Mit gondolsz, kik viselik legjobban a járványhelyzetet?

A rohanó világban gyakran előnyt élveznek azok, akik gyorsabb tempót diktálnak maguknak és képesek villámként szaladni egyik feladatról a másikra. Egy friss kutatás szerint azonban a lassabb, megfontoltabb, visszafogottabb emberek, akik több időt töltenek a saját belső világukban, általánosságban optimistábbak, és könnyebben vészelik át a koronavírus-járványt is.

A Studyfinds által szemlézett és a slow cooking filozófiáját népszerűsítő Crockpot főzőedény-gyártó cég megbízásából készített online felmérésben 2000 amerikai állampolgárt kérdeztek meg mindennapi szokásaikról, illetve arról, mennyire sikerült hozzászokniuk a korlátozásokhoz és a „maradj otthon” életformához. A válaszok különbséget mutatnak a mindig pörgős, extrovertált és a lassabb életet élő, befelé forduló személyiségek között – az utóbbiak javára.

A felmérésben kitértek többek között a megkérdezettek szabadidős tevékenységeire: mint kiderült, a gyorsabb tempóhoz szokott, társaságkedvelőbb személyek előnyben részesítik az olyan kültéri tevékenységeket, mint a kirándulás, a túrázás és a kertészkedés, míg a befelé fordulók inkább a sütés-főzést, a varrást, kötögetést és más otthoni, kreatív hobbikat kedvelik. Bizonyos hobbik azonban mindkét csoportra jellemzőek voltak: a főzést a megkérdezettek több mint 40 százaléka a kedvenc időtöltései közé sorolta. A válaszadók abban is egyetértettek, hogy a Covid-járvány kezdete óta több időt töltöttek otthoni sütéssel-főzéssel, mint korábban, és fejlődött a szakácstudományuk – az introvertáltak ebben is megelőzték a pörgőseket, előbbiek 71 százaléka, utóbbiak 55 százaléka nyilatkozta, hogy jobban főz, mint a járvány előtt.

Lassan járj, tovább élsz...
Lassan járj, tovább élsz...Luis Alvarez / Getty Images Hungary

A felmérés szerint a lassabban élők könnyebben viselik a távmunkát és a járvánnyal járó korlátozásokat, mint azok, akik mindig pörögnek: előbbieknek 38, utóbbiaknak csak 25 százaléka nyilatkozta azt, hogy sikerült zökkenőmentesen átállnia a bezártabb életformára. Ennek oka nem csak az, hogy az introvertáltak amúgy is több időt töltenek egymagukban és kevésbé igénylik a folyamatos társaságot és kültéri programokat. Mint a válaszokból kiderül, a visszafogottabb emberek optimistábbak, kevesebbet aggódnak, és könnyebben látják meg egy-egy szituáció pozitív oldalát. A rohanósabb, extrovertáltabb személyiségek ellenben könnyebben alkalmazkodnak a váratlan, spontán helyzetekhez és jobban képesek odafigyelni másokra.

A lassabb tempójú emberek általánosságban több időt tudnak szánni saját magukra és a hobbijaikra, mint a rohanósak, akik gyakran érzik úgy, hogy semmire sincs elég idejük – előbbiek 82, utóbbiak 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elég ideje van önmagára. A lassabbak emellett jobban figyelnek az egészségükre (38 vs. 29 százalék a javukra), gyakrabban dőlnek le pihenni napközben (27 vs. 19 százalék), és gyakrabban teljesítenek jól stresszes szituációkban (71 vs. 58 százalék).

Legyél te 2021 Szupertanára!

 

Az év Szupertanára címmel a Dívány és a Lidl idén is keresi az év legkreatívabb, legszuperebb módszerekkel dolgozó pedagógusát. A pályázatra olyan pedagógusok jelentkezését várjuk, akik egyedi és kreatív módszereikkel színt visznek a magyar oktatásba, akik ki tudnak lépni a tankönyvek által alkotott keretek közül, akik könnyen veszik az akadályokat és nincs számukra lehetetlen, ha kihívásokról van szó.

A verseny fődíja: egy vadiúj iPad Pro, egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány, valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz.

A pályázati feltételeket és a további részleteket erre a linkre kattintva találod. 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra