákra képes! Ha 15 percre beáztatod a lábad, azzal a terület vérkeringésén is javíthatsz.

Használj melegítőpárnát: Egy melegítő párna vagy takaró szintén segíthet felmelegíteni fázó végtagjaidat. Ha gyors megoldás kell, és nincs más kéznél, megteszi egy meleg vízzel feltöltött palack is.

Minimalizáld a stresszt: Ez talán nem szorul különösebb magyarázatra. Ha a stressz miatt fázik a lábad, a kiváltó okot kell kezelned.

Viselj vastag zoknit: A zokni egyszerre melegít és szigetel. A kínálatban találhatsz melegítő zoknikat is.

Fogd vissza a dohányzást: A dohányzás rossz hatással van a keringésre, ezért ha fázós a lábad, itt egy újabb ok, hogy letedd a cigit.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra