18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ettől lesz szexuálisan vonzó a nő a férfiak szerint

Múlt szombaton a férfivonzerő titkát kutattuk: kutatási adatokra hivatkozva mutattuk be azokat a tulajdonságokat, amelyek megléte növeli vagy növelheti a férfias vonzerőt. Ezen a héten fordul a kocka: szintén klinikai vizsgálatokra, kérdőíves felmérésekre és interjúkra alapozva azt mutatjuk meg, mit teszi a vonzó nőt a férfiak szerint.

Ahogy a múltkor is siettünk leszögezni, itt is azzal kell kezdenünk, hogy a vonzalom sokkal komplexebb dolog annál, mintsem hogy általánosítani lehessen. Abban, hogy egy adott férfi számára vonzónak tűnik-e egy konkrét nő, mindkettejük adottságai, kulturális vonatkozások, hormonok és még egy sor tényező közrejátszik, és a vonzalom mindig egyes konkrét esetekben dől el. Ettől függetlenül azonban egészen izgalmas látni, hogy bizony vannak valamivel egyetemesebb törvényei is a vonzásnak. Lenyűgöző fölfedezni, hogy bármennyit is változott a világ, és bármennyire is eltávolodtunk ösztönösen cselekvő és ösztöneik által irányított őseinktől, bizonyos biológiai mozgatórugók ma is megjelennek a párválasztásunkban is. 

Az alábbiakban olyan kutatások eredményiből szemezgetünk, melyek mindegyike a női vonzerő titkát kutatta.

1) Testi adottságok

Kezdjük a nehezebb, kissé igazságtalan résszel. Bár a párválasztásban a külső csak egy a sok szempont közül, tagadhatatlan, hogy fontos. A figyelem felkeltésében, az első benyomás kialakításában legalábbis igen nagy szerepe van. Kutatások több olyan testi jellegzetességet is felsorolnak, amelyektől a férfiak jelentős része számára vonzóbbnak tűnik egy nő. 

Haj

Az egyik ilyen jellegzetesség a dús és ápolt hajkorona. Természetesen nagy egyéni különbségek vannak az egyes férfiak frizurapreferenciái között, az ápolt és lehetőség szerint nem túlkezelt, semmiképpen nem zselés, lakkos haj a legtöbbjük számára vonzó, és bizony a hosszú és dús hajú nők vannak előnyben, amikor a figyelmet kell felkelteni. Van azonban meglepő újdonság is: ha hajszínről van szó, a hiedelmekkel ellentétben nem a szőke, hanem a barna hajú nők a befutók. 

Szerinted is a hosszú, dús lobonc a nyerő?

Derék és csípő

Egy másik alapvetés, hogy a férfiakra gyakorolt szexuális vonzerő egyik fontos tényezője a derék-csípő arány, vagyis az, hogy az illető nő alakja homokóraszerű, vagy sem. A loreni forma ugyanis a termékenység ígéretét rejti magában – mondják a szakértők. Jó hír viszont, hogy a kívánatos arány nem csak a 90-60-90-es számsorral jön ki! Hasonlóan működik vékonyabb vagy épp teltebb testalkat estén is. Ha arányaiban karcsúbb a derék, a fenék mérete a legtöbbször nem számít. 

Éljenek a homokórák?

Mell

Szintén érdekes, hogy megdőlni látszik a mellek méretével kapcsolatos tévhit. Elsőre (és másodikra, na meg harmadikra is azt gondolnánk), hogy a férfiak számára mellből sosem elég: minél dúsabb egy kebel, annál jobb. Kutatások adatai szerint azonban nem pont így áll a helyzet.

Vonzó
Vonzó2HotBrazil / Getty Images Hungary

A férfiak, úgy tűnik, úgy vannak a mellel, mint a régi görögök az élvezetekkel: le a végletekkel! A „túl kicsi” vagy a „túl nagy” mell helyett a közepest favorizálják. 

Tényleg a közepes méretű mellek a legvonzóbbak?

Magasabb hang

Egy tanulmány arra utal, hogy a férfiak vonzóbbnak találják azokat a nőket, akiknek magasabb a hangja. Ennek vélhetően az az oka, hogy a magasabb hang fiatalabb életkorra és ezért termékenységre utal. Nagyon érdekes, hogy – egy másik vizsgálat szerint – a nők eleve kicsit magasabb hangon kezdenek el beszélni, ha ahhoz a férfihoz szólnak, aki tetszik nekik, és éppígy kicsit magasabb lesz a hangjuk ovulációkor is.

Bejön, ha egy nőnek magas a hangja?

Életkor

Ha röviden szeretnénk összefoglalni, a férfiak szerint a termékeny korban lévő nők vonzóbbak, mint azok, akik nem esnek ebbe az életkori sávba. Ez ugyanakkor azért egy elég tág kategória, hiszen legalább 3 évtizedet, de akár négyet is lefedhet, másrészt árnyalja a képet, hogy míg rövid távú kapcsolatra ezen belül is a fiatalabb életkorú nők tűnnek vonzóbbnak, hosszú távú kapcsolat szempontjából épp az idősebbek!

A nő vonzereje az életkorától függ?

Szemszín

Egy brit felmérés szerint a férfiak (legalábbis a britek) a kék szemű nőket tartják vonzóbbnak: a vizsgálatban megkérdezett mintegy 2000 férfi 40 százaléka számára a kék, 29 százalékuk számára pedig a barna szem jelent nagyobb vonzerőt.

A nő szeme színét is figyeled?

2) Minden más

Nem csak születési adottságok számítanak, ha a női vonzerőről van szó! A belső értékek éppígy fontosak, csakúgy mint az, hogy azok fel is ragyogtassák az illető nő arcát.

Elragadó mosoly

A mosoly öltöztet, felderíti az arcot és mindenkit szebbnek mutat. Nem csoda, hogy egy vizsgálatban, amihez több mint 1000 férfit és nőt kértek meg arra, hogy ítéljék meg egy ellenkező nemű ember vonzerejét az arckifejezése alapján, a férfiak azokat a nőket ítélték vonzóbbnak, akik szélesen mosolyogtak.

A mosoly ugyanis boldogságra, magabiztosságra utal, és ez a másik nem számára nyitottnak, megközelíthetőnek mutatja a nőt. 

Mosolyogva vonzóbb egy nő?

Fejbiccentés

Most kapaszkodj meg: egy ausztrál kutatás szerint a fejét biccentő nő vonzóbbnak tűnik a férfiak számára, mint az, aki teljesen egyenesen néz vele farkasszemet. De nem ám oldalra kell biccenteni, hanem alulról felfelé kell nézni! A kutatás – meghökkentő – eredménye ugyanis az, hogy ha egy nő alulról felfelé tekint egy férfira (valahogy úgy, mint a Shrek-sorozat cicája), akkor vonzóbbnak tűnik a számára. Érdekes módon a szög, ami a vizsgálatban a leginkább attraktívnak mutatta a nőket, épp egyezett azzal, ami a nők és a férfiak között fennálló átlagos magasságkülönbségből amúgy is fakad. 

Vonzó a felfelé pillantgató nő?

Piros

Több kutatás igazolta már, hogy a férfiak attraktívabbnak találták azokat a nőket, akik pirosat viseltek, mint azokat, akik nem. Olyannyira igaz ez, hogy nemcsak a ruha, de még egy beszélgetés háttere is számíthat: egy kutatásban a megkérdezett férfiak azokat a nőket tartották vonzóbbnak, akik piros háttér előtt ültek a kísérlet során. A tudósok egyelőre nem teljesen biztosak abban, mi lehet az oka ennek a jelenségnek, de egyre valószínűbbnek látszik, hogy itt megint a biológiai gyökerekhez kell visszanyúlni. Amikor egy nő izgalmi állapotba kerül, az arca, mellkasa is kipirulhat, és különösen igaz ez ovulációkor. Talán ezért van delejes hatással ez a szín a férfiakra.

Beindít a piros dressz?

Humor

Az emberek egy jelentős részénél a jó humorérzék ott van a partnerrel szembeni elvárások toplistáján, a nők pedig állítólag rajonganak azért a férfiért, aki meg tudja őket nevettetni. A férfiak meg azért a nőért, aki nevet a vicceiken. 

Fontos, hogy nevessenek a vicceiden?

Semmi smink, vagy legalábbis tűnjön úgy

A színekkel kísérletezni jó, de ha az a cél, hogy felkeltsük az ellenkező nem figyelmét, érdemes inkább tartózkodni a túlzott arcfestéstől. A férfiak ugyanis – kutatások szerint – jobban szeretik a természetes hatású sminket, vagy azt, ha egyáltalán nem sminkelsz. Persze ettől függetlenül arra buzdítunk, hogy annyit sminkelj ezután is, amennyi jólesik, de ha csak amiatt kísérleteztél vele, mert úgy gondoltad, vonzóbb leszel általa, jó, ha tudod, nem érdemes pepecselni. 

Smink nélkül vagy alig sminkben tényleg vonzóbb a nő?

Szexi járás

A járás nagyon nagy hatással van a vonzerőre, egy kutatásból az is kiderült, hogy talán még annál is nagyobb hatással, mint amilyen az illető nő alakja. A kutatás szerint a riszáló mozgás az, ami valóban bejön, persze nem kell túlzásba esni, de valami ilyesmi biztos, hogy hatásos. 

Csábosnak tartod a ringó csípőt?

Pozitív személyiség

A személyiség a legkritikusabb elem lehet abban, hogy egy férfi vonzónak talál egy nőt, vagy sem. Egy mintegy 2000 férfit bevonó kutatásban azt állapították meg, hogy a pozitív személyiségjegyek abszolút összekapcsolódtak a vonzalommal, míg a negatív személyiségjegyek inkább az ellen hatottak. Férfiszempontból pozitív tulajdonságnak számít a derű, a kedvesség, a függetlenség, izgalmasság és képzeld, a szépérzék is. 

Vonzóbb az a nő, aki kedves, humoros, aktív?

Oszd meg másokkal is!
Mustra