Mit gondolsz, kik viselik legjobban a járványhelyzetet?

A rohanó világban gyakran előnyt élveznek azok, akik gyorsabb tempót diktálnak maguknak és képesek villámként szaladni egyik feladatról a másikra. Egy friss kutatás szerint azonban a lassabb, megfontoltabb, visszafogottabb emberek, akik több időt töltenek a saját belső világukban, általánosságban optimistábbak, és könnyebben vészelik át a koronavírus-járványt is.

A Studyfinds által szemlézett és a slow cooking filozófiáját népszerűsítő Crockpot főzőedény-gyártó cég megbízásából készített online felmérésben 2000 amerikai állampolgárt kérdeztek meg mindennapi szokásaikról, illetve arról, mennyire sikerült hozzászokniuk a korlátozásokhoz és a „maradj otthon” életformához. A válaszok különbséget mutatnak a mindig pörgős, extrovertált és a lassabb életet élő, befelé forduló személyiségek között – az utóbbiak javára.

A felmérésben kitértek többek között a megkérdezettek szabadidős tevékenységeire: mint kiderült, a gyorsabb tempóhoz szokott, társaságkedvelőbb személyek előnyben részesítik az olyan kültéri tevékenységeket, mint a kirándulás, a túrázás és a kertészkedés, míg a befelé fordulók inkább a sütés-főzést, a varrást, kötögetést és más otthoni, kreatív hobbikat kedvelik. Bizonyos hobbik azonban mindkét csoportra jellemzőek voltak: a főzést a megkérdezettek több mint 40 százaléka a kedvenc időtöltései közé sorolta. A válaszadók abban is egyetértettek, hogy a Covid-járvány kezdete óta több időt töltöttek otthoni sütéssel-főzéssel, mint korábban, és fejlődött a szakácstudományuk – az introvertáltak ebben is megelőzték a pörgőseket, előbbiek 71 százaléka, utóbbiak 55 százaléka nyilatkozta, hogy jobban főz, mint a járvány előtt.

Lassan járj, tovább élsz...
Lassan járj, tovább élsz...Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

A felmérés szerint a lassabban élők könnyebben viselik a távmunkát és a járvánnyal járó korlátozásokat, mint azok, akik mindig pörögnek: előbbieknek 38, utóbbiaknak csak 25 százaléka nyilatkozta azt, hogy sikerült zökkenőmentesen átállnia a bezártabb életformára. Ennek oka nem csak az, hogy az introvertáltak amúgy is több időt töltenek egymagukban és kevésbé igénylik a folyamatos társaságot és kültéri programokat. Mint a válaszokból kiderül, a visszafogottabb emberek optimistábbak, kevesebbet aggódnak, és könnyebben látják meg egy-egy szituáció pozitív oldalát. A rohanósabb, extrovertáltabb személyiségek ellenben könnyebben alkalmazkodnak a váratlan, spontán helyzetekhez és jobban képesek odafigyelni másokra.

A lassabb tempójú emberek általánosságban több időt tudnak szánni saját magukra és a hobbijaikra, mint a rohanósak, akik gyakran érzik úgy, hogy semmire sincs elég idejük – előbbiek 82, utóbbiak 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elég ideje van önmagára. A lassabbak emellett jobban figyelnek az egészségükre (38 vs. 29 százalék a javukra), gyakrabban dőlnek le pihenni napközben (27 vs. 19 százalék), és gyakrabban teljesítenek jól stresszes szituációkban (71 vs. 58 százalék).

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.