Mit gondolsz, kik viselik legjobban a járványhelyzetet?

A rohanó világban gyakran előnyt élveznek azok, akik gyorsabb tempót diktálnak maguknak és képesek villámként szaladni egyik feladatról a másikra. Egy friss kutatás szerint azonban a lassabb, megfontoltabb, visszafogottabb emberek, akik több időt töltenek a saját belső világukban, általánosságban optimistábbak, és könnyebben vészelik át a koronavírus-járványt is.

A Studyfinds által szemlézett és a slow cooking filozófiáját népszerűsítő Crockpot főzőedény-gyártó cég megbízásából készített online felmérésben 2000 amerikai állampolgárt kérdeztek meg mindennapi szokásaikról, illetve arról, mennyire sikerült hozzászokniuk a korlátozásokhoz és a „maradj otthon” életformához. A válaszok különbséget mutatnak a mindig pörgős, extrovertált és a lassabb életet élő, befelé forduló személyiségek között – az utóbbiak javára.

A felmérésben kitértek többek között a megkérdezettek szabadidős tevékenységeire: mint kiderült, a gyorsabb tempóhoz szokott, társaságkedvelőbb személyek előnyben részesítik az olyan kültéri tevékenységeket, mint a kirándulás, a túrázás és a kertészkedés, míg a befelé fordulók inkább a sütés-főzést, a varrást, kötögetést és más otthoni, kreatív hobbikat kedvelik. Bizonyos hobbik azonban mindkét csoportra jellemzőek voltak: a főzést a megkérdezettek több mint 40 százaléka a kedvenc időtöltései közé sorolta. A válaszadók abban is egyetértettek, hogy a Covid-járvány kezdete óta több időt töltöttek otthoni sütéssel-főzéssel, mint korábban, és fejlődött a szakácstudományuk – az introvertáltak ebben is megelőzték a pörgőseket, előbbiek 71 százaléka, utóbbiak 55 százaléka nyilatkozta, hogy jobban főz, mint a járvány előtt.

Lassan járj, tovább élsz...
Lassan járj, tovább élsz...Luis Alvarez / Getty Images Hungary

A felmérés szerint a lassabban élők könnyebben viselik a távmunkát és a járvánnyal járó korlátozásokat, mint azok, akik mindig pörögnek: előbbieknek 38, utóbbiaknak csak 25 százaléka nyilatkozta azt, hogy sikerült zökkenőmentesen átállnia a bezártabb életformára. Ennek oka nem csak az, hogy az introvertáltak amúgy is több időt töltenek egymagukban és kevésbé igénylik a folyamatos társaságot és kültéri programokat. Mint a válaszokból kiderül, a visszafogottabb emberek optimistábbak, kevesebbet aggódnak, és könnyebben látják meg egy-egy szituáció pozitív oldalát. A rohanósabb, extrovertáltabb személyiségek ellenben könnyebben alkalmazkodnak a váratlan, spontán helyzetekhez és jobban képesek odafigyelni másokra.

A lassabb tempójú emberek általánosságban több időt tudnak szánni saját magukra és a hobbijaikra, mint a rohanósak, akik gyakran érzik úgy, hogy semmire sincs elég idejük – előbbiek 82, utóbbiak 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elég ideje van önmagára. A lassabbak emellett jobban figyelnek az egészségükre (38 vs. 29 százalék a javukra), gyakrabban dőlnek le pihenni napközben (27 vs. 19 százalék), és gyakrabban teljesítenek jól stresszes szituációkban (71 vs. 58 százalék).

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra