9 kevésbé ismert alkoholelvonási tünet, amikre érdemes figyelned

Olvasási idő kb. 6 perc

Az előrehaladott alkoholbetegségben szenvedőknél gyakorta lépnek fel elvonási tünetek, ha egy ideig nem fogyasztanak szeszes italt. A közismert problémák – mint a delírium tremens – mellett számos kevésbé ismert elvonási tünet is előfordulhat, amikről nem is gondolnád, hogy a súlyos függőség jelei.

A Medium Beautiful Hangover blog szerzője, Gillian May saját, az alkohollal szemben vívott küzdelmének tapasztalataiból merítve segít a függőségtől szenvedőknek. Legújabb írásában számba veszi azokat az elvonási tüneteket, melyek gyakran fellépnek a rendszeresen és mértéktelenül alkoholt fogyasztóknál, de sokan mégis figyelmen kívül hagyják őket.

A hetekig, hónapokig, vagy akár évekig tartó rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás megváltoztatja az agyműködést: az érintettek egy idő után képtelenek ital nélkül élni, és néhány órával az utolsó pohár után már enyhébb vagy súlyosabb tünetek jelzik, hogy szervezetüknek hiányzik az alkohol. Az elvonási tünetek közé tartozik a remegés, a fáradtság, a szorongás, az ingerlékenység, súlyos esetben akár hallucinációk, rosszullét és görcsök is felléphetnek. Alább néhány kevésbé ismert, de hasonlóan intő jelnek számító testi és lelki problémát ismertet a szerző, melyek rendszeres előfordulása esetén mindenképp érdemes szakemberhez fordulnod.

1. Szúró és bizsergő érzés a végtagokban

A hosszú távú rendszeres alkoholfogyasztás súlyosan károsítja az idegrendszert, de akár egyetlen italmámorban töltött éjszaka is károsan hathat az idegeidre. Az idegkárosodás következményeként alkoholbetegeknél gyakran szúró, bizsergő, zsibbadó érzés jelenik meg a végtagokban az ivást követően – ez a tünet általában viszonylag gyenge, de idővel súlyosbodik, és egyre kellemetlenebbé válik.

Csillapíthatatlan sóvárgást érzel.
Csillapíthatatlan sóvárgást érzel.eclipse_images / Getty Images Hungary

2. Rémálmok

Az idegrendszer felbolydulása az agyműködésre is rendkívül károsan hat: az érintettek viselkedésében, érzékszerveik működésében és megismerési képességeikben is komoly problémák keletkezhetnek. Szintén az alkoholfüggőség elmére gyakorolt negatív hatásának következtében jelennek meg visszatérő rémálmok, melyek megvonás esetén is gyakran előfordulnak.

3. Migrén

Egy átmulatott és átitalozott éjszaka után másnap reggel garantált a fejfájás, de van, akinél már egy kevés ital is migrént okoz – ennek oka, hogy az alkohol kitágítja az agyi vérereket, illetve károsítja az agyi idegsejteket. A krónikus migréntől szenvedők ezért jobb, ha mellőzik az alkoholfogyasztást. A vörösbor-allergia (hisztaminintolerancia) tüneteként szintén jelentkezhet migrén, ez esetben néhány korty italtól is súlyos fejfájás léphet fel.

4. Szorongás és pánikbetegség

A statisztikák szerint világszerte mintegy 284 millió ember szenved szorongásos tünetektől, illetve pánikbetegségben, melyek kialakulása gyakran összefügg az alkoholfogyasztással. A rendszeres italozás idegrendszer-károsító hatása sokaknál jár együtt a szorongásos tünetek megjelenésével: a probléma fokozatosan súlyosbodik, sokan pedig fel sem ismerik, hogy állandó szorongásaik hátterében az alkohol áll.

5. Deperszonalizáció

A deperszonalizáció, mely gyakran jár együtt a szorongással és a pánikbetegséggel, szintén az alkohol idegrendszerre gyakorolt káros hatása miatt lép fel. A jelenség jellemzője, hogy a személyek úgy érzik, mintha csupán külső megfigyelői lennének saját életüknek, homályosnak, zavartnak, álomszerűnek élik meg a velük történteket, testüket és szellemi folyamataikat torzult formában észlelik. Minél erősebb a függőség, illetve minél régebb óta tart a megvonás, annál súlyosabb módon jelentkezhetnek ezek a zavarok az érintetteknél.

Súlyos tünetei lehetnek a megvonásnak.
Súlyos tünetei lehetnek a megvonásnak.RuslanDashinsky / Getty Images Hungary

6. Izzadás és verejtékezés

Szintén kevésbé ismert elvonási tünet a fokozott izzadás és a hideg verejtékezés, akár az éjszaka során, akár ébrenlét közben. Ennek oka az idegrendszer károsodása mellett az alkohol vérkeringés-fokozó hatásában keresendő. Előbbi esetben a szorongás, pánikbetegség és más lelki bajok tüneteként jelentkezhet, utóbbi esetben pedig a felgyorsult szívverés, megemelkedett vérnyomás következménye.

7. Homályos látás

A látás homályosulása szintén két kiváltó okra vezethető vissza: az agy látásért felelős területeinek károsodása is okozhatja, de – mint a kiszáradás egyik jellemző tünetét – az alkohol erős dehidratáló hatása is kiválthatja.

8. Duzzadt arc és végtagok

Az alkohol méreg a szervezet számára, ezért a máj, a vese és az emésztőrendszer minden erejével azon van, hogy gyorsan feldolgozza és kiszűrje. De ha túl nagy mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe és/vagy az említett szervek működését valamilyen egészségi probléma (például cukorbetegség, autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri gondok) hátráltatják, nehezebbé válik a méregtől való megszabadulás. Ennek egyik tünete az arcon és végtagokon észlelt duzzadás, a kipirosodott arc, melyről gyakorta felismerni az alkoholistákat.

9. Koncentrálási nehézségek

Végezetül az egyik legjellemzőbb és leggyakoribb enyhébb elvonási tünet a koncentrálóképesség romlása, amit sokan észre sem vesznek, vagy ha igen, akkor sem írják az alkoholfüggőség számlájára. A problémát számos testi és lelki betegség okozhatja, melyek felajzzák az idegrendszert, azoknál azonban, akik rendszeresen isznak a normális mennyiségnél többet, különösen gyakran jelentkezik, ezért (is) érdemes odafigyelni rá.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek