A vegetáriánusok egészségesek, de vajon könnyebben fogynak is?

Az emberek számos különböző okból válnak vegetáriánussá. Van, aki az állatok és a természet védelme miatt, van, aki az egészsége érdekében, de van olyan is, aki egyszerűen csak nem szereti a húst.

Egy jól összeállított vegetáriánus étrend számos előnnyel jár. Jótékony hatással van a szívünk egészségére, mivel a sok elfogyasztott rost csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, de kisebb az infarktus, a stroke és a magas vérnyomás kialakulásának kockázata is a vegetáriánusok körében. Sőt, vannak, akik szerint a fogyásban is segít.

Zöldség, gyümölcs, mínusz kilók? 

Hope Ricciotti, a Harvard professzora szerint azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Bár a vegetáriánus étrend valóban sok egészségügyi előnnyel jár, a fogyás nem mindig jön magától. Gondolj csak bele, hány süti, fagyi, csipsz és csoki van, ami gyakorlatilag vegetáriánus fogásnak számít – az egészségünkhöz azonban nem feltétlenül járul hozzá az elfogyasztásuk.

A legfontosabb az egészséged
A legfontosabb az egészségedRossHelen / Getty Images Hungary

Ennek ellenére a jól összeállított, változatos és egészséges vegetáriánus étrend bizonyos esetekben valóban segíti a fogyást, de ehhez az kell, hogy csökkentsük a bevitt kalóriák számát. A dietetikusok szerint az egészséges vegetáriánus étrendhez elengedhetetlen, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezetünk, különös tekintettel arra, amit korábban a húsból nyertünk. Fehérjepótlásra szuper alternatíva a hüvelyesek, szójatermékek, olajos magvak és gabonafélék fogyasztása.

Ha a fogyás a cél, a szükséges tápanyagok biztosítása mellett érdemes az elfogyasztott adagok méretére és a kalóriák mennyiségére is odafigyelni. Nem érdemes csak a zöldségektől és gyümölcsöktől várni, hogy leolvadjanak a kilók. Épp úgy, ahogy a legtöbb étrend, a vegetarianizmus is eredményezhet hízást, ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek