Vágy, erő, nyál és fokhagymaszag – ilyen a legjobb és a legrosszabb csók

Vajon mindannyiunknak mást jelent a tökéletes élmény csókkérdésben, vagy a legtöbben ugyanazt szeretjük? És mi a helyzet a legrosszabb emlékekkel? A tudományos eredmények szerint még azok között is van hasonlóság.

Korábbi cikkeinkben rengeteget írtunk már a csókról. Kiderült, hogy a szervezetünk számára nagyon is hasznos elfoglaltságról van szó, hiszen hatására többek között működésbe lép az agyi jutalmazórendszer, fokozza a légzést, megemeli a pulzusszámot és a vérnyomást, így javítja a szív teljesítményét, és még egy kevés kalóriát is égetünk vele. Azt sem titkoltuk el, hogy a szex is jobb lesz tőle, és még talán a kapcsolatunkon is javíthat. Egy felmérésből az is kiderült: úgy a szex, mint a csókolózás gyakoriságával való elégedettség szerepet játszik a megkérdezettek párkapcsolatról alkotott véleményében: a csókolózás mennyiségével egyenesen arányos a kapcsolattal való elégedettség. 

Minél többször csináljuk, annál jobban érezzük magunkat a kapcsolatban. Vagy esetleg fordítva? Annyi biztos, hogy a csók akár borzalmas élmény is lehet, és a tudomány már annak is utánajárt, vajon hogyan is néznek ki a legjobb és legrosszabb csókélmények. 

Dr. Justin Lehmiller pszichológus aktuális blogbejegyzésében ezzel a kérdéssel foglalkozik. Azt írja:  míg számos kutatás foglalkozik a csók szerepével, meglepően ritkán vizsgálták a minőségét, vagyis azt, mi különbözteti meg a jónak mondott csókot a szörnyű emlékektől. 

A Journal of Relationships Research című lap oldalain a közelmúltban megjelent tanulmány az emberek valaha átélt legjobb és legrosszabb csókemlékeit igyekezett feltárni. Ehhez a kutatók 691 felnőttet kérdeztek meg online, akik átlagosan 32 évesek voltak. Összességében 86 százalékuk heteroszexuálisnak vallotta magát, a fennmaradó 14 százalék pedig a szexuális kisebbségek közé tartozott. A résztvevők válaszaiból kiszámított átlageredmények szerint az első csókot 15 éves korunkban kapjuk, és életünk során átlagosan 18-19 embert csókolunk meg. 

Csók vagy orális szex

Hogy mennyire fontos a csók úgy általában, azt trükkös kérdéssel próbálták meg kideríteni: a résztvevőknek arra kellett válaszolni, hogy szükség esetén a csókról vagy az orális szexről mondanának le örökre. 49 százalékuk azt válaszolta, hogy felhagyna az orális szexszel a csók javára, és csak 23 százalékuk választotta azt, hogy inkább a csókról mondana le. A fennmaradó 28 százalék nem tudott dönteni.

Egy másik kérdéssel arra igyekeztek rájönni, hogy vajon a csók minősége fontos tényező-e akkor, ha valakivel épp romantikus kapcsolatba készülünk belevágni. A megkérdezetteknek majdnem a fele (44 százalék) beszámolt arról, hogy volt már olyan, hogy elvesztette az érdeklődését valaki iránt egy rosszul sikerült csók miatt. A válaszadók 14 százaléka esetében ennek az ellenkezője is megtörtént, vagyis az, hogy ahogy csókolt az illető, az sokkal érdekesebbé tette, mint amilyen előtte volt. 

A helyszín és a körülmények is számítanak
A helyszín és a körülmények is számítanakKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

A legjobb csókok emlékei

A legtöbb résztvevő arról számolt be, hogy életük legkellemesebb csókjai mindig pozitív, érzelmekkel teli kapcsolatban csattantak el, és gyakran egy kapcsolat első csókja a legemlékezetesebb. Olyanok is voltak azonban, akik azt állították, hogy a legjobb csókjuk olyan emberrel volt, akit alig ismertek. 

„Találkoztam egy sráccal New Yorkban. Alig ismertem, a repülőtéren szedtem fel. Amikor beszálltunk a taxiba, megcsókolt. 

Addig senki sem csinálta így. Tele volt vágyakozással, erővel, és azt éreztem, hogy nagyon akar engem

– írta le az egyik résztvevő a legjobb élményét.

Sokan arról számoltak be, hogy a legjobb csókjuk nagyon erős érzelmeket váltott ki belőlük, például szerelmet, izgalmat vagy szenvedélyt. Az emberek gyakran összekapcsolták ezeket a csókokat konkrét eseményekkel és pozitív emlékekkel, például eljegyzéssel, szilveszteréjféli csókkal, nyaralások emlékeivel. Csak kevesen mondták (16 fő), hogy életük legelső csókja volt a legjobb érzés, és általában nem annak minősége, hanem a partner személye miatt.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A legrosszabb csókok emlékei

A fentiekkel szemben a legtöbb résztvevő fizikai tulajdonságokról, rossz technikáról beszélt akkor, amikor a legrosszabb csókélményeit felidézte. Sokan egyszerűen „undorítónak” tartották ezeket a csókokat. 

A legrosszabb az volt, amikor éppen megevett egy fokhagymás kenyeret, majd a nyelvével gyakorlatilag kitisztította a számat. Pfuj!

– idézte fel az egyik megkérdezett. 

A legjobb csókokkal ellentétben a legrosszabbakat sokkal nagyobb eséllyel váltották idegenekkel, és a legtöbbször fizikai okok miatt voltak rossz élmények. „Akkora nyelve volt, mint egy baseball-labda. Valahányszor megcsókolt, a nyelve megtöltötte a számat, és szinte lement a torkomon. Nyálas volt és undorító” – osztotta meg kellemetlen emlékét az egyik résztvevő. 

Egy másik fontos tényező, az alkohol is gyakran szerepet kapott a legrosszabb élményekben. Itt a forgatókönyv általában az volt, hogy a megkérdezett részegen olyasvalakit csókolt meg, akivel józanul sohasem próbálta volna ki. Naná, hogy utálta az egészet.

Vajon ez jó vagy rossz csóknak számít?
Vajon ez jó vagy rossz csóknak számít?sot / Getty Images Hungary

Bár ezek a megállapítások nem egy hatalmas tömeg reprezentatív mintájából származnak, és nem veszik figyelembe a kultúrák közötti különbségeket abban, hogy mitől jó vagy rossz a csók, mégis elmondanak valami fontosat arról, hogy az emberek miként emlékeznek a legjobb és legrosszabb csókjaikra – vallja Lehmiller.

Annyi biztosan kijelenthető, hogy a legjobb csókok általában egy jól ismert partnerrel történnek meg, akivel megvan az a bizonyos szikra, és az élmény végül erőteljes érzelmi reakciót vált ki. Ezzel szemben a legrosszabb csókok inkább idegenekkel vagy olyan személyekkel történnek, akikkel nincs intim kapcsolatunk. Sokszor kellemetlen fizikai tulajdonságok is bezavarnak, de az sem ritka, hogy az egész valamilyen kényelmetlen helyzetben, alkohol hatására történik meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek