Tényleg veszélyes lehet az ananász és a tej összekeverése? Itt a tudomány válasza

GettyImages-1315170508

Már csak az hiányzott, hogy két kedvencünkről és az az azokból készülő koktélról is kiderüljön valami rémisztő. Az ananászról eddig annyit biztosan tudtunk, hogy tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, mely hatásával nagyban hozzájárul a fehérje emésztéséhez, valamint gyorsítja a zsírégetést. Ezenkívül pedig, mivel édes, csökkenti a nasik utáni vágyat, és 100 grammban mindössze 57 kalória van. A tej élet, erő, egészség. Mi baj lehet belőle, ha összekeverjük?

Az ananász nemcsak azért jó, mert állítólag égeti a zsírt, hanem azért is, mert emésztésserkentő hatása révén segít a szervezetnek megszabadulni a felgyülemlett mérgektől. Csökkenti a vér savtartalmát, mellyel segít helyreállítani és megtartani a szervezet helyes sav-bázis egyensúlyát. A savasodás több betegség kialakulásának hátterében jelen van mint elősegítő tényező. Így tehát az ananász közvetve a betegségek gyógyításában és megelőzésében is nagy szerepet játszhat.

A tejért újabban már nem rajong annyira a szakirodalom, de kifejezetten veszélyesként még nem hallottuk említeni. Sőt, a kecsketej rendkívül egészséges, ásványianyag-tartalma kiemelkedő, és sokkal könnyebben emészthető a szervezet számára, mint a tehéntej, ezért megéri gyakran fogyasztani, még akkor is, ha az ára a tehéntejénél valamivel magasabb.

Keverjük össze az ananászt és a tejet?

Lehet, hogy hallottál már olyan pletykákat egyes blogokon vagy a közösségi médiában, hogy az ananász és a tej elegyítése mérgező – vagy akár halálos is lehet.

Nem ihatjuk többé kedvenc koktélunkat?
Nem ihatjuk többé kedvenc koktélunkat?PeopleImages / Getty Images Hungary

Önmagában az ananász (Ananas comosus) egy trópusi gyümölcs, amely jellegzetes édes, de savas ízéről híres. Ez a világ harmadik legnépszerűbb trópusi gyümölcse a banán és a citrusfélék után. A tej pedig önmagában egy tápláló italként ismert, amely biztosít több makrotápanyagot – zsírt, fehérjét és szénhidrátot –, valamint számos vitamint és ásványi anyagot.

Ha valaha is össze kellett keverned ezt a két összetevőt a receptekben, akkor eszedbe juthatott az ananász és a tej kombinálásáról szóló régóta terjedő pletyka. Ha pedig eddig nem történt meg, ezek után biztosan fog, hiszen most már tudod, hogy ez a népszerű kombó egyesek szerint az életedre törhet.

Miről is van szó, van a vészmadaraknak akár csak egy morzsányi igaza?

Egyes pletykák szerint az ananász és a tej összekeverése gyomorfájáshoz, hányingerhez és hasmenéshez vezet. Néhány drasztikusabb mítosz arra utal, hogy ez a kombináció akár mérgező is lehet.

Azonban egyelőre semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá mindezeket.

Egy patkányokon végzett vizsgálat még azt is sugallja, hogy a kétféle élelmiszer egyidejű fogyasztása teljesen biztonságos. A patkányok, akik ananászlé és tej keverékét kapták különböző koncentrációkban, végül ugyanolyan egészségesek maradtak, mint a kontrollcsoport.

Vagyis az összetevők keveréke nem károsítja az egészséget, legalábbis a patkányokét biztosan nem.

Vajon veszélyes lehet?
Vajon veszélyes lehet?simarik / Getty Images Hungary

Akkor a válasz egyszerű

Ha erről olvasol az interneten, nyugodtan engedd el a pletykát. Egy állatkísérlet segített megdönteni azt a mítoszt, hogy az ananász és a tej együtt károsítja az egészséget. Ezek az ételek teljesen biztonságosak együtt, legalábbis nem rosszabbak együtt, mint külön-külön. Ezen ne múljon kedvenc koktélod elkészítése vagy nagymamád ananászos joghurttortájának összerittyentése. 

Akad itt még valami érdekes

Az ananász és a tej összekeverése ugyanakkor a tej megdermedését eredményezheti, amit gyakran összetévesztenek a megromlással. A különbség az, hogy a romlást okozó baktériumok túlszaporodása romlott tejet eredményez, míg az aludttej esetében az ananászban található bromelain enzim a felelős egy egészen más jelenségért.

A bromelain a proteázok néven ismert enzimek csoportjába tartozik, amelyek aminosavláncaik elvágásával szétszedik a fehérjéket. A bromelain a kazeinre, a tej fő fehérjéjére hat. Míg a romlott tej fogyasztása nem lehet biztonságos, az aludttej egyáltalán nem veszélyes – csak egy kicsit savanyú. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra