Nyakfájás: ilyen panaszok esetén azonnal fordulj orvoshoz

Nem nagyon van olyan ember, aki ne szenvedett volna már meg egy-egy napokig elhúzódó nyakfájást. A nem megfelelő matrac vagy párna, az egész napos görnyedt tartás mind olyan tényezők, amik növelik a nyakfájás kialakulásának kockázatát.

A legtöbb esetben működnek az otthoni praktikák. Ha mindent megtennél annak érdekében, hogy elkerüld az orvost, és nincsenek egyéb tüneteid, fusd végig korábbi cikkünket a nyakfájdalom enyhítéséről. Ha mindez kevésnek bizonyul, akkor se ess pánikba, van megoldás.

Irány a doki! 

Lehet, hogy addig vártál arra, hogy reggelre elmúlik fájdalom, hogy már nem tudsz nyugodtan ülni sem, nehezedre esik elfordítani a fejedet, és még fekve sem találod a megfelelő pozíciót. Ilyenkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

Előfordulhat, hogy a nyaki merevség mellett hőemelkedést és fejfájást is tapasztalsz. Ez a tünetegyüttes akár agyhártyagyulladást is jelezhet, ami azonnali kezelést igényel, úgyhogy ne próbálkozz sok folyadékkal és keményebb párnával, irány a doki!

Ha nemcsak a nyakad gyengélkedik, de valamelyik karod is, esetleg zsibbadt vagy bizsergő érzést is tapasztalsz, szintén érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis ez gyakran annak a jele, hogy a kitüremkedett nyaki lemez valamelyik ideget nyomja.

Mindenekelőtt figyelj a tartásodra!
Mindenekelőtt figyelj a tartásodra!Chad Springer / Getty Images Hungary

Oké, a nyakfájdalom önmagában nem túl ijesztő, de mi van akkor, ha közben a húgyhólyag vagy a bél szabályozása is sérül? Ez általában azt jelenti, hogy nyomás nehezedik a gerincvelőre vagy valamelyik ideggyökre, ami szintén azonnali kezelést igényel.

A nyak csigolyáinak szokatlan instabilitása mögött gyakran porckorongsérv áll. A diagnózis felállításához és a probléma kezeléséhez szintén szakemberre lesz szükség.

Nyaki fájdalmat okozhat, ha gyulladás van a mandulákban vagy a nyaki mirigyek valamelyikében. Ennek egyértelmű jele általában a nyakon keresztül kitapogatható, tartós duzzanat.

Ha a nyakfájdalomhoz társul mellkasi fájdalom vagy nyomás, ne gondolkozz sokat, azonnal keress fel egy orvost. A klasszikus tünetek mellett ugyanis szívroham következtében előfordulhat nyakfájás is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek