Kattintásvadászat tartalommal: a kultbaitsorozat legjobb cikkei

Tavaly nagy sikert arattak szándékosan kattintásvadász címmel, ám valódi tartalommal megtöltött történelmi cikkeink. Az ókortól a közelmúltig minden korból érdekes és hiteles történetekkel gazdagodtatok, legyen szó az egyház túlkapásairól, a rómaiak bizarr szexuális szokásairól vagy híres művészek, tudósok vagy államférfik mocskos titkairól.

Szent Ágnes története januárban borzolta olvasóink kedélyeit. A római lányt minden létező módon meg akarták szégyeníteni, ám minden átok és kivégzési mód a kínzókra ütött vissza. A végül lefejezett Ágnesnek annyi volt a bűne, hogy 13 éves korában nem volt hajlandó feleségül menni a számára kiszemelt kérőhöz, ezután a feldühödött férfi ruhátlanul vonszolta végig az utcán és bordélyházba lökte. Január 21-én gondolj majd az ártatlanul szenvedett lányra, aki képes volt kiállni az igazáért és a hitéért, vállalni érte minden következményt, cserébe pedig szentté avatták, emléknapot kapott és azóta is fiatal lányok védőszentjeként tartják számon.

Az egyház is jókora bajba került, ám egészen más természetű gondokkal küszködtek, mint korábban Ágnes. IV. (Szép) Fülöp király az egyháztól kizsarolt pénzből tette naggyá Franciaországot, s egy időre azt is megengedte magának, hogy fogságba zárja a pápákat. Persze ez nem igazi börtönbüntetést jelentett, csupán annyit, hogy székhelyüket Avignonba tette át, és gondoskodott arról, hogy csak francia férfiból válhasson egyházfő. Az áldatlan állapotnak 1377-ben vetettek véget, hogy hogyan, arról ebben a cikkben olvashatsz. 

Nero római császár rémtetteit senkinek sem kell bemutatni. Ám még mindig nem ismerjük az összes gazságot, amit elkövetett. Csak hogy a főbbeket említsük: anyját, mostohatestvérét és feleségét is megölette, várandós szeretőjét végzetes hasba rúgással bántalmazta, lopott, csalt, erőszakot tett, aki nem tetszett neki, azt egy mozdulattal kivégeztette. Legőrültebb tette mégis az volt, amikor Sporus nevű tizenéves rabszolgáját lánynak öltöztette, kasztráltatta és feleségül véve császárnővé tette.

Sajnos nem sokkal élt erkölcsösebb életet a híres Paul Gauguin sem. Hiába ünnepelték a posztimpresszionista festészet egyik legnagyobb mestereként, és adják el képeit milliókért, a férfi jelleméről a Tahiti szigetén élő bennszülöttek tudnának igazán mesélni. Gauguin közülük választott magának egészen fiatal partnereket, és fertőzte végig őket saját nemi bajával. 

Hasonlóan botrányos életet élt a másik nagy festő, Henri de Toulouse-Lautrec is. Gyakorlatilag a bordélyházakban élt, és saját keverésű koktélja nélkül egy lépést sem tett hazulról. A mindössze 36 évet élt művész életének többi titkáról ebben a cikkben olvashatsz. 

Márkus László egészen más módon szórakoztatta közönségét. Színészként és szinkronszínészként is kiemelkedőt alkotott, sziporkázó kabaréjelenetei láttán sokan nem is gondolták volna, hogy a művész micsoda szenvedéseket cipel magával. A német megszállás alatt a nyilasok tizenkétszer vezényelték ki édesanyjával együtt a Dunához, de megölniük sosem sikerült. Hogy megtudd, ez a rettenetes élmény mit indított el benne, ide kattints:

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek